Το δικαστήριο κήρυξε ένοχο τον κ. Μαρτίνη για το αδίκημα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό. Δόθηκε ωστόσο ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση του.
Η κατηγορία αφορά την νοσηλεία 50 πολύ γνωστών προσώπων από τον χώρο της πολιτικής , των ΜΜΕ κ.α, με σημαντικές εκπτώσεις κόστους ή ακόμη και εντελώς δωρεάν ,τακτική που φαίνεται να ζημίωσε το “Ερρίκος Ντυνάν” με ποσό πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ. Τα πρόσωπα αυτά , σύμφωνα με την κατηγορία, νοσηλεύθηκαν με έκπτωση ακόμη και εκατό τοις εκατό από το Ίδρυμα , κάτι που προβλέπεται από το καταστατικό του, αλλά μόνο για αναξιοπαθούντες. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αναφέρονται στην δικογραφία είναι αυτή ασθενούς που έπρεπε να καταβάλει 355.000 ευρώ αλλά τελικά χρεώθηκε με ποσό 5.000 ευρώ, τα οποία πλήρωσε το ασφαλιστικό του ταμείο.
Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι το “Ερρίκος Ντυνάν” ως κοινωνικό ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαιίου, δύναται να παρέχει δωρεάν νοσηλεία ευπαθών ομάδων αλλά και ,κατά περίπτωση, ασθενών ειδικών κατηγοριών και πως η έκπτωση που έγινε αφορούσε ουσιαστικά το εμπορικό κέρδος του νοσοκομείου. Επίσης σύμφωνα με τον Ανδρέα Μαρτίνη οι επίμαχες νοσηλείες που έγιναν με αποφάσεις του ΔΣ του Νοσοκομείου, επέδρασαν στην αναβάθμιση του κύρους του , καθώς οι εν λόγω ασθενείς ,πολιτικοί, εκδότες κ.α, αποτελούσαν διαφήμιση για τις υπηρεσίες του.
Μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, ο συνήγορος του Α.Μαρτίνη, Θόδωρος Μαντάς, σε δηλώσεις του τόνισε πως κανένα από τα πρόσωπα, τα οποία ωφελήθηκαν από τις απαλλαγές των νοσηλίων στο “Ερρίκος Ντυνάν” δεν κλητεύθηκε είτε στο Δικαστήριο είτε στον Ανακριτή, ώστε να εισφέρει τη μαρτυρία του . “Η προσδοκία μας είναι ότι στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας, τα στοιχεία της δικογραφίας θα αξιολογηθούν με μεγαλύτερη νηφαλιότητα και θα οδηγήσουν σε απαλλακτική, για τον εντολέα μου, κρίση” ανέφερε ο κ. Μαντάς.