Παρά τις διαψεύσεις του Γιάννη Μουζάλα για «δημιουργία νέου κέντρου φιλοξενίας», τοπικοί παράγοντες της Λέσβου και αξιόπιστες πηγές από την Αθήνα αναφέρουν ότι τα έργα στην περιοχή Λεμονού είχαν ήδη ξεκινήσει και «ναυάγησαν» ύστερα από τις αντιδράσεις των κατοίκων και την παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου.
Πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να αποσυμφορηθεί το hotspot της Μόριας, που αποτελεί «βραδυφλεγή βόμβα» με τη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας, όπου θα παρέμεναν είτε μετανάστες για τους οποίους εκκρεμεί η διαδικασία της απέλασης είτε άτομα που έχουν εμφανίσει παραβατική συμπεριφορά και πρόκειται να μεταφερθούν σε κέντρα της ενδοχώρας. Το ερώτημα είναι γιατί δεν ενημερώθηκαν για το σχέδιο αυτό ο δήμος και η περιφέρεια, που παρότι σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού δεν είχαν λόγο στην απόφαση.
«Δεν είχα καμία ενημέρωση. Οταν κατάλαβα τι πάει να γίνει πήρα αμέσως τηλέφωνο τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει νέα δομή με τη συμβολή του Στρατού. Το έργα γίνονταν σε παλιό φυλάκιο του Στρατού στη Λεμονού, απέναντι από το Καρά Τεπέ. Εκεί είχαν πάει μηχανήματα που έκαναν έργα. Αντί να λάβουν μέτρα αποσυμφόρησης του νησιού, αποφάσισαν να φτιάξουν μία νέα δομή που θα πολλαπλασίαζε το πρόβλημα», λέει στον «Ε.Τ.» ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.
Στο χώρο του φυλακίου υπάρχουν κάποια παλιά κτίρια που θα ανακατασκευάζονταν, ενώ θα γίνονταν ισοπεδώσεις με μπουλντόζες προκειμένου να τοποθετηθούν λυόμενα σπιτάκια για τη φιλοξενία προσφύγων. Το σχέδιο που «ναυάγησε» θα μπορούσε, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματούχους, να αποτελέσει μία πρόχειρη λύση για την κατάσταση στο νησί, καθώς θα γινόταν ένας διαχωρισμός των μεταναστών που βρίσκονται για καιρό στο νησί μέχρι να «τρέξουν» οι εκκρεμείς διαδικασίες των απελάσεων, των αιτημάτων ασύλου και των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία (στο πλαίσιο της συμφωνίας της γειτονικής χώρας με την Ε.Ε.).
Η κατάσταση στη Λέσβο, ωστόσο, είναι τόσο εκρηκτική που η απόφαση γύρισε μπούμερανγκ στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Και αυτό γιατί όξυνε το κλίμα και δημιούργησε εντάσεις. Στο νησί μεταφέρθηκαν με αεροσκάφος του Στρατού δύο ακόμα διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ μία διμοιρία θα πετάξει για τη Χίο, όπου επίσης το κλίμα χαρακτηρίζεται ασφυκτικό.
Σεισμός 3,6 Ρίχτερ στη Ρόδο
Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί στη Λέσβο και το φαινόμενο της διασποράς φημών που στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος για πρόκληση επεισοδίων. Προ δέκα ημερών είχε διαδοθεί από στόμα σε στόμα και μέσω SMS η φήμη ότι «έχουν σκοτωθεί τρεις μετανάστες σε άγρια επεισόδια», με τους επιτήδειους να καλούν κατοίκους του νησιού σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Η δεύτερη φήμη που κυκλοφόρησε τα τελευταία 24ωρα έλεγε ότι «χιλιάδες μετανάστες ετοιμάζονται για να φύγουν για την Τουρκία».
Αρμόδιοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι το σκηνικό θυμίζει την Ειδομένη, όπου οι φήμες φούντωναν τα επεισόδια, και προσθέτουν ότι αυτό είναι ακόμα μία ένδειξη ότι στη Λέσβο έχουν δημιουργηθεί πυρήνες (είτε ακροδεξιών είτε «αλληλέγγυων») που επιζητούν την ένταση.
Ο δήμαρχος Λέσβου δηλώνει στον «Ε.Τ.» ότι αυτό που τον φοβίζει περισσότερο είναι ότι έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για προβοκάτσια: «Αυτό φοβάμαι περισσότερο. Η κατάσταση είναι περίεργη. Ακροδεξιοί κύκλοι υποδαυλίζουν τα επεισόδια. Οταν έχεις να κάνεις με ένα σκηνικό εκτός ελέγχου, τότε το κλίμα γίνεται εύφορο για φαινόμενα προβοκάτσιας, χωρίς να μπορείς να εκτιμήσεις ποιος θα είναι αυτός που μπορεί να τα προκαλέσει.
Απαιτούνται καθοριστικές αποφάσεις. Η λύση να φέρουν στο νησί ένα πλοίο που θα το μετατρέψουμε σε καταυλισμό δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται μαζική μετακίνηση ανθρώπων από τη Λέσβο».
Aλέξανδρος Καλαφάτης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου