Η Λιβύη είναι μακράν η κύρια χώρα αναχώρησης. Οι Νιγηριανοί συνέχισαν να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών σε αυτήν την διαδρομή, και ακολουθούν μετανάστες από την Ερυθραία και το Μπαγκλαντές.
– Ανατολική Μεσόγειος
Ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου παρέμειναν αρκετά κάτω από τα περσινά επίπεδα-ρεκόρ. Τον Αύγουστο, ο αριθμός μειώθηκε σε 3.430, κάτω από 97% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.
Ωστόσο, οι προσφυγικές ροές παρουσίασαν μια μικρή αύξηση – για πρώτη φορά – τη στιγμή που εφαρμόστηκε η συμφωνία ΕΕ
Κακοκαιρία Alexandros: Έκκληση Τσατραφύλλια, «προσέξτε για τη ζωή σας» - Που έχει ηχήσει το 112
– Τουρκίας. Τον Ιούλιο, 2.030 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα οι περισσότεροι από τη Συρία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.
– Δυτικά Βαλκάνια
Στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, 1.080 άνθρωποι εντοπίστηκαν από τη Frontex, μόνο ένα κλάσμα των μηνιαίων συνόλων από την αρχή του έτους. Αφγανοί, Πακιστανοί και Σύροι συνέχισαν να είναι οι πιο αντιπροσωπευτικές εθνικότητες σε αυτή τη διαδρομή.
Η παραπάνω ροή μειώθηκε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο, όταν η Frontex έστειλε περισσότερους υπαλλήλους της στη Βουλγαρία και η Ουγγαρία εφάρμοσε αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως τα στοιχεία που παρουσιάζονται αναφέρονται στον αριθμό των παράνομων διελεύσεων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ίδιο πρόσωπο μπορεί να προσπαθήσει να διασχίσει τα σύνορα αρκετές φορές σε διαφορετικές θέσεις στα εξωτερικά σύνορα.