Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες συγγραφής με προκηρύξεις της 17 Νοέμβρη», αναφέρουν αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας διαβάζοντας το μακροσκελές κείμενο της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ) με το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση εναντίον των δύο μέσων μαζικής ενημέρωσης στο Νέο Φάληρο, στις 17 Δεκεμβρίου 2018.
Τα ίδια στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου εκτιμούν πως ο συντάκτης της προκήρυξης είναι ο ίδιος στη «μετά καλάσνικοφ» εποχή της ΟΛΑ, όταν αυτή πέρασε στις βομβιστικές επιθέσεις, μετά την πρώτη της εις βάρος του ΣΕΒ στο Σύνταγμα στις 24 Νοεμβρίου 2015. Εκτιμούν πως πρόκειται για άτομο μέσης ηλικίας, «διαβασμένο» στα… παλιά και ειδικευμένο στην αντιγραφή διαδικτυακών ιστορικών αναδρομών, ενώ πιθανολογούν πως δεν έχει επαφή με τον εκτελεστικό πυρήνα ή τουλάχιστον δεν την αναδεικνύει, καθώς δεν δίνει καμία λεπτομέρεια για το πώς πραγματοποιήθηκε η τρομοκρατική επίθεση. Ο συντάκτης επιχειρεί να χτίσει ένα φιλολαϊκό προφίλ, επιχειρώντας μια αφύπνιση της κοινής γνώμης, ωστόσο οι αστυνομικοί εκτιμούν πως περισσότερο επιχειρεί να προσεγγίσει και στρατολογήσει άτομα για τη δημιουργία νέων ομάδων δράσης στην εγχώρια τρομοκρατία.
Τα αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μελετούν προσεκτικά το συγκεκριμένο κείμενο και το συγκρίνουν με προηγούμενα, για να διαγνώσουν μέσα από αυτό ενδεχόμενα μελλοντικά τρομοκρατικά χτυπήματα. Παράλληλα, ανησυχούν για μια επανεμφάνιση της Επαναστατικής Αυτοάμυνας, τα μέλη της οποίας χρησιμοποιούν πολεμικά καλάσνικοφ και χειροβομβίδες, κυρίως εναντίον αστυνομικών στόχων.
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Έξι τραυματίες - Ξεκίνησε από τα βεγγαλικά που ήταν πάνω σε τούρτα [βίντεο]
Η προκήρυξη ξεκινά με κείμενο του Γιάννη Ρίτσου και άμεσα ο συντάκτης της επιχειρεί να αιτιολογήσει τους λόγους της βομβιστικής επίθεσης, κάνοντας λόγο για «σκοτεινά επιχειρηματικά συμφέροντα» και «διαπλοκή για την εξυπηρέτηση οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων». «Τα ΜΜΕ έχουν μετατραπεί σε proxys επιχειρηματικών συμφερόντων μεγαλοεργολάβων και εφοπλιστών. Κυρίως στην τελευταία μνημονιακή οχταετία, όπου το παλιό πολιτικό σύστημα σάπιζε κι άρχισαν να δημιουργούνται κοινωνικές διεργασίες αμφισβήτησης και προλεταριακής ανταρσίας, τα αστικά ΜΜΕ έπαιξαν έναν ειδικό ρόλο στην επιχείρηση διάσωσης του σάπιου οικονομικού και πολιτικού συστήματος», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Κατακρίνουν εκείνους που μίλησαν για «τυφλή βία», υποστηρίζοντας ότι ήταν μια «ενέργεια πλήρως σχεδιασμένη και με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις ώστε να μην υπάρξει ο οποιοσδήποτε τραυματισμός». Ισχυρίζονται, επίσης, ότι η «τυφλή βία» αντανακλάται στα πρόσωπα του «Αλέξη Γρηγορόπουλου, του Σαχτζάντ Λουκμάν, του Ζακ Κωστόπουλου, του Petrit Zifle, της Αγγελικής Π. και τόσων άλλων ανώνυμων ανθρώπων που ο θάνατός τους έμεινε στην αφάνεια και το σκοτάδι». Κάνουν επικριτικές και απειλητικές αναφορές εις βάρος των δημοσιογράφων Αλέξη Παπαχελά, Σίας Κοσιώνη, Αρη Πορτοσάλτε, Μπάμπη Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνου Μπογδάνου.
Κάνουν μια ιστορική αναδρομή για την εφημερίδα «Καθημερινή», που φθάνει έως στις 29 Ιανουαρίου 1944. Η προκήρυξη καταλήγει: «Να γίνουμε ο χειρότερος εφιάλτης των εκμεταλλευτών και των πολεμικών γερακιών τους, ανοίγοντας το δρόμο για το χτίσιμο μιας νέας κοινωνίας, που θα βασίζεται στις αρχές της ισότητας, της αλληλεγγύης και της κοινοκτημοσύνης, πέρα από τον ασφυκτικό κόσμο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]