Το σίγουρο είναι ότι η ηγεσία αλλά και τα στελέχη που διαχειρίζονται το πρόγραμμα εκπαίδευσης των προσφύγων δεν έπεσαν από τα «σύννεφα», καθώς στο κτίριο του Αμαρουσίου έχουν φτάσει ουκ ολίγες επιστολές γονέων που καλούν το υπουργείο να μη στείλει τους ανήλικους πρόσφυγες στα σχολεία τους.
Στην Κεντρική Μακεδονία, εξαιτίας του συνωστισμού των κέντρων φιλοξενίας και των hotspots, η κατάσταση καταγράφεται πιο έκρυθμη από άλλες περιοχές της χώρας, όμως οι επιστολές προέρχονται από πολλά σημεία της Ελλάδας και φυσικά και από την Αττική, ειδικότερα από την Ανατολική.
Aλλωστε, στην Περιφέρεια Αττικής φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή πάνω από 4.628 παιδιά. Σύμφωνα με έκθεση καταγραφής των κέντρων φιλοξενίας (σ.σ.: η οποία δεν παρουσιάζει την πλήρη εικόνα στη χώρα), στην Αττική υπάρχουν εννέα δομές. Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος είναι το κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, όπου περίπου 1.000 παιδιά (σ.σ.: συνολικά καταγράφονται 1.400, όμως τα νήπια θα φιλοξενηθούν σε εγκαταστάσεις εντός των δομών) θα πρέπει να κατανεμηθούν σε μία περιοχή με περιορισμένο αριθμό σχολείων. Ο Ελαιώνας αποτελεί την πιο εύκολη περίπτωση καθώς από την άνοιξη γίνονται μαθήματα εντός της δομής στα προσφυγόπουλα, ενώ στο Ελληνικό ακόμα αναμένεται η μεταφορά των προσφύγων στη Θήβα.
Το υπουργείο Παιδείας υπολογίζει να προχωρήσει στην εκπαίδευση περίπου 18.000-20.000 παιδιών. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στον πραγματικό αριθμό παιδιών που βρίσκονται στη χώρα ή ότι οι γονείς τους θα δεχτούν να συμμετάσχουν τα παιδιά τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του υπουργείου.
Την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζονται συναντήσεις της ηγεσίας με τους δημάρχους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Γιώργο Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη αντίστοιχα, αλλά και με άλλους δημάρχους που θα εμπλακούν άμεσα στη «φιλοξενία» προσφυγόπουλων στην περιοχή τους για τη διδασκαλία τους. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, έχει επιτευχθεί η συναίνεση με αρκετούς δήμους.
Καθυστερήσεις
Πάντως, πριν αντιμετωπίσει τους γονείς, το υπουργείο Παιδείας έχει να λύσει μια σειρά θεμάτων. Η ενδοκυβερνητική κόντρα μεταξύ του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και του (τέως πλέον) γ.γ. Οδυσσέα Βουδούρη ήδη έχει καθυστερήσει τον προγραμματισμό του. Αυτές τις μέρες γίνονται και οι συζητήσεις για το ωρολόγιο πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν τα προσφυγόπουλα, ενώ αναμένονται οι προσκλήσεις προς εκπαιδευτικούς καθώς και ο προγραμματισμός των ΜΚΟ από το υπουργείο, ώστε να συνεισφέρουν στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.
Στόχος του υπουργείου είναι να βγάλει όλα τα παιδιά δημοτικού έξω από τα κέντρα φιλοξενίας. Τα νήπια θα φιλοξενηθούν σε χώρους εντός των κέντρων φιλοξενίας. Το μάθημα των προσφυγόπουλων στα σχολεία θα αφορά το τετράωρο 2-6 το απόγευμα με εκμάθηση ελληνικής και ξένης γλώσσας, μαθηματικών αλλά και της μητρικής τους.
Ο υπουργός
«Τέτοια φαινόμενα δεν αντιπροσωπεύουν την ελληνική κοινωνία και δεν είναι αποδεκτά», διεμήνυσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ενώ έσπευσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες γονέων σχετικά με την υγεία των προσφυγόπουλων. «Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ως κράτος, και το ΚΕΕΛΠΝΟ και εμείς, για τους αναγκαίους εμβολιασμούς των παιδιών. Άρα δεν υπάρχει καμία μα καμία σοβαρή αιτιολογία, υπάρχει προκατάληψη».
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
eoikonomidi@e–typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου