Η συνθήκη ΕΕ Τουρκίας για το προσφυγικό βρίσκεται σε ισχύ εδώ και 33 μήνες, ωστόσο έχουν επιστρέψει μόνον 1.775 άνθρωποι στην Τουρκία από τους ελληνικούς καταυλισμούς, όπως επισημαίνουν με ανταπόκρισή τους σε Ελλάδα-Τουρκία οι Times.
Η Ελλάδα έχει δεχτεί 75.558 παράτυπες αφίξεις μέσω θάλασσας, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών και έτσι ο αριθμός των προσφύγων που έχουν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία βρίσκεται περίπου μόλις στο 2% του συνόλου.
Εξ αυτών οι περισσότεροι έχουν καταγωγή από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, ενώ όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, μόλις 337 είναι οι Σύριοι και οι περισσότεροι από αυτούς γύρισαν αυτοβούλως.
Παράλληλα οι αφίξεις στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 97%, γεγονός που οδήγησε την Ε.Ε να πιστέψει ότι η συμφωνία πράγματι αποδίδει. Παρ’ όλα αυτά τις τελευταίες εβδομάδες οι προσφυγικές ροές στην Σάμο έχουν αυξηθεί έντονα, εξαιτίας των εξελίξεων στη Συρία και στο Αφγανιστάν.
«Η συμφωνία μπορεί να έχει αποδειχθεί αποτυχία για τους αιτούντες άσυλο και για τις τοπικές κοινότητες, αλλά για τις Βρυξέλλες η συμφωνία παραμένει ιστορία επιτυχίας», δήλωσε ο Βασίλης Παπαδόπουλος, δικηγόρος ανρθωπίνων δικαιωμάτων στο Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Times, η κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα είναι δραματική, αφού το ζεστό νερό, η θέρμανση και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ανύπαρκτα, ενώ οι σκηνές, που διαμένουν οι πρόσφυγες περιτριγυρίζονται διαρκώς από αρουραίους με τα σκουπίδια να έχουν σχηματίσει βουνό.
«Όπως και αν το δει κανείς, η συμφωνία (ΕΕ – Τουρκίας) είτε αποτυγχάνει είτε καταρρέει – αλλά κανείς δεν είναι ικανός ή πρόθυμος να το παραδεχθεί», γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι στη Σάμο βρίσκονται 4.000 πρόσφυγες σε εγκαταστάσεις που σχεδιάστηκαν για μόλις 600.
Μεταξύ άλλων οι Times ισχυρίζονται ότι η αποτυχία της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό αποτυγχάνει καθότι αγνοεί το ότι όποιος κάνει αίτηση για πολιτικό άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να υποχρεωθεί να επιστρέψει στην αρχική χώρα υποδοχής της Ευρώπης.
«Όλες αυτές οι ρυθμίσεις στην Ελλάδα ήταν προσωρινές, απλώς μία ασπιρίνη ενάντια σε καρκίνο. Τώρα έχουμε καταλήξει με μία σχεδόν μόνιμη κατάσταση που συνεχώς επιδεινώνεται και γίνεται πιο δύσκολο να τη διαχειριστεί κανείς. (Αλλά) αν πούμε ότι η συμφωνία είναι νεκρή, τότε θα ήμασταν καταδικασμένοι», δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος του αρμόδιου υπουργείου στη βρετανική εφημερίδα.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]