Μετά την προκαταρκτική συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των καναλιών με τον γ.γ. Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο, ακολούθησαν κατ’ ιδίαν ραντεβού του Νίκου Παππά με τους Β. Μαρινάκη, Ι. Καλογρίτσα, Θ. Κυριακού και Γ. Αλαφούζο.
Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, ο υπουργός Επικρατείας, τόνισε ότι εκκρεμεί αυστηρός έλεγχος του πόθεν έσχες των κεφαλαίων που προσέφεραν στη δημοπρασία, ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη ευθύνη που τους αναλογεί σχετικά με την ποιότητα του τηλεοπτικού προϊόντος που θα προσφέρουν στον ελληνικό λαό.
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει πως θα τηρηθούν απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα για το επίπεδο του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι οι αδειοδοτηθέντες τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται:
– στην «αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων»
(άρθ. 15, παρ. 2 του Συντάγματος),
– στην προστασία των ανηλίκων και του καταναλωτικού κοινού, το σεβασμό της προσωπικότητας, της φυλής, του φύλου, της θρησκείας, των πεποιθήσεων, της εθνικότητας, της αναπηρίας, της ηλικίας και του σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και στην προβολή ευρωπαϊκών έργων, ανεξάρτητων παραγωγών, δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα και εκπομπών με υπότιτλους στα ελληνικά
(Προεδρικό Διάταγμα 109/2010).
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται να τηρούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας που θέτει ο πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης σχετικά με:
1. τον αριθμό των εργαζομένων (τουλάχιστον 400 ανά κανάλι),
2. το περιεχόμενο του προγράμματος (δελτία ειδήσεων, εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού, θεάτρου, ενημερωτικές, ποικίλης ύλης, ελαφράς ψυχαγωγίας, ελληνικές και ξένες σειρές, παιδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ και εκπομπές αθλητικού περιεχομένου),
3. τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον τεχνολογικό εξοπλισμό (ελάχιστη ωφέλιμη επιφάνεια 2.500τμ και εξοπλισμός για εκπομπή προγράμματος High Definition).
Επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με το νόμο Παππά, προβλέπεται ανάκληση άδειας εφόσον κάποια από τις προϋποθέσεις πάψει να ισχύει, σε οποιαδήποτε στιγμή της 10ετούς διάρκειας της τηλεοπτικής άδειας.
Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, ο κ. Παππάς, ξεκαθάρισε προς τους καναλάρχες ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να αναστραφεί η τάση της μειούμενης απασχόλησης, της διαρκούς και ταχείας επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων και της σχεδόν μηδενικής ελληνικής τηλεοπτικής παραγωγής που έχουν επικρατήσει τα τελευταία χρόνια».
Ο Νίκος Παππάς, επισήμανε επίσης ότι η δρομολογούμενη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Διάθεσης Τηλεοπτικού Χρόνου θα καταστήσει –στο αμέσως επόμενο διάστημα- τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις πολύ πιο ανταγωνιστικές, αφού, κατά την κυβέρνηση «η ρύθμιση της διάθεσης και αγοράς διαφημιστικού χώρου αναμένεται να αυξήσει πολύ σημαντικά το συνολικό διαφημιστικό τους έσοδο, εξαλείφοντας παρασιτικά φαινόμενα, όπως αυτά των επιστροφών και των πιστωτικών τιμολογίων».