Για την υλοποίηση του προγράμματος υπέγραψαν σύμβαση η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το ΑΠΘ και το υπουργείο Πολιτισμού.
Χθες, η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Συμμετέχω» και επιστημονική υπεύθυνη του έργου, ομότιμη καθηγήτρια Αρχαιολογίας Χρυσούλα Σαατσόγλου – Παλιαδέλη, τόνισε ότι έχουν προκύψει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, που θα εμπλουτιστούν με τη διεύρυνση των ερευνών, μέσα από τη συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση.
Είπε ότι από τη μέχρι στιγμής ανθρωπολογική εξέταση οστών προέκυψε ότι η ηλικία της γυναικείας μορφής που είναι θαμμένη στον τάφο του Φιλίππου είναι μεγαλύτερη από τα 20 με 21 έτη που είχε εκτιμηθεί στην αρχή και προσεγγίζει πλέον τα 30 με 34 χρόνια. «Αυτό σημαίνει ότι εγκαταλείπεται η εκδοχή να πρόκειται για μια από τις δύο γυναίκες του Φιλίππου του Β’, τη Μήδα ή την Κλεοπάτρα αλλά κυρίως αποκλείεται η δυνατότητα να πρόκειται για τη γυναίκα του Φιλίππου του Γ’, ετεροθαλούς αδελφού του Αλέξανδρου, για τον οποίο ορισμένοι είχαν προτείνει ότι μπορεί να είναι ο νεκρός του βασιλικού τάφου. Το στοιχείο αυτό ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο την άποψη ότι ο βασιλικός τάφος ανήκει στον Φίλιππο τον Β΄», επισήμανε.
Να σημειωθεί ότι η ανθρωπολογική επανεξέταση εμπλέκει μια σειρά επιστημόνων και ειδικών στους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας και στις βασιλικές ταφές από την Αγορά της αρχαίας πόλης των Αιγών. Ανθρωπολόγοι, γιατροί από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» συμμετέχουν σε μια ιδιαίτερα λεπτομερή και εξαντλητική διαδικασία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]