Έτσι, το επόμενο βήμα μετά τις τηλεοπτικές άδειες είναι ο διορισμός των μελών του ΕΣΡ, ο οποίος σκοντάφτει στην απαραίτητη πλειοψηφία των 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και την άρνηση της αντιπολίτευσης να συναινέσει στις προτάσεις της κυβέρνησης, ώστε να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία αυτή.
Ο «κωδικός» λοιπόν για να ξεκλειδώσει η διαδικασία είναι ο Κανονισμός της Βουλής και συγκεκριμένα η τροποποίησή του, η οποία μπορεί να γίνει με μία απλή πρόταση του Προέδρου της Βουλής και έγκρισή της από την Ολομέλεια όπως ένα απλό νομοσχέδιο. Δηλαδή, με απλή πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών – ούτε καν 151, αν υπάρχουν απόντες.
Καιρός: Χειμώνας μέχρι και την Κυριακή - Που θα χιονίσει στην Αττική - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία
Και ποια θα είναι εν προκειμένω η επίμαχη τροποποίηση; Θα μπορούσε π.χ. να είναι η διεύρυνση της σύνθεσης της Διάσκεψης των Προέδρων κατά τρόπο τέτοιο, ώστε η «αριθμητική» να βγάζει την πλειοψηφία των 4/5 για την κυβέρνηση και άρα τον ορισμό των μελών του νέου ΕΣΡ. Πώς θα μπορούσε λοιπόν να επιτευχθεί αυτό; Με τη συμμετοχή π.χ. στη Διάσκεψη όλων των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, οι οποίοι ανήκουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο!
Άλλωστε, όπως γράφει το koolnews.gr, η εναλλακτική που θα είχε η κυβέρνηση για να συγκροτήσει το ΕΣΡ, με τροποποίηση της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 4/5, είναι χρονοβόρα και σύνθετη, δεδομένου ότι απαιτεί αναθεώρηση του Συντάγματος (άρθρο 101Α για τις Ανεξάρτητες Αρχές).
Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει προαναγγείλει ότι θα αλλάξουν οι απαιτούμενες από το Σύνταγμα πλειοψηφίες στη διαδικασία της αναθεώρησης που θα πρέπει να ξεκινήσει σύντομα, οπότε θεωρείται μάλλον δεδομένο ότι μία από τις προτάσεις θα είναι και αυτή που αφορά στις Ανεξάρτητες Αρχές ή ειδικότερα το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (άρθρο 15).
Όσο για το λόγο για τον οποίο χρειάζεται η κυβέρνηση τον έλεγχο του ΕΣΡ; Είναι απλό: ανεξαρτήτως Digea και ανεξαρτήτως όσων λέγονται από κυβερνητικά στελέχη, μόνον η Ανεξάρτητη Αρχή είναι αρμόδια για να ρίξει «μαύρο» σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Και όσο αυτή δεν υπάρχει, διότι δεν είναι στελεχωμένη και συγκροτημένη, τόσο οι «παράνομοι» σταθμοί που δεν θα αποκτήσουν άδεια θα μπορούν τυπικά να συνεχίσουν να εκπέμπουν!