Εως αύριο νωρίς το πρωί αναμένεται να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα αλλά και οι «νικητές» των 4 τηλεοπτικών αδειών γενικού περιεχομένου, αν και αργά το βράδυ της Τρίτης είχε «κλείσει» η πρώτη τηλεοπτική άδεια. Από κει και πέρα μεγάλο ενδιαφέρον προκύπτει για το ποιοι θα είναι οι «τυχεροί» αλλά και τι θα συμβεί μετά το διαγωνισμό.
Βάσει λοιπόν της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, κάθε τηλεοπτικός σταθμός εθνικής εμβέλειας οφείλει να απασχολεί ετησίως 400 εργαζομένους, όπου από αυτόν τον αριθμό οι 120 θα είναι σε δημοσιογραφικές θέσεις, 120 σε διοικητικές και οι υπόλοιποι 160 σε τεχνικές. Επομένως, με τα 4 τηλεοπτικά κανάλια «ζωντανά» που θα απασχολούν 1.600 εργαζόμενους, προκύπτει με απλές μαθηματικές πράξεις ότι τα υπόλοιπα 1.000 άτομα που απομένουν από τους 2.600 θα βρεθούν στην ανεργία. Ωστόσο, και μέχρι στιγμής, τέτοιου είδους πλάνο για τη διαχείριση της κρίσης στην τηλεοπτική -και ευρύτερη- αγορά δεν έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Στους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν θα έχουν άδεια, η κυβέρνηση θα «ρίξει μαύρο» μέσα σε διάστημα 90 ημερών.
Αυτό χρονικά τοποθετείται γύρω στις αρχές με μέσα Δεκεμβρίου. Επίσης, η Digea δεν έχει δικαίωμα να μεταδίδει πρόγραμμα μη αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών. Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα ακολουθήσει έκδοση αποφάσεων για τυχόν προσφυγές που θα έχουν κατατεθεί με μορφή ασφαλιστικών μέτρων. Στη συνέχεια θα διεξαχθεί έλεγχος των «πόθεν έσχες» και εφόσον όλα βαίνουν καλώς, θα ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής των δόσεων για την άδεια. Η πρώτη θα καταβληθεί εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη, η δεύτερη εντός 12 μηνών και η τρίτη εντός 24 μηνών. Οι νέες άδειες πανελλήνιας εμβέλειας θα δοθούν στους δικαιούχους μέσα στους πρώτους 3 μήνες από την ανακήρυξη.
Μάρτζυ Λαζάρου
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί.