Η «είδηση» μεταδόθηκε λίγο μετά τις 16:00 και αποδόθηκε στην νέα υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά. Η λανθασμένη και μακάβρια πληροφορία μεταδόθηκε άμεσα τόσο από τα ελληνικά ΜΜΕ όσο και από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως η Washington Post, το abcNews και το Associated Press.
Ωστόσο ευτυχώς ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης είναι ζωντανός και διακωμώδησε το fake news μιλώντας στην ΕΡΤ.
Στην συνέχεια τα ΜΜΕ ανασκεύασαν την είδηση χρεώνοντας γκάφα στην υπουργό Πολιτισμού, κάτι που επίσης δεν ισχύει καθώς ο λογαριασμός στο Twitter που αποδίδεται σε αυτήν και μετέδωσε την λανθασμένη πληροφορία δεν της ανήκει.
https://twitter.com/MZorbaGr/status/1035148078142156807
Μάλιστα ο ψεύτικος λογαριασμός αφού πρώτα προκάλεσε χάος, έσπευσε να διευκρινίσει πως είναι hoax λέγοντας πως ανήκει σε έναν Ιταλό δημοσιογράφο.
https://twitter.com/MZorbaGr/status/1035153092826869765
Κίνηση τώρα: Νέο κύμα εκδρομέων - «Μπούκωσε» η Αττική Οδός, μεγάλες καθυστερήσεις
Η Μυρσίνη Ζορμπά μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως δεν έχει καμία σχέση με την μακάβρια είδηση και πως η ίδια βρισκόταν στο υπουργείο της την ώρα της μετάδοσης της πληροφορίας. «Δεν έχω ανεβάσει κάτι τέτοιο στον λογαριασμό μου» είπε, λέγοντας παράλληλα εξετάζει το ενδεχόμενο να έχουν χακάρει και το Twitter της.
Την είδηση μετέδωσε λανθασμένα και το EleftherosTypos.gr και απολογείται από τους αναγνώστες του και τον ίδιο τον Κώστα Γαβρά.
Ποιος είναι ο Ιταλός πίσω από τα fake news
Πίσω από την ψεύτικη είδηση κρύβεται ένας επαγγελματίας… ψεύτης, ο Tommaso Debenedetti. Πρόκειται για έναν Ιταλό δημοσιογράφο γεννημένο το 1969 που εργάζεται ως δάσκαλος στη Ρώμη και έχει δύο παιδιά. Στα… χόμπι του είναι να κυκλοφορεί fake news στο διαδίκτυο, όπως έκανε και με την περίπτωση του Κώστα Γαβρά.
Πολλές ελληνικές αλλά και ξένες ιστοσελίδες όπως το Associated Press, η Washington Post, το France24 αλλά και το Vanity Fair «έπεσαν στην παγίδα» του Debenedetti και αναπαρήγαγαν την είδηση του θανάτου του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη.
Ο Debenedetti έχει φιλοξενηθεί και στην Washington Post καθώς υπάρχει άρθρο-αφιέρωμα στο πρόσωπο του το οποίο τιτλοφορείται: «Γιατί αυτός ο Ιταλός δημοσιογράφος δεν μπορεί να σταματήσει να φτιάχνει ψεύτικα προφίλ στο Twitter».
Ο Ιταλός δημιουργεί ψεύτικα προφίλ στο Twitter και στη συνέχεια βγάζει fake news ενώ στη συνέχεια τα σβήνει. Το δημοσίευμα αναφέρει την περίπτωση της Αμερικανίδας ακαδημαϊκού, Camille Paglia. Ο Ιταλός δημοσιογράφος έκανε ακριβώς το ίδιο, «πεθαίνοντάς» την και μάλιστα με την ίδια… μεθοδολογία!
Άνοιξε τον λογαριασμό και στο πρώτο tweet έλεγε: «Το πρώτο μου tweet». Όπως ακριβώς και στην περίπτωση του «θανάτου» του Κώστα Γαβρά, αφού στο ψεύτικο προφίλ που δημιούργησε, με το όνομα της νέας υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά, το πρώτο tweet έχει γίνει στις 29 Αυγούστου και λέει ακριβώς αυτό: «Το πρώτο μου tweet…».
Μόλις ανακοινώσει την είδηση, ο Debenedetti κάνει και πάλι tweet αναφέροντας πως πρόκειται για απάτη που δημιούργησε ο ίδιος ενώ αλλάζει το όνομα του λογαριασμού.
Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας πως δεν έχουν την ίδια «επιτυχία» όλες του οι απόπειρες, παρόλα αυτά ο ίδιος δηλώνει πως «διαδίδω fake news κάθε μέρα»!
Πολλές φορές ο Ιταλός έχει προδοθεί λόγω των γνώσεων του στην αγγλική γλώσσα αφού κάνει συντακτικά και γραμματικά λάθη. Σύμφωνα με τον ίδιο, σκοπός του είναι να εκθέσει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]