«Τα ολοστρόγγυλα λευκά βότσαλα που τα λέμε “λαλάρια” (από την αρχαία λέξη λας=πέτρα) δημιουργούνται μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, που έχει πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα. Τα τελευταία χρόνια λοιπόν, αναλάβαμε, σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Σκιάθου, καμπάνια ενημέρωσης για την προστασία της παραλίας», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θοδωρής Τζούμας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος».
Φέτος τοποθετήθηκε στα πλοία που δραστηριοποιούνται στην εκτέλεση περιηγητικών πλόων στη συγκεκριμένη παραλία, ενημερωτική πινακίδα, με την ένδειξη «take a picture not a pebble-save Lalaria beach», για να δοθεί έμφαση στην απαγόρευση της λήψης-απομάκρυνσης των χαρακτηριστικών βότσαλων τα οποία δημιουργούνται φυσικά μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή.
Κακοκαιρία Alexandros - Κικίλιας: Κίνδυνος πλημμύρας σε Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, “από μαρτυρίες έχει διαπιστωθεί, η αλλοίωση του μοναδικού τοπίου, η οποία είναι αισθητή εν συγκρίσει με τα δέκα προηγούμενα χρόνια, σε βαθμό μη αντιστρεπτό, ώστε να θεωρείται επιβεβλημένη η προστασία της παραλίας για να διατηρηθεί, τουλάχιστον στην υφιστάμενη κατάσταση χωρίς περαιτέρω υποβάθμιση”.
«Τα παλαιότερα χρόνια οι ντόπιοι χρησιμοποιούσαν τα λαλάρια για να διακοσμήσουν τις αυλές τους, να σπάνε καρύδια ή να συγκρατούν μέσα στην κατσαρόλα τα …ντολμαδάκια», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τζούμας.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος», στο πλαίσιο της δράσης του για την προστασία της παραλίας Λαλάρια, πρότεινε το 2014 τη λήψη ειδικών μέτρων προς το Λιμεναρχείο, το οποίο και εξέδωσε οδηγία απαγόρευσης για τη συλλογή βότσαλων, θεσπίζοντας και πρόστιμο, σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμόρφωσης, από 400 έως 1.000 ευρώ.
«Ο Σύλλογος ανέλαβε την κατασκευή ενημερωτικής πινακίδας, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα της Λιμενικής Αρχής, η οποία τοποθετείται κάθε χρόνο στην παραλία από το Λιμεναρχείο και φέτος βάλαμε πινακίδες σε όλα τα τουριστικά σκάφη», επισημαίνει ο κ. Τζούμας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]