Η πορεία της διαδικασίας μέχρι σήμερα δείχνει ότι ενδέχεται, τις ημέρες που κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους στη ΔΕΘ, παράγοντες της αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρησιακοί να καλούνται να δώσουν απαντήσεις ως ύποπτοι τέλεσης σημαντικών αδικημάτων. Μάλιστα, οι εισαγγελείς, μετά την ολοκλήρωση των μαρτυρικών καταθέσεων και τη συλλογή στοιχείων από αυτοψίες, πορίσματα και συνομιλίες, θα προχωρήσουν στη μελέτη αυτών, αλλά και σε μια πρώτη αξιολόγηση, η οποία θα οδηγήσει στην κλήση υπόπτων.
Κατά την αξιολόγηση όλου του υλικού δεν αποκλείεται κάποια πρόσωπα που κλήθηκαν ως μάρτυρες κατά την προκαταρκτική διαδικασία, εφόσον υπάρχουν σε βάρος τους ενδείξεις αξιόποινων πράξεων, να περάσουν εκ νέου το εισαγγελικό κατώφλι με την ιδιότητα του υπόπτου αυτή τη φορά. Σε αυτή την περίπτωση οι μαρτυρικές καταθέσεις τους θα τεθούν στο αρχείο, δηλαδή δεν θα ληφθούν υπόψη εφόσον τις έδωσαν με άλλη ιδιότητα, ενώ θα τους ζητηθούν έγγραφες εξηγήσεις αφού πλέον θα θεωρούνται ύποπτοι διάπραξης αδικήματος.
Στα πρόσωπα που θα λάβουν κλήση ως ύποπτοι δεν αποκλείεται τελικά να ασκηθούν και διώξεις, καθώς συχνά η κλήση αυτή αποτελεί προάγγελο ποινικών διώξεων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αυτομάτως ο ύποπτος θα βρεθεί τελικά κατηγορούμενος κατά την εξέλιξη της ποινικής έρευνας. Δικαστικές πηγές εκτιμούν ότι ο κύκλος των εμπλεκομένων θα είναι μεγάλος και θα αποτελείται από ανθρώπους που κατείχαν θέσεις ευθύνης. Σημειώνεται ότι σημαντικό κομμάτι της έρευνας αφορά σε παραλείψεις, μέτρα πρόληψης που έπρεπε να ληφθούν και πολλές άλλες πράξεις που τελικά συνετέλεσαν στο καταστροφικό αποτέλεσμα της 23ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύκλος των μαρτύρων έχει μέχρι στιγμής κλείσει, αφού η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος κατάφεραν μέσα σε δύο εβδομάδες να εξετάσουν 30 πρόσωπα. Ανάμεσά τους οι αρμόδιοι δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Τροχαίας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Λιμενικού Σώματος. Μάλιστα, στο τέλος της εβδομάδας εξετάσθηκε ως μάρτυρας ο νυν αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και υπαρχηγός της Πυροσβεστικής κατά το χρόνο της φονικής πυρκαγιάς Βασίλης Ματθαιόπουλος. Στο διάστημα που εξελίσσεται η έρευνα έχουν εξεταστεί ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, αλλά και αρμόδια στελέχη της Πυροσβεστικής, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται να επιμένουν πως στις 18.30 το απόγευμα της Δευτέρας ζητήθηκε η εκκένωση του Δήμου Ραφήνας.
Το επόμενο βήμα στη διαδικασία αφορά στις καταθέσεις των συγγενών των θυμάτων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο εβδομάδων. Ηδη στα μέσα της περασμένης εβδομάδας διαβιβάστηκε από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία στην Εισαγγελία η λίστα με τα ονόματα των νεκρών (και των δύο αταυτοποίητων σορών), με το συνολικό αριθμό να φτάνει τους 92. Η λίστα αυτή θα υποδείξει και τα πρόσωπα που θα κληθούν να καταθέσουν, αφού πρόκειται κυρίως για συγγενείς αλλά και επιζώντες. Στο μεταξύ, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έστειλε παραγγελία για την εξέτασή τους στα αστυνομικά τμήματα Ραφήνας και Νέας Μάκρης και στο Λιμεναρχείο Ραφήνας.
Στην επεξεργασία των συνομιλιών της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, αλλά και μεταξύ τους θα προχωρήσουν από αύριο οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί. Οι συνομιλίες αναμένεται να αποκαλύψουν τη διημείφθη μεταξύ των αρμοδίων κατά το χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς αλλά και στη συνέχεια κατά τη διαχείριση της κατάστασης. Τα βασικά ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις είναι ο λόγος που υποτιμήθηκε η φωτιά στο ξεκίνημά της με αποτέλεσμα να μη σταλούν οι απαιτούμενες δυνάμεις για την κατάσβεσή της, αλλά και γιατί δεν αποφασίστηκε η εκκένωση της περιοχής στο Μάτι. Επίσης, απάντηση αναζητούν οι Αρχές και στο ερώτημα σχετικά με τη μη λήψη απόφασης μετακίνησης των πολιτών είτε με ελικόπτερα από την παρακείμενη βάση ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού είτε με ειδικές δυνάμεις είτε με απλή βοήθεια από την Τροχαία σχετικά με το προς τα πού βρίσκεται η θάλασσα για να μπορέσουν να φτάσουν εκεί.
Παράλληλα, αναμένεται η διαβίβαση του φακέλου με το πλήρες προανακριτικό υλικό που συγκεντρώνει από τη δική της πλευρά η Πυροσβεστική, στο όποιο περιέχονται σημαντικές καταθέσεις των ιθυνόντων, ενώ οι εισαγγελείς βρίσκονται και εν αναμονή των αυτοψιών-πορισμάτων τόσο της Πυροσβεστικής όσο και του πυραγού πραγματογνώμονα που διορίστηκε από τις πρώτες ώρες της έρευνας προκειμένου να υπάρχει και μια «δεύτερη ματιά». Τέλος, ένα κομμάτι της έρευνας θα επικεντρωθεί και στο οικόπεδο όπου βρήκαν το θάνατο 26 άνθρωποι, καθώς θα εξετασθούν οι πολεοδομικές παραβάσεις και αυθαιρεσίες, θέμα για το οποίο την παραγγελία έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Τα επόμενα βήματα των εισαγγελέων αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου, προκειμένου, σε περίπτωση που προκύψουν άλλα στοιχεία που απαιτούν νέες μαρτυρίες, αυτό να γίνει άμεσα με στόχο την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας.
Από την έντυπη εκδοσή του Ελεύθερου Τύπου τη Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]