Oπως προκύπτει από την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι και χθες είχαν καταγραφεί συνολικά 60 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου. Τρεις ασθενείς (όλοι πάνω από 70 ετών) δεν τα κατάφεραν και κατέληξαν. Οι δύο από τους θανάτους είναι στην Αττική, σύμφωνα με πληροφορίες. Aλλωστε πλέον οι επηρεαζόμενες από τον ιό περιοχές είναι πολλές. Μόνο στην Αττική, κρούσματα έχουν καταγραφεί στα Μέγαρα, την Ελευσίνα, τον Ασπρόπυργο, την Ηλιούπολη, τη Νίκαια, το Ηράκλειο Αττικής, τον Κορυδαλλό.
Τα περισσότερα κρούσματα έχουν σημειωθεί στη δυτική Αττική, και ιδιαίτερα στα Μέγαρα (14 κρούσματα) και στην Ελευσίνα (8 κρούσματα).
Πιο αναλυτικά, από τα 60 περιστατικά με ιό του δυτικού Νείλου τα 48 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση), και μόνο 12 είχαν ήπιες εκδηλώσεις, όπως πυρετό. Το γεγονός ότι φέτος το καλοκαίρι ο ιός έχει βαριά συμπτώματα φαίνεται και από το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μόνο τρεις ασθενείς δεν χρειάστηκαν νοσηλεία. Σε νοσηλευτικά ιδρύματα νοσηλεύονται σήμερα 16 ασθενείς.
Σημειώνεται ότι φέτος ο ιός έχει ξεκινήσει νωρίτερα από άλλες χρονιές, στα τέλη του Ιουνίου, ενώ πέρυσι για παράδειγμα η «έναρξή» του ήταν στα μέσα Ιουλίου.
Εκτός Αττικής, κρούσματα με λοίμωξη από τον ιό του δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί στη Σαλαμίνα, στον δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων, στο Λουτράκι, στη Χαλκίδα, στην Τανάγρα, στον δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων, στον δήμο Θηβαίων. Επίσης στη Θεσσαλονίκη (δήμοι Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου, Κορδελιού – Ευόσμου, Βόλβης, Θεσσαλονίκης, Δέλτα), στην Ημαθία (δήμοι Αλεξάνδρειας και Βέροιας), στην Πέλλα (δήμος Πέλλας), στο Κιλκίς (δήμος Παιονίας) και στον δήμο Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο.
Για όλες αυτές τις επηρεαζόμενες περιοχές λαμβάνονται μέτρα για την ασφάλεια του αίματος που αφορούν σε όλες τις αιμοδοσίες.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για την αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική. Η ΚΕΔΕ καλεί την Περιφέρεια Αττικής να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τις ενέργειες που έχουν γίνει σε ό,τι αφορά την προστασία των πολιτών. Επίσης, ζητά να αυξηθούν τα κονδύλια που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του ζητήματος κυρίως μέσα στις πόλεις, αλλά και να εξειδικευθεί η διαδικασία των ψεκασμών με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων.
Η Περιφέρεια Αττικής πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι για φέτος και τα δύο επόμενα χρόνια (2018-2020) έχουν συναφθεί συμβάσεις κατόπιν διεθνών διαγωνισμών για κουνουποκτονίες συνολικού προϋπολογισμού περίπου τριών εκατομμυρίων ευρώ.
Στη Θεσσαλονίκη οι σχεδόν καθημερινές βροχοπτώσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου έχουν τινάξει στον «αέρα» τον σχεδιασμό καταπολέμησης των κουνουπιών, τα οποία φέτος το καλοκαίρι έχουν αγγίξει εξωπραγματικούς αριθμούς. Η δυσφορία των πολιτών -ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης- από τις ακαταμέτρητες επιθέσεις και τσιμπήματα είναι τεράστια.
Το πρόβλημα έχουν εντοπίσει και τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία έχουν καταγράψει μεγάλη αύξηση του πληθυσμού ακμαίων κουνουπιών αξιοποιώντας τα αποτελέσματα των παγίδων σύλληψης που έχουν εγκατασταθεί στις περιοχές των ορυζώνων του κάμπου της Θεσσαλονίκης.
Για τον λόγο αυτό, με σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Δέλτα, καθώς και της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής, πραγματοποιείται εναέρια ακμαιοκτονία με τη μέθοδο ψεκασμού υπέρμικρου όγκου, με σκοπό την άμεση μείωση των πληθυσμών των κουνουπιών. Για τους ψεκασμούς έχει εκδοθεί σχετική άδεια από τα υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]