Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και ΕΚΑΒ συγκλίνουν στην άποψη ότι πολύ νωρίτερα της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό είχαν πληροφορηθεί για νεκρούς, αφήνοντας πλήρως έκθετη την κυβέρνηση.
Στο Σισμανόγλειο
Η προσωπική μαρτυρία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, είναι ενδεικτική ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, γνώριζε όταν βρέθηκε στη σύσκεψη της Δευτέρας ότι είχαν αποβιώσει άνθρωποι από την πυρκαγιά.
«Βρισκόμουν στο Σισμανόγλειο. Είδα με τα ίδια μου τα μάτια τον πρώτο νεκρό στις 11 παρά το βράδυ να φτάνει», αναφέρει στον «Ε.Τ.». Η σορός τοποθετήθηκε σε μια αίθουσα του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του νοσηλευτικού ιδρύματος, όπου παρών ήταν εκτός από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ και ο διοικητής του νοσοκομείου και ενημέρωνε διαρκώς, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Προσθέτει, δε, ότι το Σισμανόγλειο έλαβε εντολή μεταξύ 10.30 με 11 το βράδυ να ετοιμάσει έναν ειδικό χώρο που διαθέτει (κοντέινερ με ψύξη) για υποδοχή νεκρών ανθρώπων από τις πυρκαγιές.
«Την άλλη ημέρα επισκεφτήκαμε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου. Ο υποδιοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας που ήταν εκεί παραδέχθηκε ότι είχαν ειδοποιηθεί για τη μεταφορά πολλών νεκρών και ετοίμασαν ειδικό χώρο. Εκτίμησε μάλιστα ότι τελικά δεν προσήλθαν για αποφευχθεί ο πανικός», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.
Το ΕΚΕΠΥ ζήτησε σάκους
Οπως καταγγέλλει ο πρόεδρος εργαζομένων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Σταμάτης Πουλής, στις 11.20 το βράδυ της Δευτέρας το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) ζήτησε από το ΚΕΕΛΠΝΟ δεκάδες σάκους περισυλλογής νεκρών. «Μάλιστα, επειδή το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν εφημερεύει από 16 Ιουλίου με απόφαση του προέδρου, από το ΕΚΕΠΥ δεν μπορούσαν να μας βρουν και έκαναν τηλεφωνήματα ενώ έστελναν και μηνύματα στα κινητά», τονίζει ο κ. Πουλής στον «Ε.Τ.».
Το γεγονός ότι ζητήθηκαν σάκοι για σορούς επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν γνωρίζει την ώρα που ζητήθηκαν. Προσθέτει, επίσης, ότι η διαδικασία αιτήματος για σάκους ακολουθείται προληπτικά σε κάθε φυσική καταστροφή. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο περυσινός σεισμός της Κω, όταν επίσης ζητήθηκαν σάκοι από το ΚΕΕΛΠΝΟ, χωρίς όμως να έχουν καταγραφεί πολλά θύματα.
Από το ΕΚΑΒ
Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος, ήταν ο πρώτος που βγήκε σε τηλεοπτικές συνδέσεις και ανέφερε ότι 9 παρά το βράδυ της Δευτέρας ενημερώθηκαν για μεταφορά νεκρού στον Νέο Βουτζά. Οπως λέει στον «Ε.Τ.», μέχρι τις 11 παρά το βράδυ της Τετάρτης τέσσερα συνολικά θύματα είχαν μεταφέρει οι διασώστες του ΕΚΑΒ. Οι δύο μεταφέρθηκαν στο Σισμανόγλειο, ο ένας στο Κέντρο Υγείας Σπάτων και το βρέφος στο Παίδων.
Σύμφωνα με τον κ. Μαθιόπουλο, μετά από τα τέσσερα αυτά θύματα, το ΕΚΑΒ σταμάτησε τις διακομιδές γιατί ανέλαβε η επιτροπή διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών. «Επομένως, για να ενεργοποιηθεί αυτή η επιτροπή σημαίνει υπάρχουν πολλοί νεκροί», αναφέρει.
Ο ίδιος μάλιστα καταγγέλλει ότι η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΕΚΑΒ – στην οποία διοικητής είναι ο… εξαφανισμένος πρόεδρος του ΕΚΑΒ – δεν συνήλθε ποτέ, ενώ «θα έπρεπε να έχει συγκληθεί ήδη από την πυρκαγιά στην Κινέτα».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]