«Πιστεύω ότι ο ελληνισμός για να πάει μπροστά και εδώ στην Ελλάδα και στην Κύπρο, πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία. Πρέπει να μάθει να δουλεύει σκληρά, πρέπει να μάθει να πληρώνει φόρους, διότι το κράτος δεν έχει μηχανή για να κόβει χρήματα για να δίνει όσα θέλει ο λαός. Το κράτος συντονίζει παίρνει φόρους και δίνει μεροκάματο σε αυτούς που εργάζονται, δίνει μία στήριξη στους φτωχούς και στους ασθενείς, αλλά χρειάζεται να πάρει από τον λαό για να δώσει στον λαό. Η νοοτροπία η δική μας, δυστυχώς, είναι να παίρνουμε χωρίς να δίνουμε, αυτό δεν γίνεται, αυτή η νοοτροπία πρέπει να φύγει από πάνω μας. Όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τη διώξουμε αυτήν τη νοοτροπία, πιστεύω ότι θα πάμε μπροστά» δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος.
Την ίδια ώρα ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε και στην απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε στην Τουρκία, διευκρινίζοντας ότι δεν είχε καμία επίπτωση στην Κύπρο, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ζήτημα επιπτώσεων που μπορεί να προκύψουν στην Τουρκία.
«Το πραξικόπημα που έγινε στην Τουρκία και απέτυχε, δεν είχε καμία επίπτωση επί της Κύπρου, είναι εσωτερικό θέμα και αν συμβεί κάτι θετικό ή αρνητικό, μάλλον θα απασχολεί την Τουρκία ή θετικά ή αρνητικά, δεν ξέρει κανείς πώς θα δουλέψει, διότι έχει τιμωρήσει αρκετούς ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας και μπορεί να φέρει και τα αντίθετα αποτελέσματα, μπορεί να φέρει τα αποτελέσματα που θέλει ο κ. Ερντογάν, αλλά δεν το αποκλείω να έχει και αρνητικές επιπτώσεις. Εύχομαι να έχει μόνο θετικές επιπτώσεις ούτως ώστε ο λαός να μη διχαστεί, γιατί ο εθνικός διχασμός είναι ο χειρότερο εχθρός. Το ζήσαμε, το βιώσαμε στην Κύπρο και εύχομαι κανένα έθνος να μη φτάσει σε αδελφοκτόνο πόλεμο» τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου.
Όσον αφορά το κυπριακό ζήτημα, που παραμένει άλυτο, εξέφρασε την άποψη, πως οφείλεται κυρίως στο ιδιοκτησιακό καθεστώς που έχουν επιβάλλει «δια των όπλων» όπως χαρακτηριστικά είπε, οι Τούρκοι, στην κατεχόμενη Κύπρο.
«Είναι ένα ζήτημα εθνικό που συζητούν πάνω από μισό αιώνα. Δεν κλείνει αυτό το θέμα, όχι γιατί δεν το θέλουν οι κυπριακές κυβερνήσεις, όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας από την αρχή μέχρι σήμερα, όλοι ήθελαν λύση, αλλά μια λύση που θα πρόσφερε ειρήνη στον λαό και όλα τα αγαθά. Δεν πέτυχε γιατί δυστυχώς η Τουρκία τα θέλει όλα. Μιλώ για τις πραγματικότητες που υπάρχουν και οι πραγματικότητες είναι τα σπίτια και οι περιουσίες των προσφύγων μας, ότι ανήκουν στους Τούρκους που δια της ισχύος των όπλων έδιωξαν τους δικούς μας και τα κατέκτησαν. Αυτό δεν θα γίνει δεκτό ποτέ, όσα χρόνια και αν περάσουν. Όσοι αιώνες και αν περάσουν. Αυτός είναι ο λόγος που δεν κλείνει ποτέ το εθνικό μας θέμα.
Εμείς θερμοπαρακαλούμε τον Άγιο Σπυρίδωνα, όπως πριν τριακόσια χρόνια έκανε το μεγάλο θαύμα και γλύτωσε το νησί από τους Τούρκους και η θάλασσα της Κέρκυρας έγινε ο υγρός τάφος τους, το ίδιο να κάνει και για την Κύπρο, να βοηθήσει ώστε ο Αττίλας να φύγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από τη γη των πατέρων μας» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσόστομος Β΄.
Σήμερα το πρωί ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναχώρησε από την Κέρκυρα, έπειτα από την πενθήμερη διαμονή του στο νησί, όπου και προεξήρχε όλων των θρησκευτικών εκδηλώσεων που έγιναν προς τιμήν του Αγίου Σπυρίδωνα.