Η θλιβερή αυτή εικόνα, άλλωστε, αποτυπώνεται και στα στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πρώτης πιλοτικής κρατικής καταγραφής του αριθμού των αστέγων στη χώρα μας, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο στους Δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Ιωαννίνων και Τρικαίων κατέγραψε συνολικά 1.645 άστεγους, 691 στο δρόμο και 954 σε δομές. Οι 793 βρίσκονται στην Αθήνα, εκ των οποίων οι 353 κοιμούνται στα παγκάκια και οι 440 σε δομές.
Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι το γεγονός ότι σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό των αστέγων είναι ελληνικής καταγωγής και άντρες, όταν στο παρελθόν, και συγκεκριμένα πριν από την υπογραφή του Μνημονίου στη χώρα μας, οι πιο πολλοί ήταν μετανάστες.
Σημαντικό είναι και το στοιχείο που αφορά στο ηλικιακό προφίλ των αστέγων, καθώς πρώτοι στη λίστα καταγράφονται άτομα από 18 έως 44 ετών, ενώ ένα μικρό ποσοστό είναι συνταξιούχοι. Οπως βέβαια και το ότι οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να μείνουν στο δρόμο εξαιτίας σοβαρών οικονομικών δυσκολιών και της ανεργίας. Πάντως, πριν βρεθούν εκτός σπιτικής στέγης, οι περισσότεροι διέμεναν σε σπίτι συγγενών ή σε οικία που είτε νοίκιαζαν είτε ήταν δική τους.
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ταλαιπωρία η Τετάρτη - Ποιοι απεργούν, τι θα γίνει με ΜΜΜ και σχολεία
Σύμφωνα με το ερώτημα για το εισόδημα που συμπεριλαμβανόταν στα ερωτηματολόγια των δομών, το 25,9% απάντησε ότι έχει κάποιο εισόδημα εκτός εργασίας, ενώ το 6% έχει περιστασιακή ή πιο μόνιμη εργασία, αλλά το εισόδημα δεν είναι αρκετό για να του εξασφαλίσει την κατοικία. Το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης λαμβάνει το 20,2% των αστέγων.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, οι άμεσοι στόχοι της εθνικής στρατηγικής είναι, μεταξύ άλλων, η αποτύπωση του φαινομένου με επιστημονικό, τρόπο, η κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας και η επεξεργασία προτάσεων βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου οι οποίες θα παρουσιαστούν το φθινόπωρο.
Επίσης, η σύσταση διυπουργικού οργάνου που θα χαράσσει την πολιτική για τους αστέγους εντός του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής και η δημιουργία μόνιμου ψηφιακού μηχανισμού παρακολούθησης της αστεγίας.
Η κ. Φωτίου, αναφερόμενη και στις δράσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί για τους αστέγους, στάθηκε ιδιαιτέρα στη χρηματοδότηση νέων δομών αλλά και στη βελτίωση υφισταμένων, καθώς και στην ένταξή τους στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), στο πρόγραμμα «Στέγη και Εργασία», καθώς και στο επίδομα στέγασης και ενοικίου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]