Στη Θήβα από τη στιγμή που αποχώρησαν οι Γιατροί του Κόσμου στα μέσα Μαΐου, οι 850 φιλοξενούμενοι πρόσφυγες έμειναν χωρίς κανένα γιατρό.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν υπάρχει γενικός γιατρός παρά μόνο μια νοσηλεύτρια του ΚΕΕΛΠΝΟ και ακόμη μία υπάλληλος που οργανώνει. Επίσης, συνδράμει γιατρός του στρατού αλλά χωρίς ειδικότητα.
Ηχηρή είναι η απουσία και κοινωνικού λειτουργού, ενώ υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα και εξαρτήσεις από αλκοόλ, χασίς, κ.ά.
Όπως προκύπτει από τις ίδιες καταγγελίες, ακόμη και παιδιά δέκα ετών πάσχουν από κατάθλιψη, εξαιτίας όλης της πορείας που είχαν μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα, ενώ το μετατραυματικό στρες είναι σύνηθες στον πληθυσμό της δομής.
Ωστόσο, ο στρατιωτικός ψυχίατρος που επισκέπτεται ανά λίγες ημέρες τη Θήβα, δεν έχει τη δυνατότητα ούτε καν συνταγογράφησης, καθώς είναι κάτι που πρέπει να γίνει σε δημόσια δομή Υγείας για όσους έχουν ήδη ΑΜΚΑ.
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
Έτσι, η ιατρική παρακολούθηση των 850 προσφύγων στη Θήβα είναι … ανύπαρκτη, και μόνο τα επείγοντα περιστατικά μεταφέρονται στην Αθήνα με το ΕΚΑΒ. Για άλλα περιστατικά που επίσης χρειάζονται νοσοκομείο ή εξετάσεις, η μεταφορά γίνεται με το ΚΤΕΛ, με πολλές δυσκολίες καθώς δεν υπάρχει και διαθεσιμότητα μεταφραστών.
Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, υπάρχει ένταση στην προσφυγική δομή καθώς υπάρχουν σοβαρά περιστατικά που έχουν δυσχερή πρόσβαση στο νοσοκομείο της Θήβας. Για παράδειγμα, άνθρωπος με κάταγμα χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, στην Αθήνα, καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στη Θήβα, ωστόσο δεν τον παραπέμπουν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μόλις αυτή την εβδομάδα μεταφέρθηκε ένας παιδίατρος για δύο μήνες στη Θήβα, ο οποίος αποτελεί σίγουρα «ανάσα» ωστόσο οι ενήλικες παραμένουν χωρίς γιατρό.
Σημειώνεται ότι εφόσον αποχώρησαν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις από τα καμπ των προσφύγων, τα αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Πηγές του τελευταίου χαρακτηρίζουν «πολύ δύσκολη» την περίοδο από το Μάιο μέχρι και τις αρχές Αυγούστου, όταν θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα υγειονομικής κάλυψης των προσφύγων για 18 μήνες. Ο στόχος είναι 1.500 γιατροί για όλη την Ελλάδα, με την κυβέρνηση να είναι θετική ότι τα κίνητρα που θα δώσουν στους γιατρούς (1.300 καθαρά χρήματα) θα «πιάσουν».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]