Με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής ακόμα να είναι θολές, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ότι η χώρα προετοιμάζεται για μεγάλες αλλαγές στις υπάρχουσες δομές ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί τις νέες αφίξεις, είτε από Τουρκία είτε από Γερμανία μέσω των νέων επιστροφών.
Οι επόμενες μέρες θα φέρουν στο φως τις βασικές και κρίσιμες λεπτομέρειες για τη συμφωνία Γερμανίας-Ελλάδας-Ισπανίας, καθώς αυτή τη στιγμή γίνονται οι διαπραγματεύσεις για το τεχνικό μέρος, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου. Η εφαρμογή της συμφωνίας (αν τα τρία μέρη συμφωνήσουν) θα ξεκινήσει από αρχές Αυγούστου, με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ να ξεκαθαρίζει ότι αυτή η συμφωνία αφορά ουσιαστικά την Ελλάδα. Σε συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο Σ. Κουρτς στη Βιέννη δήλωσε ότι «τα τρία τέταρτα των προσφύγων που φτάνουν στα γερμανικά σύνορα είναι από την Ελλάδα και την Ιταλία» παρατηρώντας πως οι πρόσφυγες που φτάνουν από την Ισπανία στη Γερμανία δεν είναι πολλοί. «Οι πρόσφυγες που έχουν εγγραφεί και έχουν κάνει αίτηση για άσυλο στην Ιταλία και την Ελλάδα, αλλά εμφανίζονται στα σύνορα της Αυστρίας, θα μεταφέρονται σε τράνζιτ κέντρα και από εκεί θα επιστρέφονται στη Ρώμη και στην Αθήνα», είπε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε ότι αν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και την Ιταλία αποτύχουν, οι τρεις χώρες θα πρέπει να σκεφτούν άλλα μέτρα που θα σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση.
Με την καταγραφή των υποψήφιων χώρων να έχει ξεκινήσει, ήδη φαίνεται πως η ευρύτερη περιοχή της Λάρισας είναι μέσα στις υποψήφιες για τη δημιουργία νέου χώρου σε πρώην στρατόπεδο στο Κυψελοχώρι. Αν και ο χώρος παρουσιάζει αρκετά προβλήματα, φαίνεται πως έχει την αποδοχή τόσο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής όσο και του Αμύνης. Εκτός όμως από τη δημιουργία και νέου χώρου στην περιοχή, στα σχέδια του υπουργείου, τα οποία ήδη εν μέρει έχουν ξεκινήσει, είναι η προσθήκη περισσότερων θέσεων στο Κουτσόχερο, όπου τώρα ζουν 951 άτομα. Οι εργασίες όμως αύξησης των χώρων δεν σταματούν εκεί.
Όπως ανέφερε ο περιφερειακός συντονιστής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη Βόρεια Ελλάδα και την Ηπειρο, Νίκος Ράγκος, «για τη δημιουργία νέων δομών λαμβάνουμε υπόψη ότι δεν μπορούμε πάλι να επιφορτίσουμε την Κεντρική Μακεδονία», σημειώνοντας ότι εξετάζονται οι περιπτώσεις της Θεσσαλίας και της Ηπείρου. Παρά τη δήλωση, φαίνεται πως οι δύο περιφερειάρχες δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για τα «επεκτατικά» σχέδια στις προσφυγικές δομές και κυρίως για τη δημιουργία των νέων χώρων.
Ηδη στα μέσα της εβδομάδας άνοιξε ένας νέος καταυλισμός στο Βαϊοχώρι Βόλβης, στο οποίο φιλοξενούνται 260 άτομα. Πρόκειται για μετανάστες που μεταφέρθηκαν από τα Διαβατά και τα Λαγκάδικα Θεσσαλονίκης, τα οποία είχαν επιβαρυνθεί από τις νέες αφίξεις που σημειώθηκαν τον Απρίλη από τον Εβρο.
Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Σήμερα απολογείται ο 31χρονος - Αρνείται τις κατηγορίες
Οι γνωστές αργές και γεμάτες γραφειοκρατικά βαρίδια διαδικασίες του Δημοσίου κάνουν τη δέσμευση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για απομάκρυνση 10.000 προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να φαντάζει για ακόμα μία φορά ανεφάρμοστη. Ο κ. Βίτσας, για ακόμα μία φορά στη Βουλή, δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αποσυμπίεση των νησιών, ιδιαίτερα στη Μυτιλήνη και στη Σάμο. «Είναι αναγκαίο οι διαδικασίες εκεί να προχωρήσουν πολύ γρήγορα. Ο στόχος μας είναι από 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά να φτάσουμε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου τους 10.000» είπε.
Πρακτικά δηλαδή -σύμφωνα με τον υπουργό- η ελληνική κυβέρνηση μέσα σε τρεις μήνες θα δημιουργήσει δομές και 10.000 νέες θέσεις στην ενδοχώρα, το λιγότερο, ενώ ταυτόχρονα θα έχει λύσει και το πρόβλημα της μεταφοράς τους. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι της ναυτιλιακής κοινότητας, εν μέσω καλοκαιριού δεν πρόκειται να γίνει καμία μαζική μεταφορά μεταναστών με πλοία της ακτοπλοΐας, κυρίως λόγω του τουρισμού. Ακόμα και ο Σεπτέμβρης είναι ένας δύσκολος μήνας για τέτοιες μεταφορές. «Αυτό το μήνα (σ.σ.: Ιούνιος) 2.900 άτομα κατέφθασαν από τη θάλασσα και 1.500 από την ξηρά.
Παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις ήταν λιγότερες, οι αυξημένες αφίξεις του Απριλίου και η έλλειψη επαρκούς στέγασης στην ενδοχώρα και τα νησιά προκάλεσαν συνωστισμό σε πολλούς χώρους φιλοξενίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των συνθηκών και την αύξηση τόσο των κινδύνων αναφορικά με την προστασία όσο και των εντάσεων, ιδίως σε χώρους φιλοξενίας της Κεντρικής Μακεδονίας. Ενα περιστατικό βίας που συνέβη στη Μόρια της Λέσβου οδήγησε 900 άτομα να αναζητήσουν προσωρινό κατάλυμα σε άλλους χώρους στο νησί. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη αύξησης της δυναμικότητας των χώρων στέγασης σε ολόκληρη τη χώρα», σημείωσε σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με το υπουργείο, το σχέδιο μεταφοράς θα υλοποιηθεί αν δεν υπάρξουν μεγάλες ανατροπές στις ως τώρα ροές. Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου μαρτυρούν αύξηση το πρώτο τετράμηνο του 2018 σε σχέση με το 2017 στις νέες αφίξεις από στεριά και θάλασσα.
Συγκεκριμένα, μέσα σε 4 μήνες έφτασαν στη χώρα 25.578 άτομα, έναντι 14.222 κατά το α’ τετράμηνο του 2017. Από τα κύρια αίτια αυτής της αύξησης ήταν η μεγάλη άφιξη από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Το 2017 από τον Εβρο, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, έφτασαν 667 έναντι 5.802 το 2018.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]