Στις 5 τα χαράματα, στην περιοχή της Σκάλας Συκαμιάς, στο βόρειο τμήμα του νησιού, περισυνελέγησαν 15 άτομα. Μια ώρα μετά, στις 6 το πρωί, ανοικτά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης, εντοπίστηκαν 16 άτομα ενώ συνελήφθη και ο Τούρκος μεταφορέας τους. Τέλος στις 9 το πρωί, ανοικτά του ακρωτηρίου Κόρακας, στη βορειοανατολική Λέσβο, περισυνελέγησαν άλλοι 32.
Εκτός από τους παραπάνω, το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του βορείου Αιγαίου διασώθηκαν, σε δυο επιχειρήσεις, 90 άτομα (34 στη Λέσβο και 56 στη Χίο). Οι ροές μεταναστών και προσφύγων στη Σάμο παραμένουν μηδενικές. Συγκεκριμένα, από 1ης Ιουλίου έως και σήμερα, στη Σάμο έφτασαν συνολικά 56 πρόσφυγες και μετανάστες.
Έβρος: Αναβιώνει το έθιμο με τα «εννέα φαγητά» - Στόχος να υπάρξει αφθονία στο τραπέζι όλο τον χρόνο [βίντεο]
Σήμερα Τρίτη στη Λέσβο, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας βρίσκονται εγκλωβισμένα 3583 άτομα, στη Χίο 2654 και στη Σάμο 1035. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται 7272 πρόσφυγες ή μετανάστες. Στο σύνολο τους διαμένουν στα χοτ σποτς όπου ας σημειωθεί ότι ο αριθμός των όσων διαμένουν εκεί έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τη δυναμικότητα τους, στους δημοτικούς καταυλισμούς του Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη και στη Σούδα της Χίου, σε δομές μη Κυβερνητικών οργανώσεων, στον περιβάλλοντα χώρο του κάστρου της Χίου αλλά και σε εγκαταλειμμένα σπίτια και αγροικίες.
Επίσης κάποιοι διαμένουν σε δημόσιους χώρους όπου και διανυκτερεύουν. Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν ασυνόδευτοι ανήλικοι και ενήλικες μετανάστες κυρίως από την Αφρική ή το Πακιστάν που ταξιδεύουν μόνοι τους και οι οποίοι, σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, «μετά από εγκλωβισμό μηνών στα νησιά χωρίς στην πραγματικότητα προοπτική αναχώρησης τους έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη παραβατικότητα. Είτε εμπλεκόμενοι σε κυκλώματα διακίνησης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων είτε επιδιδόμενοι σε κλοπές, διαρρήξεις ακόμα και σε ληστείες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ