Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν οικονομική ζημιά που ξεπερνά τις 520.000 ευρώ το χρόνο και περίπου 800 κάτοικοι ασχολούνται αποκλειστικά από το καλλιέργεια και την επεξεργασία της μαστίχας να μένουν χωρίς απασχόληση για περισσότερο από επτά χρόνια.
Περίπου επτά τόνοι λιγότεροι εξαιτίας της φωτιάς θα παραχθούν φέτος, με 44.500 στρέμματα γης να έχουν μετατραπεί σε κρανίου τόπο. Με τις καθημερινές απογραφές να ανεβάζουν, το νούμερο των καμένων δέντρων ως τώρα 35.000 μαστιχόδεντρα ή αλλιώς σχίνοι έχουν χαθεί. Σε αυτό το νούμερο αν προσθέσει κανείς και τις ζημιές της φωτιάς του 2012, περίπου 210.000 δέντρα έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός, με το συνολικό αριθμό των εναπομεινάντων σχίνων να είναι κάτω από το ένα εκατομμύριο, κοντά στις 890.000.
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
Και μπορεί οι Χιώτες στους όμορφους σχινιάτικους σκοπούς τους να τραγουδούν για το μαστιχόδεντρο «είμαι δεντρίν ακούραστον και πάντα δακρυσμένον», για να συμβεί αυτό όμως χρειάζονται τουλάχιστον 7 χρόνια για να ξεκινήσει να είναι παραγωγικό, με τη παραγωγική πληρότητα να ξεκινά μετά τα 10 με 20 χρόνια. Έτσι ακόμα και οι προσπάθειες που έγιναν για δεντροφυτεύσεις από τις φωτιές του 2012, από τις τσέπες των παραγωγών, «στέγνωσαν» για δεύτερη φορά, ξεκινώντας και πάλι από το μηδέν.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ
[email protected]
Διαβάστε περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί