Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ενώπιον του οποίου εμφανίστηκε το πρωί ο 57χρονος προκειμένου να δικαστεί για παλιότερη υπόθεση οργανωμένου εγκλήματος, κλήθηκε να εξετάσει αίτημα που υπέβαλλαν οι συνήγοροί του, με το οποίο ζητούσαν την αντικατάσταση της προέδρου του δικαστηρίου, επικαλούμενοι «μεροληψία εκ μέρους της».
Ακολούθησε πολύωρη διακοπή, ώστε να αποφανθούν οι δικαστές επί του συγκεκριμένου αιτήματος, το οποίο τελικώς απορρίφθηκε, αλλά οι υπερασπιστές επανήλθαν με νέο αίτημα, υποβάλλοντας αυτή τη φορά ένσταση απόλυτης ακυρότητας λόγω «κακής σύνθεσης του δικαστηρίου». Τη συνέδεσαν με το γεγονός ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση μία σύνεδρος – μέλος του δικαστηρίου, ζήτησε για προσωπικούς λόγους να αυτοεξαιρεθεί, αίτημα το οποίο είχε γίνει δεκτό με συνέπεια να αντικατασταθεί από αναπληρωματικό μέλος.
Όπως ισχυρίστηκαν οι δικηγόροι, το ίδιο δικαστήριο, με την προηγούμενη σύνθεσή του, απέρριψε αίτημα αναβολής της δίκης, που ετέθη για μη προσέλευση του μοναδικού μάρτυρα του κατηγορητηρίου, και άρα, κατά τους ίδιους, επειδή ελήφθη απόφαση επί συγκεκριμένου αιτήματος προκαλείται «απόλυτη ακυρότητα λόγω κακής σύνθεσης του δικαστηρίου».
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εξετάσει την παραπάνω ένσταση και να γνωστοποιήσει την απόφασή του στην επόμενη συνεδρίαση, που προγραμματίστηκε για τις 24 Μαΐου, αφού, στο μεταξύ, παρήλθε το ωράριο της γραμματείας και κατά συνέπεια η δίκη διεκόπη.
Είχαν προηγηθεί άλλες δύο διακοπές, η πρώτη όταν ο γεωργιανής καταγωγής κρατούμενος αισθάνθηκε αδιαθεσία και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του σε νοσοκομείο και η δεύτερη όταν δεν προσήλθε στο ακροατήριο, επικαλούμενος πάλι πρόβλημα υγείας, εξαιτίας του οποίου διακομίστηκε από τις φυλακές Διαβατών σε νοσηλευτικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης.
Για την υπόθεση που εξετάζει, σε δεύτερο βαθμό, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο 57χρονος είχε καταδικαστεί το 2013 (πρωτόδικα) σε κάθειρξη 14 ετών. Αφού έμεινε περίπου δύο χρόνια στις φυλακές, αποφυλακίστηκε λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, εκμεταλλευόμενος τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου για την αποσυμφόρηση των φυλακών.
Να σημειωθεί, ότι σε συνέχεια του διεθνούς εντάλματος, βάσει του οποίου συνελήφθη τον περασμένο μήνα, οι Γάλλοι ζητούν την έκδοσή του ώστε να τον δικάσουν για εγκληματική οργάνωση την κατηγορείται ότι διηύθυνε από την Ελλάδα και η οποία διέπραττε κλοπές σε περιοχές της Βρετάνης και της Νορμανδίας. Οι πράξεις που του καταλογίζονται φαίνεται ότι τελέστηκαν μετά την αποφυλάκισή του και συγκεκριμένα μετά το 2016. Για την έκδοσή του ή μη θα αποφανθεί το επόμενο διάστημα το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.
Πηγή: ΑΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]