Μετά το θέμα που δημιουργήθηκε από τα μαζικά αιτήματα μεταθέσεων από την Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ), το αρχηγείο της Αστυνομίας, αντιλαμβανόμενο το επιχειρησιακό κενό που θα δημιουργούνταν, επιχείρησε να ανατρέψει τα δεδομένα. Ετσι, ο αρχηγός του Σώματος κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας επισκέφτηκε πριν από περίπου ένα μήνα την έδρα των ΜΑΤ και μίλησε στο προσωπικό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξέφρασε την εμπιστοσύνη του απέναντί τους και τους παρότρυνε να συνεχίζουν το έργο τους.
Το «μήνυμα» πέρασε στους αστυνομικούς της υπηρεσίας, οι οποίοι λίγο καιρό νωρίτερα παρασυρόμενοι -σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη- από συνδικαλιστικούς κύκλους υπέβαλαν μαζικά αιτήματα μεταθέσεων διαμαρτυρόμενοι για παλιότερη μετακίνηση πέντε συναδέλφων τους από τα ΜΑΤ.
Από τους 252 αστυνομικούς που είχαν υποβάλει αίτημα μετάθεσης, οι 152 έκαναν αιτήσεις ανάκλησης αναφέροντας ότι επιθυμούν τελικά να παραμείνουν στην υπηρεσία. Ετσι, παρέμειναν μόλις 100 άνδρες των ΜΑΤ που ενέμειναν στην απόφασή τους για μετακίνηση από την Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης. Τα 100 αυτά αιτήματα κρίθηκαν από τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΓΑΔΑ, οι οποίοι έκαναν δεκτά, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», μόλις 30 από αυτά. Πρακτικά, δηλαδή, μόλις ένας στους τρεις από αυτούς που ήθελαν να μετακινηθούν θα πάρει τελικά το δρόμο για άλλη υπηρεσία. Αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο για εκατέρωθεν «οπισθοχώρηση» με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες της ΕΛ.ΑΣ., καθώς τόσο το μεγαλύτερο μέρος των ανδρών των ΜΑΤ έκανε πίσω όσο και η ηγεσία του Σώματος δεν έκανε δεκτά τα περισσότερα από τα εναπομείναντα αιτήματα.
«Στήθηκε ένα συνδικαλιστικό παιχνίδι στις πλάτες των αστυνομικών. Την περίοδο που έγιναν τα αιτήματα γίνονταν συνδικαλιστικές εκλογές. Κάποιοι παρέσυραν το προσωπικό για να δείξουν ότι το στηρίζουν, τους έπεισαν να υποβάλουν τα αιτήματα και στη συνέχεια τους εγκατέλειψαν. Το αποτέλεσμα ήταν αυτή η παλινωδία. Ηταν μία κίνηση αντίδρασης από πλευράς ΜΑΤ γιατί είχαν απομακρυνθεί εγκαλούμενοι για αστυνομική βία πέντε αστυνομικοί», αναφέρει αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Μία άλλη κατά πολλούς «υπαναχώρηση» από πλευράς ηγεσίας ήταν η πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πειθαρχικού ελέγχου των πέντε αστυνομικών των ΜΑΤ που είχαν κατηγορηθεί ότι σε συλλαλητήριο στις 8 Μαΐου 2016 παραβίασαν εντολές του επιχειρησιακού κέντρου στην πλατεία Συντάγματος. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι η ποινή που τους αποδόθηκε είναι ένα «αμελητέο» χρηματικό ποσό που θα αφαιρεθεί από το μισθό τους.
Οι περίπου 30 άνδρες που θα αποχωρήσουν από την ΥΑΤ θα αντικατασταθούν από αστυνομικούς που έχουν υποβάλει αίτημα μετάθεσης στα ΜΑΤ έχοντας ως κίνητρο το έξτρα επίδομα της υπηρεσίας ύψους 150 ευρώ μηνιαίως.
Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έκριναν ότι η περίοδος που διανύουμε είναι τεταμένη -μεταξύ άλλων και λόγω του προσφυγικού- και δεν υπάρχουν περιθώρια αποδυνάμωσης των ΜΑΤ. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, ιδιαίτερα μετά την κατάργηση της ομάδας «Δέλτα» πρόκειται για την υπηρεσία που σηκώνει όλο το βάρος σε περίπτωση επεισοδίων αλλά και σε οποιαδήποτε ταραχή συμβαίνει σε νησιά λόγω του προσφυγικού.
Το σχέδιο της αντικατάστασης της ομάδας «Δέλτα» από μία νέα μηχανοκίνητη ομάδα δεν έχει ακόμα πάρει «σάρκα και οστά». Το μόνο που πραγματοποιήθηκε είναι η δημιουργία μίας μηχανοκίνητης υπηρεσίας (σε αρχικό στάδιο ονομάζεται ομάδα «Ο»), η οποία ωστόσο έχει περιορισμένες αρμοδιότητες και προσωπικό. Η βάση της είναι η οδός Χαριλάου Τρικούπη στα Εξάρχεια και λειτουργεί επικουρικά σε επιχειρήσεις των ΜΑΤ. Βασικός στόχος της είναι η φύλαξη των γραφείων του ΠΑΣΟΚ και της οικίας του υπουργού Επικρατείας κ. Αλέκου Φλαμπουράρη στην οδό Βουλγαροκτόνου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου