Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίες έχουν ενδείξεις για τις «παρασκηνιακές» οικονομικές συναλλαγές μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού. Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος φαίνεται να έχει εντοπίσει συναλλαγές σε επίμαχα χρονικά διαστήματα και κυρίως λίγο πριν από τη σύλληψη του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου. Ο 30χρονος είχε νοικιάσει το διαμέρισμα της οδού Δερβενίων στα Εξάρχεια και βρισκόταν στη μεταφορά εκρηκτικών και οπλισμού, προετοιμάζοντας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματικών της Αστυνομίας, ένα βομβιστικό ή ένοπλο χτύπημα στο κέντρο της Αθήνας.
Τα στελέχη των ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι τρομοκράτες και ποινικοί είχαν στήσει ένα… παντοπωλείο για την προμήθεια πάσης φύσεως υλικών σε κρατούμενους των φυλακών. Τα κέρδη από το πέρασμα κινητών τηλεφώνων, ποτών και άλλων αντικειμένων κατέληγαν στο επαναστατικό ταμείο για την προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών. Η έρευνα της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος συνεχίζει την έρευνα για τον εντοπισμό και άλλων τραπεζικών λογαριασμών, που ενδεχομένως είχε ανοίξει ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου, με πλαστές ταυτότητες που είχαν εντοπιστεί στις «γιάφκες».
Διαπιστώθηκε ότι καταθέσεις χρημάτων είχαν γίνει από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 2017 λίγο πριν από την σύλληψή του. Ενδεικτικά, όπως δημοσιοποίησε το CNN GREECE, στις 18/9/20017 κατατέθηκαν 100 ευρώ, την ίδια μέρα άλλα 120, στις 20/9/2017 άλλα 100 ευρώ και 386 ευρώ στις 26/9/2017. Συνολικά στο λογαριασμό είχαν κατατεθεί περίπου 4.000 ευρώ, ωστόσο οι αστυνομικοί εικάζουν πως το χρηματικό ποσό που διακινήθηκε είναι πολύ μεγαλύτερο.
«Εξωτερικός συνεργάτης»
Μετά το τραπεζικό εύρημα, οι αστυνομικοί εδραιώνουν περισσότερο την εκτίμησή τους πως ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου ήταν ο εξωτερικός συνεργάτης, ένας μπαλαντέρ μιας κοινοπραξίας τρομοκρατικών οργανώσεων.
Ενδεικτικό της κοινοπραξίας είναι το στοιχείο πως η γιάφκα της οδού Αλκαμένους είχε νοικιαστεί με τα στοιχεία «Δημήτρης Παναγούλιας», τα οποία είχαν εντοπιστεί σε ψηφιακή μορφή στο στρατηγείο της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη. Πρόκειται για μάρτυρα στη βομβιστική επίθεση του Επαναστατικού Αγώνα με παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα στην Τράπεζα της Ελλάδος, τον Απρίλιο του 2014.
Πολυτεχνείο: Σε επιφυλακή 5.500 αστυνομικοί - Όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ισχύουν
Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι από τους 14 συλληφθέντες που κατέθεταν χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό, είχαν συγγένεια, φιλία ή σχέση με ποινικούς κρατούμενους της Α’ πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού, όπου κρατούνται μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Σε αυτή την πτέρυγα ήθελε να «μετακομίσει» και ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου, κάνοντας απεργία πείνας για να το πετύχει, ξεσηκώνοντας παράλληλα κύμα αντιδράσεων για τη μεταφορά του εκεί.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έγκλειστα μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων αναλάμβαναν να περάσουν σε δικά τους επισκεπτήρια τηλέφωνα, ποτά και άλλα υλικά, για λογαριασμό ποινικών, με την κατάθεση του αντίστοιχου αντίτιμου στον τραπεζικό λογαριασμό του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου που εκείνη την περίοδο ήταν ελεύθερος, είχε… έξοδα κίνησης και… διαμονής, ενώ παράλληλα ήταν ο αποστολέας του εκρηκτικού φακέλου στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Συνεργασία
Οι αστυνομικοί είχαν ενδείξεις πως ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου είχε «συνεργαστεί» σε αρχικό στάδιο με την Πόλα Ρούπα, τον Φεβρουάριο του 2016 για την απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού του Νίκου Μαζιώτη και μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.
Τότε αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως η Ρούπα είχε εφοδιάσει το νεαρό με τα πλαστά στοιχεία που χρησιμοποίησε για να ενοικιάσει τη γιάφκα στην οδό Αλκαμένους, όπου και συνελήφθη. Επίσης η εύρεση στο σπίτι της Αλκαμένους 4 κιλών ζελατοδυναμίτιδας έκανε τότε τους αστυνομικούς να εκτιμούν πως τον συνέδεε και με τη βόμβα που εξερράγη στις 13 Οκτωβρίου του 2016 έξω από το σπίτι της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Τσατάνη.
Πάντως, παρά τη σύνδεση που είδαν οι Αρχές μεταξύ του 30χρονου και της Πόλας Ρούπα, η ίδια αρνήθηκε τη σχέση της μαζί του, τονίζοντας εκείνο το διάστημα χαρακτηριστικά σε κείμενο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου πως «ο Επαναστατικός Αγώνας κατ’ επιλογή δεν συνεργάστηκε ποτέ με καμία άλλη οργάνωση».
Παναγιώτης Σπυρόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]