Για 21 γυναίκες ο αρμόδιος αξιωματικός αποφάσισε ότι είναι αναγκαιότητα η εγκατάσταση πληρώματος περιπολικού έξω από τις οικίες τους, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση των δικαστικών διαδικασιών, έως ότου εκείνες αισθανθούν ασφαλείς. Τα 12 από τα 21 θύματα για τα οποία κρίθηκε ότι χρειάζεται αυτή η συνθήκη ασφαλείας προέρχονταν από περιοχές της Δυτικής Αττικής.
Σε μία ακραία περίπτωση, ένα ζευγάρι που είχε χωρίσει πρόσφατα, μετά από επαναλαμβανόμενα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ο άνδρας συνέχιζε να εκδηλώνει έντονη επιθετική συμπεριφορά προς την εν διαστάσει σύζυγό του, με διαρκείς απειλές και οχλήσεις.
Εφθασε στο σημείο να κάνει το ίδιο με αφορμή τη βάφτιση του παιδιού τους, όπου απείλησε την πρώην σύζυγό του ότι θα πήγαινε στη βάφτιση του παιδιού τους με σκοπό να την ξυλοφορτώσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους. Η γυναίκα απευθύνθηκε στους αστυνομικούς, με το μυστήριο της βάφτισης να γίνεται παρουσία των πληρωμάτων δύο περιπολικών της Αστυνομίας, προκειμένου να αποκλείσουν την πιθανότητα εκδήλωσης κάποιας επίθεσης εναντίον της.
Στις 16 Ιουνίου 2024, η Σοφία Πολυζωγοπούλου, μερικές ώρες μετά τον άγριο ξυλοδαρμό της από τον 52χρονο δικηγόρο Απόστολο Λύτρα, είχε δεχθεί στο σπίτι της την επίσκεψη της ανακρίτριας. Πέρα από τις όποιες διευκρινίσεις που έδωσε για την επίθεση που δέχθηκε από τον σύζυγό της, εκδήλωσε στη δικαστική λειτουργό το φόβο της. Από εκείνη τη στιγμή έξω από το σπίτι της βρίσκεται το πλήρωμα ενός περιπολικού της ΕΛ.ΑΣ.
Συναγερμός στα δικαστήρια Ευελπίδων: Τηλεφώνημα για βόμβα - Εκκενώνονται τα δικαστήρια
Η 37χρονη δικηγόρος πήγε χθες στο γραφείο ενδοοικογενειακής βίας του Αστυνομικού Τμήματος Ομόνοιας, όπου έγινε η εγκατάσταση της εφαρμογής του PANIC BUTTON, και της δόθηκαν οι κωδικοί χρησιμοποίησής του. Η αποδοχή της λειτουργίας του από την ίδια, την κρίσιμη ώρα της κατάθεσής της, στους αρμόδιους αξιωματικούς, τα ξημερώματα της Κυριακής μετά τον άγριο ξυλοδαρμό της, ήταν ένα από τα κομβικά σημεία αποκάλυψης της βάναυσης επίθεσης που είχε δεχθεί.
Η 37χρονη, παρότι αρχικά επέμενε στους αστυνομικούς ότι τα τραύματά της ήταν από πτώση, τεχνηέντως αποδέχθηκε να θέσει σε λειτουργία το κουμπί πανικού, προκειμένου να δώσει στους αστυνομικούς να καταλάβουν ενδείξεις φόβου, είτε ότι είχε πέσει θύμα ξανά είτε ότι τρομοκρατήθηκε από τη βάναυση επίθεση του συζύγου της. Είπε χαρακτηριστικά στον αστυνομικό «Γράψε ότι τα τραύματα είναι από πτώση, αλλά γράψε επίσης ότι θέλω το κουμπί πανικού», δείχνοντάς του ότι φοβάται.
Την ίδια ώρα, στην ιατροδικαστική έκθεση του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη, που εξέτασε το 37χρονο θύμα της επίθεσης, τα τραύματα που εντοπίζει είναι σχεδόν ταυτόσημα με την αρχική διάγνωση του γενικού ιατρού της ιδιωτικής κλινικής που εξέτασε το θύμα.
542 περιστατικά σε μια εβδομάδα
Αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη εβδομάδα, από 10 έως 16 Ιουνίου 2024, τα αρμόδια Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας ανταποκρίθηκαν σε 968 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης και χορηγήθηκε σε 85 γυναίκες θύματα η εφαρμογή του Panic Button. Συνολικά, διαχειρίστηκαν 542 περιστατικά, για τα οποία πραγματοποιήθηκαν 379 συλλήψεις, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκαν σε δομές με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας 21 θύματα.