Πιο δημοφιλές μέσο μεταξύ των μαθητών αναδεικνύεται το Viber, στη συνέχεια το Instagram και τρίτο έρχεται το Facebook, με ποσοστό 52,73% των παιδιών να τα χρησιμοποιεί καθημερινά.
Η έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας έδειξε ότι τα παιδιά «αντιγράφουν» τις συνήθειες των γονιών τους στις οικογένειες όπου οι γονείς χρησιμοποιούν συχνά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (σ.σ.: κυρίως οι νεότεροι γονείς ηλικίας 20-35 ετών και σε ποσοστό καθημερινής χρήσης σε ποσοστό 71%). Μάλιστα, βάσει της έρευνας, οριακά προκύπτει ότι σε μικρότερες κοινωνίες και όχι στα αστικά κέντρα τα παιδιά ασχολούνται συχνότερα με το Διαδίκτυο.
Παρά την τεχνολογική εξοικείωση τόσο των γονέων όσο και των παιδιών, φαίνεται ότι τα δεύτερα δύσκολα στρέφονται στους γονείς τους αν αντιμετωπίσουν κάποιο «διαδικτυακό» πρόβλημα. Το 79,04% των γονέων αναφέρει ότι το παιδί τους δεν τους έχει ζητήσει ποτέ βοήθεια για κάποια δύσκολη κατάσταση που πιθανόν να έχει βιώσει στο Διαδίκτυο, ενώ ανησυχία προκαλεί ότι το 16% των γονέων δηλώνουν πως δεν γνωρίζουν αν το παιδί τους προστατεύει τα προσωπικά του δεδομένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ένα 7% δεν γνωρίζει αν έχει πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού.
Ο άγνωστος χώρος του Διαδικτύου γεννάει επιφυλάξεις στους γονείς, οι οποίοι σε ποσοστό 83% θεωρούν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό τη διαμόρφωση των παιδιών τους ενώ σε ποσοστό 58% (γυναίκες) και 44% (άνδρες) ότι η χρήση τους δεν βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών τους, ενώ σε συνθήκες άγχους αυξάνουν το χρόνο ενασχόλησής τους με αυτά.
Σάμος: Διασωθήκαν 35 μετανάστες ανοιχτά του νησιού - Αναμεσά τους 15 παιδιά
Οι γυναίκες είναι πιο επιφυλακτικές με το Διαδίκτυο καθώς σε ποσοστό 68% θεωρούν ότι το κατώτερο ηλικιακό όριο για τη χρήση κοινωνικών δικτύων είναι η ηλικία των 15-16 ετών, ενώ οι άνδρες σε ποσοστό 57%.
Πάντως, αναδεικνύεται μέσα από τις συγκεκριμένες απαντήσεις ότι τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να οδηγήσουν σε συμπεριφορές εξάρτησης. Οι γυναίκες είναι εκείνες που θεωρούν περισσότερο (58%) ότι η χρήση κοινωνικών δικτύων από τα παιδιά δεν βελτιώνει τις δεξιότητές τους.
Η έρευνα έγινε από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, σε δείγμα 1.100 χρηστών. Η πλειοψηφία των απαντήσεων προήλθε από γυναίκες σε ποσοστό 74,67%, ηλικίας 36-60 ετών, ανώτατου εκπαιδευτικού επιπέδου, που διαμένουν στην πλειοψηφία τους σε αστικό ιστό και ενημερώνονται για το πώς θα προστατέψουν τα παιδιά τους στον ψηφιακό κόσμο από το Διαδίκτυο.
Ελπίδα Οικονομίδη
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]