Το πρόγραμμα WiFi4EU δίνει τη δυνατότητα σε δήμους να εγκαταστήσουν σημεία Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, όπως βιβλιοθήκες, μουσεία, δημόσια πάρκα και πλατείες.
Στόχος του προγράμματος WiFi4EU είναι η στήριξη με προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2017-2019 της εγκατάστασης σύγχρονου εξοπλισμού Wi-Fi στα κέντρα κοινωνικής ζωής.
Κάποιοι δήμοι στην Ελλάδα πρωτοπορούν σε σχέση με την τεχνολογική εξέλιξη, κάνοντας άλματα στο μέλλον εδώ και πολλά χρόνια. Ένας από αυτούς τους δήμους είναι ο δήμος Τρικαίων, που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρώτος δήμος της Ελλάδας με τεχνολογία 5G.
Με στόχο τα Τρίκαλα να αποτελέσουν πρότυπο και σε αυτόν τον τομέα, υπογράφτηκε προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στον δήμο, τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και την e-trikala ΑΕ, προκειμένου σε 4 μήνες να υλοποιηθούν όλα τα έργα, δηλαδή η εκπόνηση μελέτης και η εφαρμογή πιλοτικού έργου δωρεάν εγκατάστασης πιλοτικού δικτύου 5G στην πόλη των Τρικάλων.
Ο δήμος Τρικκαίων είναι παράλληλα ο πρώτος στην Ελλάδα που εγκατέστησε το δωρεάν ασύρματο δίκτυο ήδη από το 2004, αλλά ενδιαφέρεται να ενταχθεί και στο νέο πρόγραμμα. «Ο δήμος Τρικκαίων έχει εγγραφεί στο σχετικό σύστημα, παρότι το ποσό που δίνεται είναι μικρό. Όμως, στόχος μας παραμένει η βελτίωση της ποιότητας των υπαρχόντων συστημάτων, σε συνδυασμό με την εξάπλωση του ασύρματου δικτύου, που έχουμε ήδη εντάξει και υλοποιήσει στο πιλοτικό πρόγραμμα Smart Trikala. Αυτή η βελτίωση επιτυγχάνεται με την εγκατάσταση NMS (Network Management System), για το ήδη υπάρχον, διευρυμένο ασύρματο δίκτυο στα Τρίκαλα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.
Και προσθέτει ότι «πάντως, στον δήμο Τρικκαίων συνεχίζει να μας απασχολεί το θέμα της διάδοσης της ευρυζωνικότητας. Για παράδειγμα, στα χωριά, η ταχύτητα είναι ακόμη σε μη ικανοποιητικό επίπεδο. Αλλά και σε αυτόν τον τομέα παίρνουμε πρωτοβουλίες, προκειμένου να διευρύνουμε την πρόσβαση των πολιτών σε πόλη και κοινότητες, στις υπηρεσίες που προσφέρει η ψηφιακή εποχή».
Για το δήμο Γλυφάδας η συνδεσιμότητα των πολιτών σε σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα αποτελεί προτεραιότητα.
«Ο δήμος Γλυφάδας στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχουμε σχεδιάσει για την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών στην πόλη συνεχίζει να πρωτοπορεί, εγκαθιστώντας σταδιακά δωρεάν ασύρματο δίκτυο σε ολόκληρη την πόλη. Η πρώτη φάση εγκατάστασης ευρυζωνικών υποδομών υψηλών ταχυτήτων για την παροχή δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο ολοκληρώθηκε πρόσφατα και έτσι πλέον παρέχεται δωρεάν Wi-Fi για τους δημότες και επισκέπτες του δήμου σε δέκα περιοχές, ενώ ήδη προχωρούμε στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου.
Και συνεχίζει: «Πλέον, φιλοδοξούμε να ενταχθεί η Γλυφάδα στο νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα WiFi4EU που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση κι έτσι να πετύχουμε την ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλη την πόλη μας, ώστε καθένας μπορεί να συνδεθεί ελεύθερα και σε υψηλές ταχύτητες με το κινητό του τηλέφωνο, τον φορητό υπολογιστή ή το τάμπλετ του».
Ο κ. Παπανικολάου υπογραμμίζει ότι «παράλληλα με την ανάπτυξη του μητροπολιτικού δικτύου υψηλών ταχυτήτων, ο δήμος Γλυφάδας διαθέτει πλέον ένα αξιόπιστο δίκτυο ευρυζωνικών υποδομών, το οποίο αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη υπηρεσιών και εφαρμογών ”Ευφυών Πόλεων” (Smart Cities Infrastructure), όπως αυτές που προσφέρουμε εδώ και τρία χρόνια στους δημότες μας και συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε».
Στο δήμο Ηλιούπολης έχουν επίσης ήδη δημιουργηθεί σημεία δωρεάν wi-fi, αλλά ο δήμος ενδιαφέρεται και για το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Έχουμε ενημερωθεί για το πρόγραμμα και το βρίσκουμε θετικό έτσι όπως είναι δομημένο. Εμείς ήδη έχουμε σε δέκα σημεία της πόλης ασύρματο δίκτυο δωρεάν για τους πολίτες από το 2009, το οποίο έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια. Στόχος μας έτσι κι αλλιώς είναι να το επεκτείνουμε ακόμα περισσότερο και αυτή είναι μια καλή ευκαιρία που μας δίνεται. Εμείς έχουμε και πολλούς δημόσιους ανοικτούς χώρους και τώρα έχουμε την ευκαιρία να φτάσουμε το ασύρματο δίκτυο όπου υπάρχει ανοικτός χώρος στην πόλη» δηλώνει ο Άγγελος Δημητρόπουλος, εντεταλμένος σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του δήμου Ηλιούπολης.
Και συμπληρώνει: «είναι μια καλή ευκαιρία αυτό το κουπόνι, αν καταφέρουμε να το πάρουμε. Είναι μια έξτρα βοήθεια στην προσπάθειά μας. Έχουμε ενταχθεί στην πρώτη πλατφόρμα όπου έπρεπε να εγγραφούμε και τώρα που άνοιξε και το δεύτερο στάδιο κάνουμε ήδη τις διαδικασίες για να εγγραφούμε και να είμαστε έτοιμοι και να είμαστε από τους πρώτους που θα καταθέσουμε».
Στο δήμο Παπάγου-Χολαργού επίσης υπάρχουν ήδη σημεία δωρεάν ασύρματου δικτύου αλλά η προοπτική της επέκτασης φαίνεται θετική. Έτσι ο δήμος επίσης συμμετέχει στις διαδικασίες για να λάβει το πολύτιμο voucher.
«Εμείς έχουμε ήδη πέντε σημεία wi-fi spot δωρεάν στην πόλη μας από το πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας από το 2010. Πρόσφατα έχουμε ανανεώσει και τον εξοπλισμό και είναι σε πλήρη λειτουργία. Χαρήκαμε ιδιαίτερα βεβαίως με το καινούργιο πρόγραμμα. Θεωρώ ωστόσο ότι η βοήθεια των 15.000 ευρώ που δίνεται είναι πολύ μικρή για να γίνει εκτεταμένη κάλυψη του δήμου με wi-fi hotspots αλλά είναι σίγουρα ένα θετικό βήμα στον εκσυγχρονισμό και την άποψη της έξυπνης πόλης που έχουμε όλοι μας ως όραμα και θέλουμε να μετατρέψουμε τους δήμους μας. Αυτή είναι μια σημαντική υπηρεσία για τους πολίτες γιατί θα μπορεί κάνοντας μια βόλτα στην πόλη να λαμβάνει δωρεάν πληροφορίες, να σερφάρει μέσα στο ίντερνετ, να μπαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Παπάγου- Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος.
Στη διεκδίκηση ενός εκ των voucher του προγράμματος θα μπει και ο δήμος Άργους Μυκηνών που επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του για του δημότες. «Ο δήμος Άργους Μυκηνών έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα WiFi for Europe. Μετά την αίτηση εγγραφής στην ειδική πλατφόρμα την οποία πραγματοποίησε το αρμόδιο τμήμα αναμένουμε τα αποτελέσματα ώστε να διεκδικήσουμε το δελτίο (voucher) των 15.000 ευρώ το οποίο καλύπτει τα έξοδα του δικτύου. Η δωρεά πρόσβαση στο διαδίκτυο σε πολυσύχναστους χώρους, πλατείες, πάρκα, δημόσια κτίρια μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας των πολιτών. Ο δήμος Άργους Μυκηνών θα βρίσκεται πάντοτε στην πρώτη γραμμή διεκδίκησης τέτοιων προγραμμάτων», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Δημήτρης Καμπόσος.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Τσιάμη που είναι μέλος της ΚΕΔΕ και πρόεδρος της επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, στην Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν περίπου 15 δήμοι αν και το ενδιαφέρον από τους δήμους αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο.
Η πρώτη πρόσκληση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιευτεί στα μέσα Μαΐου. Οι εγγεγραμμένοι δήμοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη σειρά 1.000 κουπονιών (voucher) WiFi4EU. Στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει τους 1.000 δήμους που θα λάβουν χρηματοδότηση μέσω της πρώτης πρόσκλησης. Συνολικά κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων χρόνων αναμένεται να δημοσιευτούν τέσσερις ακόμη προσκλήσεις του προγράμματος.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]