Η πρώτη μέρα της εκδίκασης ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15.00 κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας. Σε πρώτο βαθμό είχε επιβληθεί κάθειρξη 13 ετών στην Ηριάννα.
Δύο φορές είχε κατατεθεί αίτημα αναστολής ποινής το οποίο δεν είχε γίνει δεκτό.
Σε μία κατάμεστη αίθουσα από συγγενείς, φίλους και αλληλέγγυους, κατέθεσαν ένας αστυνομικός, οι γονείς του Περικλή, οι γονείς της Ηριάννας, συγγενείς τους και ο Κωνσταντίνος που έχει αθωωθεί για παρόμοιες κατηγορίες. Στις 10 Μαΐου θα γίνει η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου.
Πρώτος μάρτυρας αστυνομικός
Ως πρώτος μάρτυρας εξετάστηκε ο αστυνομικός, Γεώργιος Γουλιαμπάκης, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων παραδέχτηκε ότι ο άνθρωπος που είχε εντοπίσει τον οπλισμό και πήγε να το καταγγείλει στην αστυνομία και άργησε να το πει, αλλά και ο ίδιος είχε μετακινήσει τα ευρήματα.
Επίσης ο αστυνομικός είπε: «Το κουτί με τις σφαίρες παρέμεινε στην ΓΑΔΑ για ημέρες πάνω σε ένα τραπέζι μαζί με πειστήρια άλλων υποθέσεων, πριν δοθεί για έλεγχο. Μπορεί να έγιναν και λάθη”. Στην ερώτηση , αν έγινε ποτέ έρευνα για το ιδεολογικό υπόβαθρο των δραστών,καθώς ανάμεσα στα ευρήματα ήταν και αντικείμενα όπως ένας σταυρός, ο μαρτυρας απαντησε πως όχι .
Πατέρας Περκλή: «Ο γιος μου δεν έχει πιάσει ποτέ όπλο»
«Απορώ πως αποδόθηκαν στο παιδί μου αυτες οι κατηγορίες, ειναι κατά των όπλων, δεν τα έχει πιάσει ποτέ στα χέρια του», κατέθεσε στην συνέχεια ο πατέρας του Περικλή, «δούλευε, γυμναζοταν, είχε την σχολή του, πήγαινε ταξίδια με την κοπέλα του, ήταν κακό που πήγαινε ταξίδια;» αναρωτήθηκε ο μάρτυρας με αφορμή κι όσα είχαν γραφτει και ειπωθει και στην προηγούμενη δίκη για τα…ταξίδια στην Βαρκελώνη που ειναι…άντρο τρομοκρατών.
Μονος του πηγε να καταθεσει όταν συνελήφθη ο φίλος του που τελικά αθωώθηκε παμψηφεί (σ.σ. εννοεί τον σύντροο της Ηριάννας). Αν ήταν μπλεγμενος θα πήγαινε αυθόρμητα να καταθέσει; Ειναι ειλικρινής, μου είπε ότι δεν ειχε πιάσει τα όπλα και εγώ τον πιστεύω. Δεν είχε χρόνο για να ασχοληθεί με τέτοια. Δεν μπορεί να το χωνέψει το μυαλό μου».
Από την πλευρά της η μητέρα του Περικλή υποστήριξε: «Ο γιός μου είναι ένα εξαιρετικό παιδί, φοιτητής και παράλληλα εργαζόμενος. Τι να πω γι’ αυτές τις τραγικές κατηγορίες; Δεν μπορώ να ξέρω γιατί το έκαναν…όταν τον συνέλαβαν βαραγανε πιστολιές…το παιδί μου είχε καταθέσει στον ανακριτή και είχε αφήσει διεύθυνση και τηλέφωνο. Γιατί τέτοιος ντόρος και κινηματογραφική σύλληψη; Ειμαστε μια φιλήσυχη οικογένεια…αγανακτήσαμε, δεν είδαμε άσπρη μέρα από τότε που μας συνέβη αυτό το κακό. Τον ειχαν προσαγάγει μόνο παλιά σε μια καφετέρια μετά το τέλος μιας πορείας και του είχαν πάρει το δαχτυλικό αποτύπωμα.
Πατέρας Ηριάννας: «Πότε να προλάβει να κάνει αυτά που την κατηγορούν;»
Καταθέτοντας ο πατέρας της Ηριάννας είπε για την κόρη του: «Ήταν αριστούχος, είχε μια ανοδική πορεία,δίδασκε σε παιδιά αλλά και στο Πανεπιστήμιο, είχε κάνει έναρξη επιτηδεύματος …διάβαζε διαρκώς ποτέ να προλάβει αυτά που την κατηγορούν;».
Πρόεδρος: «Η αστυνομια βρήκε ενα υλικο και το έστειλε για αξιολόγηση. Δεν φταίνε αυτοί…»
Μάρτυρας: «Να το μεταφράζουν σωστά όμως»
Πρόεδρος: «Αυτό είναι αλλο θέμα»
Κείμενο συμπαράστασης
Κείμενο συμπαράστασης στους δύο νέους υπογράφουν 394 συνδικαλιστές, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες, επιστήμονες και εργαζόμενοι από διάφορους επαγγελματικούς χώρους.
Ολόκληρο το κείμενο συμπαράστασης
Στις 21 Μαρτίου 2018 εκδικάζεται στο Εφετείο Αθηνών η υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή, που βρίσκονται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους τον Ιούνιο του 2017, με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του τρομονόμου.
Η Ηριάννα και ο Περικλής χρησιμοποιήθηκαν από την Αντιτρομοκρατική ως άλλοθι για την παραγωγή «αντιτρομοκρατικού έργου», αλλά και την εφαρμογή εκδικητικής καταστολής σε όσους η ίδια υπηρεσία έχει καταχωρήσει στις τάξεις του «εσωτερικού εχθρού».
Η σύλληψή τους έγινε την εποχή του δόγματος «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης Σαμαρά και το κατηγορητήριό τους περιλάμβανε όλα τα βασικά συστατικά των τρομοϋποθέσεων: επικοινωνιακά σόου, δείγματα DNA, σκιαγράφηση ενός αόριστα «ύποπτου» κοινωνικού περιβάλλοντος. Η καταδίκη τους ήρθε ενάντια στην κοινή λογική.
Αυτού του είδους οι υποθέσεις αποτελούν ακόμη έναν τρόπο επιβολής της «κοινωνικής ειρήνης» σε συνθήκες κρίσης, καθώς στοχεύουν στην εμπέδωση του φόβου και την καταστολή των αγώνων.
Δομικό στοιχείο του πλέγματος καταστολής αποτελεί ο αντιτρομοκρατικός νόμος (άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα), με τα ειδικά δικαστήρια και τις ειδικές συνθήκες κράτησης, με τις υπερεξουσίες των διωκτικών αρχών και τη δυνατότητά τους να κατασκευάζουν υποθέσεις βασισμένες σε έωλα στοιχεία και με τις φασιστικής έμπνευσης διατάξεις της συλλογικής ευθύνης και της ποινικοποίησης των προσωπικών και πολιτικών σχέσεων.
Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. είναι μεγάλες, γιατί όχι μόνο έχει αφήσει άθικτο όλο το τρομακτικό οπλοστάσιο της «αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας», αλλά προετοιμάζει και την αυστηροποίηση του Σωφρονιστικού Κώδικα.
Θεωρούμε υποχρέωσή μας να δηλώσουμε κατηγορηματικά την αλληλεγγύη μας στην Ηριάννα και στον Περικλή και να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια στον τρομονόμο και στην ενίσχυσή του, ενάντια στη χρήση του DNA ως αποδεικτικού μέσου, ενάντια στην ποινικοποίηση των προσωπικών σχέσεων. Για να εμποδίσουμε την κατασκευή ενόχων, την επέλαση της καταστολής και τη διάχυση του φόβου.
Να πάρουμε πίσω την Ηριάννα και τον Περικλή
Άμεση κατάργηση του τρομονόμου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]