Συγκινητικές δηλώσεις έκανε ο πατέρας ενός εκ των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν από τους Τούρκους στον Έβρο, κάνοντας λόγο για υπερηφάνεια που τον διακατέχει για τον γιο του.
Ο πατέρας του λοχία Κούκλατζη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αποκάλυψε πως ο γιος του είναι καλά στην υγεία του αλλά και το φρόνημά του, ενώ τόνισε πως οι συνθήκες κράτησης είναι ικανοποιητικές. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, σιτίζονται ικανοποιητικά, τρεις φορές την ημέρα, ενώ όπως είπε δέχονται καλή περιποίηση, τονίζοντας παράλληλα πως δεν έχουν δεχθεί βία, ούτε σωματική ούτε ψυχολογική.
Ο κύριος Νίκος Κούκλατζης συνάντησε τον 25χρονο γιο του την περασμένη Δευτέρα, επί μία ώρα, στο επισκεπτήριο της φυλακής και όπως είπε μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον Σκάι, γέμισε περηφάνια: «Με διακατέχει μεγάλη περηφάνια γιατί ο γιος μου είναι κρατούμενος στις φυλακές της Τουρκίας, τον θεωρώ ήρωα και επειδή το αίσθημα του πατριωτισμού σ’ εμάς εδώ είναι πολύ αυξημένο, με οδηγεί να αισθάνομαι μεγάλη περηφάνια για το παιδί μου», λέει προσπαθώντας να εξηγήσει τα συναισθήματά του, μην παραλείποντας να επισημάνει ότι αρχικά η αγωνία για την τύχη του παιδιού του τον κυρίευσε. Ειδικά μετά την επίσκεψη στις φυλακές της Αδριανούπολης όμως, τονίζει, «ένιωσα ότι το ηθικό του είναι υψηλό κι αυτό με γέμισε περηφάνια, στέκεται περήφανος».
Η επόμενη επίσκεψη θα γίνει πιθανόν την ερχόμενη Δευτέρα, «αναλόγως πότε θα κλείσει την άδεια η πρόξενος», όπως λέει, θα έχει διάρκεια μία ώρα και θα γίνει και πάλι πίσω από το διαχωριστικό τζάμι. Όπως λέει ο κύριος Νίκος Κούκλατζης, αφού είδε πως το παιδί του ήταν καλά, «όλος ο χρόνος καταναλώθηκε στο να λέμε τα οικογενειακά μας, του μετέφερα τα μηνύματα φίλων αλλά και αγνώστων».
«Αυτό εισπράττουμε, την απερίγραπτη συμπαράσταση του κόσμου, τα μηνύματα που δεχόμαστε είναι το κάτι άλλο, νιώθουμε ότι ενώσαμε την Ελλάδα» επισημαίνει ο ίδιος και προσθέτει ότι δεν έχει μιλήσει με πολιτικούς, αλλά ενημερώνεται σχεδόν καθημερινά από τα υψηλότερα κλιμάκια του στρατού.
«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, να έχουμε υπομονή και να βάλουμε λίγο στην άκρη την αγωνία για να μεταδίδουμε την ηρεμία αυτή και στα παιδιά», είπε, χωρίς πάντως να αναφέρει πως εντός της οικογένειας με την περιπέτεια αυτή, «έχουμε τις καλές μας και τις κακές μας στιγμές». «Η πρώτη εντύπωση ήταν η στεναχώρια και η αγωνία για το παιδί», παραδέχεται και όσον αφορά όσα νιώθει τώρα, λέει: «Δεν έχω καμία εκτίμηση για το πότε θα τελειώσει όλο αυτό, οπλίζομαι με υπομονή και ψυχραιμία, ξέρω ότι έτσι πρέπει να πορευτούμε, εισπράττω από αυτά που ακούω, ότι θα χρειαστεί χρόνος».
Με το παιδί του, όπως λέει, δεν μίλησαν καθόλου για όσα έγιναν στο επίμαχο περιστατικό, «δεν ήθελα να ανοίξω τέτοιο θέμα». «Σπάνια μιλούσε για τις υπηρεσίες του, για τη δουλειά τους δεν μιλούν παραέξω», συμπληρώνει.
Ένας… παλιός πίσω από τη νεοτρομοκρατία - Τι ψάχνει η αντιτρομοκρατική για τον 49χρονο
Ψάχνουν στοιχεία στα κινητά τους
Αγωνία επικρατεί για τις διαδικασίες σχετικά με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης (F. Tipi Cezaevi).
Σύμφωνα με δικηγόρους με τους οποίους συνομιλήσαμε, η διαδικασία προβλέπει την κράτησή τους μέχρι την ώρα που θα τους απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες και στη συνέχεια θα οριστεί τακτική δικάσιμος, αν γίνει δεκτό το κατηγορητήριο. Πάντως οι φυλακές που κρατούνται είναι από τις καινούργιες και οι συνθήκες που επικρατούν θεωρούνται καλύτερες σε σχέση με άλλες φυλακές που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Θράκης.
Η διαδικασία της σύνταξης του κατηγορητηρίου πάντως μπορεί να πάρει από ημέρες έως και μήνες. Τοπικοί φορείς μάς υπενθύμισαν την περίπτωση του δημοσιογράφου της «Die Welt», Ντενίζ Γιουτζέλ, o οποίος κρατήθηκε στις φυλακές σχεδόν ένα χρόνο χωρίς να έχει συνταχθεί κατηγορητήριο και αποφυλακίστηκε αμέσως μετά τη συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Βέβαια, ο Γιουτζέλ είχε και τουρκική και γερμανική υπηκοότητα και η περίπτωσή του ίσως θεωρηθεί διαφορετική.
Ενας άλλος παράγοντας που ενδέχεται να επηρεάσει τις διαδικασίες είναι η επιβάρυνση των δικαστηρίων της Τουρκίας, καθώς μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, χιλιάδες Τούρκοι διώκονται ή ως πραξικοπηματίες ή ως μέλη της FETO (της οργάνωσης του Γκιουλέν, που θεωρείται τρομοκρατική). Η επίσπευση της δίκης, αν το κατηγορητήριο θα είναι έτοιμο, μπορεί να επιτευχθεί με πολιτική παρέμβαση.
Η ποινή που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί με τις έως τώρα κατηγορίες είναι ως τα δύο χρόνια με ανασταλτικό χαρακτήρα. Ωστόσο, μέχρι τη διεξαγωγή αυτής της δίκης ο υπολοχαγός και ο λοχίας θα παραμείνουν κρατούμενοι.
Οι έρευνες
Πάντως, μεγάλη σημασία έχουν τα ευρήματα από τα κινητά τους. Οι τουρκικές αρχές έστειλαν τα κινητά των δύο Ελλήνων στην Αγκυρα, όπου τα εξετάζουν οι αρχές ασφαλείας. Τα τουρκικά μέσα αναφέρουν πως οι Αρχές ψάχνουν και την περίπτωση διαγραφής κάποιων βίντεο ή φωτογραφιών.
Αν βρεθούν εικόνες που να δείχνουν πως οι δυο Ελληνες κατέγραφαν εικόνες από τη στρατιωτική περιοχή της Τουρκίας, τότε ο εισαγγελέας ενδέχεται να προσθέσει και την κατηγορία της απόπειρας στρατιωτικής κατασκοπείας, όπως ανέφερε και στην προκαταρκτική έρευνα. Στην περίπτωση αυτή, η ετυμηγορία του δικαστηρίου θα είναι πιο βαριά και η ποινή μπορεί να φτάσει και τα 15 χρόνια. Πάντως, με τα σημερινά δεδομένα και την επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης οι δυο Ελληνες κρατούνται μόνο για την παρουσία τους στη στρατιωτική περιοχή.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hürriyet», οι Ελληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν από τους άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής σε απόσταση 240 μέτρων από ελληνοτουρκικά σύνορα επί τουρκικού εδάφους. Σύμφωνα πάντα με την τουρκική έρευνα από τις ανακρίσεις και τα δεδομένα που βρήκαν οι τουρκικές αρχές, διαπιστώθηκε ότι οι Ελληνες συνελήφθησαν σε απόσταση 253 μέτρων από τον αστυνομικό σταθμό του Παζάρκουλε και 240 μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Η εγκυρότητα αυτής της πληροφορίας σχετικά με την απόσταση θα μπορούσε να αμφισβητηθεί. Το ΓΕΣ είχε παραδεχθεί πως οι Ελληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν σε τουρκικό έδαφος. Σε εκτενή της ανταπόκριση από την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη στη διαδικτυακή της έκδοση η «Handelsblatt» εκτιμά ότι η σύλληψη των δύο στρατιωτικών θα μπορούσε να γίνει αιτία κλιμάκωσης «της κρίσης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η τουρκική ηγεσία να τους χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό όπλο προκειμένου να αποσπάσει ανταλλάγματα από την Ελλάδα.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]