Ο πρώτος μήνας του έτους έδειξε διπλασιασμό στις συλλήψεις ατόμων που είτε είχαν πλαστά έγγραφα είτε δεν είχαν καθόλου και προσπάθησαν να περάσουν στην Ιταλία μπαίνοντας κρυφά στα πλοία της γραμμής. Και όσο οι έλεγχοι του Λιμενικού γίνονται πιο αυστηροί τόσο οι επιθέσεις εις βάρος τους μετατρέπονται σε καθημερινό φαινόμενο.
Από τον Αύγουστο τουλάχιστον τρία περιστατικά επιθέσεων μεταναστών σε βάρος στελεχών του Λιμενικού Σώματος έχουν καταγραφεί από το Λιμεναρχείο Πάτρας, με την τελευταία συμπλοκή να καταλήγει με έναν λιμενικό στο νοσοκομείο με θλαστικά τραύματα. Ο διπλασιασμός των συλλήψεων του Ιανουαρίου είναι απόρροια της γενικότερα αυξημένης παρουσίας μεταναστών τόσο στην πόλη της Πάτρας, αλλά κυρίως σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια πέριξ του λιμανιού. Περίπου 1.000 άτομα παραμένουν στους δύο μεγάλους βιομηχανικούς χώρους και από εκεί εφορμούν στο λιμάνι. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο πιστοποιούν και το μέγεθος του προβλήματος. Τη στιγμή που τα πλοία είναι έτοιμα για αναχώρηση ένα μπουλούκι 40 με 50 ατόμων τρέχουν προς την μπουκαπόρτα, έτοιμα να χωθούν μέσα σε φορτηγά, ενώ τη νύχτα συνηθίζουν να κρύβονται μέσα στο λιμάνι. Αυτές οι εικόνες αποτελούν καθημερινότητα, αν και το λιμάνι της Πάτρας είναι ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα. Οι περιπολίες των λιμενικών γίνονται στόχος επιθέσεων, ενώ δεν λείπουν και οι συρράξεις μεταξύ των μεταναστών, κυρίως ως αποτέλεσμα των αντιπαραθέσεων ανάμεσα στα κυκλώματα διακίνησης.
Για να αποφεύγουν τις περιπολίες, οι μετανάστες έφτασαν στο σημείο να στήσουν παγίδες και με πετονιές σε διάφορα σημεία του λιμανιού. «Οι παγίδες με πετονιές, οι οποίες αποκαλύφθηκαν τυχαία σε σημεία του Νέου Λιμένα Πάτρας τις προηγούμενες ημέρες και προφανώς είχαν στηθεί προκειμένου να τραυματιστούν συνάδελφοι, την ώρα που επιχειρούν να αποτρέψουν την είσοδο παράτυπων μεταναστών στο χώρο του ΙSPS του λιμένα, μας δημιουργεί τεράστιο προβληματισμό για την ασφάλειά τους», είχε επισημάνει η Ενωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας. Από τα σοβαρότερα περιστατικά που έχουν καταγραφεί ήταν αυτό του περασμένου Οκτωβρίου. Με αυτοσχέδια λάμα ένας 39χρονος αλλοδαπός στο λιμάνι της Πάτρας επιτέθηκε σε λιμενικό, όταν εκείνος επιχείρησε να ελέγξει τα χαρτιά του. Ο αλλοδαπός, μάλιστα, αφού δεν κατάφερε να τραυματίσει το λιμενικό, στη συνέχεια αντιστάθηκε πριν τελικά να συλληφθεί.
Ανακοίνωση
Η αγανάκτηση των λιμενικών αποτυπώνεται και στην τελευταία ανακοίνωσή τους. «Παρότι εδώ και πολύ καιρό δηλώνουμε την ανησυχία μας για την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι της Πάτρας με τους παράτυπους μετανάστες, η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη. Μια “χούφτα” λιμενικοί υπερβάλλουν εαυτόν και προσπαθούν να σταματήσουν καθημερινά τις ορδές των παράτυπων μεταναστών που προσπαθούν με κάθε τρόπο να εισβάλουν στο χώρο του ISPS του νέου Λιμένα Πάτρας. Δυστυχώς για άλλη μια φορά πρέπει να αναδείξουμε άλλο ένα δυσάρεστο γεγονός που έλαβε χώρα στο λιμάνι της Πάτρας με θύμα έναν λιμενικό. Συνάδελφός μας την 3η-2-2018 και ενώ εκτελούσε εξωτερική υπηρεσία κατά τη διάρκεια αποτροπής μιας ολόκληρης ομάδας παράτυπων μεταναστών που προσπαθούσαν να εισέλθουν παράνομα στο χώρο του ISPS του επιτέθηκαν, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν με θλαστικά τραύματα σε διάφορα σημεία του σώματος και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Ευτυχώς μετά από λίγη ώρα βγήκε από το νοσοκομείο και είναι καλά στην υγεία του. Η υπομονή των συναδέλφων στο Κ.Λ. ΠΑΤΡΑΣ εξαντλήθηκε “ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ”» σημειώνουν.
«Πρέπει να γίνει απομάκρυνση των ατόμων από τα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια γύρω από το λιμάνι. Αλλιώς ουσιαστική λύση δεν θα βρεθεί. Οσο και αν ενισχυθεί το Λιμεναρχείο Πάτρας με έκτακτο προσωπικό, δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση. Η μία επίθεση διαδέχεται την άλλη. Πρέπει να φτάσουμε σε σημείο να μαχαιρωθεί συνάδελφος για να καταλάβουν το μέγεθος του προβλήματος και να γίνει κάτι;» λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Μιχάλης Κωστάκης, πρόεδρος της Ενωσης.
Προ των πυλών νέα έργα περίφραξης του λιμανιού
Ετοιμα να ξεκινήσουν είναι τα νέα έργα περίφραξης του λιμανιού. Πλέον ο διαγωνισμός έχει κατακυρωθεί και ο ανάδοχος έχει ήδη ξεκινήσει τα προπαρασκευαστικά έργα. Με μήκος 1.200 μέτρων, η νέα περίφραξη που θα κατασκευαστεί παράλληλα με τον υπάρχοντα φράκτη θα δημιουργήσει μία «νεκρή» ζώνη παρακολούθησης. Με πλάτος μέχρι και 20 μέτρα, ο Οργανισμός Λιμένα Πάτρας έχει σχεδιάσει να εφαρμόσει έναν ειδικό χώρο εποπτείας, περιπολίας και επιτήρησης στον οποίο θα κυκλοφορούν λιμενικοί. Ταυτόχρονα, ο διάδρομος αυτός θα φυλάσσεται και με κάμερες, ενώ ο Οργανισμός έχει παραγγείλει και X-RAY για καλύτερο έλεγχο αποσκευών και επιβατών. Μαζί με αυτά, το λιμάνι θα ενισχυθεί με μαγνητικές πύλες και μηχανήματα τα οποία θα ελέγχουν το πλατό των αυτοκινήτων, έναν από τους πιο κλασικούς χώρους διαμόρφωσης κρυπτών.
«Υπάρχει ένα αυξημένο ρεύμα μεταναστών στην Πάτρα, οι οποίοι κυρίως χωρίς έγγραφα προσπαθούν να διαφύγουν προς την Ιταλία. Το είχαμε προβλέψει από την πρώτη στιγμή όταν έκλεισαν τα σύνορα, ωστόσο τώρα παρατηρείται μία μεγαλύτερη επιμονή. Τα άτομα αυτά έχουν δημιουργήσει άτυπους προσφυγικούς καταυλισμούς πλησίον του νέου λιμένα, δίπλα δηλαδή στις προβλήτες που αναχωρούν τα πλοία για Ιταλία. Είμαστε σε τελική φάση υλοποίησης των μέτρων διαμόρφωσης του ειδικού χώρου εποπτείας, περιπολίας και επιτήρησης, ενώ έχουμε παραγγείλει και νέο εξοπλισμό για την αύξηση των ελέγχων. Βέβαια, ο μικρός αριθμός επιστροφών από την Ιταλία πιστοποιεί ότι κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Δεν πρόκειται βέβαια να λυθεί το πρόβλημα με όλα αυτά, απλώς να ενισχυθούν οι κανόνες ασφάλειας στοχεύοντας και στην ασφάλεια των λιμενικών», λέει στο «Ε.Τ.» ο Νίκος Κοντοές, πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Πάτρας.
Αύξηση 100% στις συλλήψεις τον Ιανουάριο
Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που καταγράφονται όλη τη χρονιά στο λιμάνι της Πάτρας, με τον Ιανουάριο να καταγράφεται αύξηση 100% στις συλλήψεις. Με μέσο όρο την περσινή χρονιά περίπου 200 συλλήψεις ανά μήνα, τον Γενάρη του 2018 έγιναν 421 συλλήψεις. Συνολικά μέσα σε ένα χρόνο το Λιμενικό Σώμα συνέλαβε 3.000 άτομα που προσπάθησαν να διαφύγουν, σε 140 διακινητές μπήκαν χειροπέδες, ενώ από την Ιταλία επιστράφηκαν 181 μετανάστες, ένα νούμερο σχετικά μικρό που αποδεικνύει ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι ικανοποιητικά. Το ειδικό βάρος που έχει να διαχειριστεί ο Νομός Πάτρας φαίνεται και από τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.
Καιρός: Βροχές από σήμερα, ενώ καθοδόν για την Κυριακή είναι η ψυχρή εισβολή - Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»
Μέσα στο 2017 ο κυριότερος όγκος των σοβαρότερων περιστατικών που διαχειρίστηκε και επόπτευσε το Κέντρο Επιχειρήσεων, σε συνεργασία με τις τοπικές λιμενικές αρχές, ήταν η Πάτρα με 992 συμβάντα και ακολουθούν η Ηγουμενίτσα με 420, η Μυτιλήνη με 371, η Κρήτη με 235, η Αττική με 223, η Σάμος με 185, η Κέρκυρα με 130, η Θεσσαλονίκη με 109 και ακολουθούν με μικρότερο αριθμό και οι υπόλοιπες περιοχές.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]