Ένας Θεσσαλονικιός, ο Θανάσης Φούκης, που από τα 7 του χρόνια «εξερευνά» τον θαυμαστό κόσμο του Διαστήματος, μετά από τέσσερις μήνες προετοιμασίας κατάφερε να κάνει το ακατόρθωτο και με την βοήθεια της τεχνολογίας να στείλει το σήμα-κατατεθέν της Θεσσαλονίκης στο διάστημα.
Την επιτυχία του την ανακοίνωσε ο ίδιος γράφοντας στο Facebook ότι: « Μετά από 4 μήνες δουλειάς και συντονισμού το εγχείρημά μας ολοκληρώθηκε με επιτυχία… τα καταφέραμε! Ενα κουλούρι Θεσσαλονίκης στην στρατόσφαιρα.
Καιρός: Το χιόνι θα σκεπάσει τα βουνά - Ποιες οι τελευταίες προγνώσεις
Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση, χωρίς ωστόσο το «μικρόβιο» του Διαστήματος, που είχε φωλιάσει μέσα του από την τρυφερή παιδική ηλικία, να τον έχει εγκαταλείψει. Συνέχισε να μελετά και να καταστρώνει σχέδια, με το όνειρο να τα δει κάποια στιγμή να υλοποιούνται.
«Επτά ετών είδα ένα φαινόμενο στο διάστημα που με εξέπληξε και μ’ έκανε να θέλω να ασχοληθώ με την αστροφυσική από πολύ μικρός. Ξεκίνησα να διαβάζω, ασχολήθηκα με μαθηματικά που ήταν πάνω από το επίπεδο που διδασκόμασταν τότε στο Γυμνάσιο, και σε ηλικία 14 ετών ενδιαφέρθηκα και ενδιαφέρθηκε και το Μετεωροσκοπείο και ασχολήθηκα εκεί το καλοκαίρι, παίρνοντας τις μετρήσεις από τους υποσταθμούς, που στη συνέχεια τις δίναμε στην ΕΜΥ για να βγάλει τις προγνώσεις του καιρού» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θανάσης Φούκης.
Έναν χρόνο αργότερα, στα 15 του, βρέθηκε στο Αστεροσκοπείο της Θεσσαλονίκης κι έφτιαξε έναν πίνακα κατάταξης στοιχείων σωματιδίων και υποσωματιδίων της ύλης. «Από τα 15 μου ασχολούμουν ήδη με τη δομή του σύμπαντος» λέει, και αναπολεί τις ημέρες εκείνες που εργαζόταν ώρες ατελείωτες σε πείσμα όλων όσοι τον παρότρυναν να κάνει πράγματα της… ηλικίας του.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]