Η ακρόαση ενώπιον της προέδρου του Θ´ τμήματος του Διοικητικού Εφετείου, Ευγενίας Μυλωνοπούλου του αιτήματος προσωρινής αναστολής ισχύος της απόφασης να δοθεί άσυλο σε έναν από τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς έγινε την Παρασκευή. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εκπροσωπήθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Η πλευρά του Τούρκου λοχαγού από το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων.
Oι δικηγόροι του ελληνικού δημοσίου υποστήριξαν πως πρέπει να ανασταλεί η χορήγηση άσυλου στον τούρκο αξιωματικό για λόγους δημοσίου συμφέροντος αφού, όπως υποστήριξαν, κινδυνεύουν να διαταραχθούν οι σχέσεις με την Τουρκία.
Από την πλευρά του Τούρκου, επισημάνθηκε ότι η απόφαση χορήγησης ασύλου είναι πλήρως εμπεριστατωμένη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ανατραπεί ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου. Επίσης τονίσθηκε ότι η Ελληνική πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύει ανθρώπους που καταφεύγουν σε αυτή λόγω κινδύνων, βασανιστηρίων ή και απειλή της ίδιας τους της ζωής από αλλά κράτη. Ο Τούρκος λοχαγός δεν εμφανίστηκε στη διαδικασία ενώ όπως έγινε γνωστό η συζήτηση επί της κύριας προσφυγής του Δημοσίου προσδιορίστηκε για τις 15 Φεβρουαρίου.
Το Δικαστήριο θα αποφανθεί, ενδεχομένως και εντός της ημέρας, επί του αιτήματος που κατέθεσε η κυβέρνηση για προσωρινή αναστολή της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής για το άσυλο.
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Κοντονής: Αν το ζητήσει η Τουρκία θα τους δικάσουμε εμείς
Για το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, την Παρασκευή.
Σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο 24/7, ο κ. Κοντονής δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία δεν υπάρχει. Η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι σαφής και εκφράζοντας την απορία πως κάποιοι -και μάλιστα νομικοί – επαναφέρουν το θέμα. Ούτε με έμμεσο τρόπο μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία» και υπογράμμισε ότι «η υπόθεση Οτσαλάν ήταν διαφορετικό ζήτημα καθώς δεν υπήρχε δικαστική απόφαση». Ωστόσο, κάλεσε όσους ευθύνονται για τη σύλληψη Οτσαλάν να μην μιλάνε».
Αναφερόμενος στην άρση ασύλου που ζητά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τον αξιωματικό που του δόθηκε άσυλο, είπε ότι το υπουργείο, είχε κάποιες ενστάσεις και ζήτησε να παγώσει το θέμα μέχρι να βγει απόφαση από το δικαστήριο. Πρόσθεσε ότι «και ο Τούρκος αξιωματικός θα έκανε το ίδιο εάν η δευτεροβάθμια επιτροπή δεν του έδινε άσυλο».
Τόνισε ότι εάν η Τουρκία υποβάλλει μήνυση με κατηγορίες που μπορούν να δικαστούν στην Ελλάδα, «τότε θα αρχίσει η διαδικασία από τα στάδιο της προανάκρισης». Ωστόσο, όπως είπε, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει μήνυση