Για τον εφησυχασμό γονέων και μαθητών, πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι μαθητικές εκδρομές στο εξωτερικό (σε γυμνάσια και λύκεια αλλά και η πενθήμερη της Γ’ Λυκείου) επιτρέπονται κανονικά, καθώς και οι επισκέψεις ελληνικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχολεία της ομογένειας, σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και οι συμμετοχές σε διεθνείς συναντήσεις και εκδηλώσεις. Η Yπουργική Aπόφαση που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2017 καταργεί μόνο τις εκπαιδευτικές εκδρομές στο εξωτερικό που εντάσσονται στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων με θεματική τον πολιτισμό και το περιβάλλον.
Το υπουργείο Παιδείας απάντησε επίσημα χθες το πρωί σχετικά με το μπάχαλο που έχει προκύψει ξεκαθαρίζοντας όλα τα παραπάνω, όμως δεν κατάφερε να δώσει μια ικανοποιητική απάντηση για το λόγο που προχωράει σε μια τέτοια ενέργεια, επιχειρώντας να προσδώσει γι’ ακόμη μια φορά ταξικό πρόσημο στις επιλογές του. Σύμφωνα λοιπόν με το υπουργείο Παιδείας, «οι οικογένειες πολλών μαθητών και μαθητριών αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα μιας εκδρομής εξωτερικού. Εξαιτίας αυτού, η διοργάνωση τέτοιων εκδρομών βιώνεται τραυματικά από τα παιδιά που δεν μπορούν να συμμετάσχουν σ’ αυτές μαζί με την υπόλοιπη ομάδα των συμμαθητών/τριών τους».
Η αυστηροποίηση των κριτηρίων στις μετακινήσεις των μαθητών στο εξωτερικό είναι θεμιτή εφόσον η πολιτική ηγεσία κρίνει ότι υπάρχουν παθογένειες και έχουν γίνει αυθαιρεσίες (σ.σ.: πηγές του υπουργείου Παιδείας κάνουν λόγο για «φάμπρικα» με ταξίδια στο εξωτερικό) στο ζήτημα των εκδρομών, όμως το ερώτημα παραμένει: γιατί απλά καταργεί μια κατηγορία εκδρομών στο εξωτερικό με το πρόσχημα ότι πολλοί μαθητές αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησής τους και δεν προχωράει σε βελτιωτικές ρυθμίσεις που να αφορούν το σύνολο των εκδρομών στο εξωτερικό; Ανάλογο ερώτημα έθεσε και ο τομεάρχης Παιδείας του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για υποκρισία και κριτήρια αλά καρτ. «Αντί να βρεθεί μια λύση για το συγκεκριμένο (π.χ. επιδότηση με κοινωνικά κριτήρια), κόπηκαν για όλους οι αντίστοιχες εκδρομές! Τότε με την ίδια ακριβώς λογική θα πρέπει να απαγορευθούν και οι πενθήμερες εκδρομές της Γ’ Λυκείου στο εσωτερικό. Εκεί δεν υπάρχουν οικογένειες που αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα (που ορισμένες φορές είναι και περισσότερα); Ομως αυτό θα είχε πολιτικό κόστος, καθότι οι 17χρονοι θα «μαύριζαν» τον ΣΥΡΙΖΑ, για αυτό και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας χρησιμοποιεί τα κριτήρια αλά καρτ», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οι υφυπουργοί Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Κώστας Ζουράρις προχώρησαν σε δηλώσεις εκτός τόπου και χρόνου: ο πρώτος έκανε λόγο για ξενύχτια στις εκδρομές στο εξωτερικό και ο δεύτερος έκρινε ότι έπρεπε να μοιραστεί τη δική του εμπειρία από εκδρομή όπου κάποιοι συμμαθητές του επισκέφθηκαν μπορντέλα! Οπως φαίνεται, ούτε οι ίδιοι έχουν καταλάβει τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου όσον αφορά τις μετακινήσεις μαθητών.
Οσον αφορά την απαγόρευση αυτής της κατηγορίας εκδρομών, το υπουργείο Παιδείας προωθεί τις εκδρομές στο εσωτερικό της χώρας. «Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι πάμπολλες και ποικίλες οι εναλλακτικές δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών, κρίθηκε αναγκαίο να προστατευθούν από τέτοιες πικρίες οι μαθητές και οι μαθήτριες των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Παρότι η Υπουργική Απόφαση παροτρύνει γενικά τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών εντός της χώρας σε περιοχές με ιστορικό, αρχαιολογικό, περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και φυσικό κάλλος, δεν απαγορεύει την πραγματοποίηση των πενθήμερων εκδρομών της τελευταίας τάξης του λυκείου στο εξωτερικό», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.
Αναβλήθηκε για τις 8 Ιανουαρίου η δίκη του αστυνομικού της Βουλής - Τον κατήγγειλε η πρώην σύζυγός του
Τι ισχύει
Σύμφωνα λοιπόν με την Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2017 αλλά και με τη διευκρινιστική εγκύκλιο που ακολούθησε (σ.σ.: καθώς υπήρξε σωρεία ερωτημάτων σχετικά με την απόφαση), ισχύουν τα εξής:
– Εκπαιδευτικές ανταλλαγές: Επιτρέπονται οι εκπαιδευτικές ανταλλαγές βάσει συμφωνιών μορφωτικού και επιστημονικού περιεχομένου με περίπου 90 χώρες. Στη διευκρινιστική εγκύκλιο το υπουργείο Παιδείας ζητάει περαιτέρω σύνδεση των σχολείων στα οποία γίνονται οι ανταλλαγές με ελάχιστη προϋπόθεση την υπογραφή ενός κειμένου συνεργασίας, φέρνοντας το παράδειγμα της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Αττικής με την ομόλογη Περιφέρεια στο Παρίσι.
– Αδελφοποιήσεις: Επιτρέπεται η πραγματοποίηση μιας μετακίνησης ανά σχολικό έτος και αυτές οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται έπειτα από σχετική απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.
– Προγράμματα διεθνών οργανισμών: Δεν απαιτείται έγκριση από το υπουργείο Παιδείας.
– Σχολεία της ομογένειας: Ευνοούνται τα σχολεία με τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα, είτε ελληνόγλωσσο είτε δίγλωσσο.
– Συμμετοχές σε διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια, ημερίδες, διαγωνισμούς, επιστημονικές ολυμπιάδες και άλλες διεθνείς εκδηλώσεις, όπως και εκπαιδευτικά προγράμματα εγκεκριμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων επιτρέπονται.
– Μετακινήσεις στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων: Δεν επιτρέπονται με εξαίρεση τα προγράμματα τα οποία εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου