Ηδη το μέτρο λειτούργησε πιλοτικά μέσα στον Νοέμβρη για 25 σχολεία, όπου το τριήμερο της 17 Νοέμβρη (σ.σ. εκείνο το Σαββατοκύριακο επέλεξαν τα περισσότερα σχολεία) οι μαθητές άφησαν την τσάντα στο σχολείο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που έχει γίνει εξαγγελία αυτού του μέτρου, ενώ υπάρχουν σχολεία και κατά το παρελθόν που έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες ενέργειες. Φέτος, το υπουργείο Παιδείας θέλησε να προχωρήσει πιλοτικά σε αυτή την εφαρμογή, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς επιθυμεί την ένταξη και άλλων σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να ενταχθούν στο πιλοτικό πρόγραμμα, ώστε να εκτιμηθεί το μέτρο και την επόμενη χρονιά να εφαρμοστεί σε όλα τα σχολεία.
Την τελική απόφαση για την επιλογή και τον αριθμό των Σαββατοκύριακων που η σχολική τσάντα θα μένει στο σχολείο, θα την έχει ο σύλλογος διδασκόντων, παράλληλα με τη διαμόρφωση του ωρολόγιου προγράμματος με τέτοιον τρόπο ώστε να μη επιβαρύνονται οι μαθητές. Μάλιστα, όπως σημειώνουν στον «Ε.Τ.» στελέχη του υπουργείου Παιδείας, η υπουργική απόφαση θα αναφέρει «τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακό» και θα είναι στην ευχέρεια του σχολείου να επιλέξει, ανάλογα και με τον προγραμματισμό του, πόσες φορές μέσα στο μήνα ο μαθητής θα μπορεί να επιστρέφει σπίτι του χωρίς τη σχολική τσάντα.
Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, στελέχη του σημειώνουν ότι δίνεται ελευθερία στους εκπαιδευτικούς να προσαρμόσουν στο πρόγραμμά τους το νέο μέτρο, ενώ δεν παραβλέπουν ότι μπορεί να προκληθούν διαμαρτυρίες από γονείς αλλά και από τους ίδιους τους διδάσκοντες, γι’ αυτό το λόγο, όπως επισημαίνουν, δεν ορίζουν τον ίδιο αριθμό Σαββατοκύριακων για όλα τα σχολεία.
Στόχος είναι να αξιοποιηθεί ο χρόνος που περνούν οι μαθητές εντός του σχολείου για τη μελέτη των μαθημάτων τους, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα ελεύθερου χρόνου στα παιδιά του δημοτικού.
Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας: Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση
Να υπενθυμίσουμε ότι η τελευταία αναφορά για το θέμα της σχολικής τσάντας είχε γίνει από τον πρώην υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος είχε θίξει και το βάρος που κουβαλάνε τα παιδιά καθημερινά. Οι εκλογές του Ιανουαρίου 2015 «πρόλαβαν» τον πρώην υπουργό πάνω στο διάλογο για τις αλλαγές στο δημοτικό, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση αποχωρούσε επιδεικτικά από τον διευρυμένο διάλογο, αρνούμενος να συμμετάσχει.
Διαγωνισμός PISA
Στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανακοινώθηκαν τα ελληνικά σχολεία που θα συμμετέχουν το 2018 στο διαγωνισμό PISA του ΟΟΣΑ που θα πραγματοποιηθεί από 1η έως και 31 Μαρτίου. Πρόκειται για 7.000 μαθητές από 268 δημόσια και ιδιωτικά γυμνάσια, οι μαθητές των οποίων θα εξεταστούν στα γνωστικά πεδία της Κατανόησης Κειμένου, των Μαθηματικών και τις Φυσικές Επιστήμες, ενώ φέτος προστίθεται και το πεδίο Γνώσεις και Ικανότητες του Πολίτη του Κόσμου.
Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα αποτελέσματα του διαγωνισμού 2015 ήταν απογοητευτικά για τις επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών, οι οποίοι βρέθηκαν πολύ χαμηλά στο μέσο όρο των χωρών που συμμετείχαν.
Μάλιστα, οι επιδόσεις τους είχαν προβληματίσει την ηγεσία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, με τον πρόεδρό του, Γεράσιμο Κουζέλη, να ανακοινώνει ότι θα μελετηθούν τα αποτελέσματα και θα κατατεθεί πρόταση για αναβάθμιση της καλλιέργειας των ικανοτήτων που υπολείπονται οι Ελληνες μαθητές. Ομως, το τελικό πόρισμα που κατατέθηκε στο υπουργείο Παιδείας δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα. Κι ενώ προετοιμάζεται ένας ακόμα διαγωνισμός, καμία μελέτη δεν έχει παρουσιαστεί, πόσο μάλλον καμία πρωτοβουλία από τον υπουργό Παιδείας δεν έχει ληφθεί ώστε να βελτιωθούν οι ελληνικές επιδόσεις των 15χρονων Ελλήνων μαθητών.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου