Μέλη συλλογικοτήτων, όπως το κίνημα «Δεν Πληρώνω», αλλά και στελέχη της Λαϊκής Ενότητας και της Πλεύσης Ελευθερίας, που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο χώρο με σκοπό να «φρενάρουν» τη δημοπράτηση -με φυσικό τρόπο- περί των 29 ακινήτων, συγκρούστηκαν σφόδρα με δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες είχαν αναλάβει την περιφρούρηση.
Οι τελευταίες, μάλιστα, προχώρησαν σε ρίψη χημικών εντός του Ειρηνοδικείου, με συνέπεια κάποιοι από τους διαδηλωτές να διακομιστούν στο νοσοκομείο με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Επεισόδια -αν και μικρότερης έντασης- σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, όταν μέλη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων της πόλης ζήτησαν από τους αστυνομικούς να αποχωρήσουν, προκειμένου να εισέλθουν αρχικά στα γραφεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου επί της οδού Αριστοτέλους και στη συνέχεια στο γραφείο της προέδρου του, Ιωάννας Μπιλίση – Χρουσαλά.
Κλοτσιές, κλομπς, χημικά μέσα σε αίθουσα Ειρηνοδικείου. Και η Ιστορία έγραψε: Νοέμβριος 2017, Ελλάδα, διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ…
Η παρουσία των ΜΑΤ ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα των συμβολαιογράφων που υποχρεώθηκε να ικανοποιήσει η κυβέρνηση προκειμένου να άρουν την αποχή τους από τους πλειστηριασμούς. Το αμέσως επόμενο αίτημά τους, ωστόσο, ήτοι η ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας για όσους εμποδίζουν τη διενέργεια δημοπρασιών, έμεινε, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι συμβολαιογράφοι, στα χαρτιά. Το χάος, πάντως, που προκλήθηκε δεν εμπόδισε τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 29 που είχαν προγραμματιστεί πραγματοποιήθηκαν τελικά οι 20, ενώ πλειοδότες υπήρξαν για τους 12.
Οσον αφορά στην ηλεκτρονική διαδικασία, η μεζονέτα στα βόρεια προάστια δεν συγκέντρωσε… κλικς, γεγονός που τραπεζικά στελέχη αποδίδουν στην έλλειψη χρόνου που είχαν στη διάθεσή τους οι επενδυτές.
«Οι συμβολαιογράφοι έλαβαν απόφαση να αναστείλουν την αποχή μόλις λίγα 24ωρα πριν εκκινήσει η διαδικασία των e-πλειστηριασμών, με συνέπεια οι ενδιαφερόμενοι να μην έχουν τον απαιτούμενο χρόνο προετοιμασίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας πως το ίδιο θα συμβεί και την προσεχή Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, μιας και ο Σύλλογος αποφασίζει μόλις δύο ημέρες νωρίτερα. Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο ακίνητο αφορούσε σε δάνειο το οποίο βρισκόταν σε οριστική καθυστέρηση ήδη από τις αρχές του 2013, με τον ιδιοκτήτη να αγνοεί τις όποιες κρούσεις για τυχόν διευθέτηση των οφειλομένων.
Στο «σφυρί» και η λαϊκή κατοικία
Ακίνητα χαμηλής εμπορικής αξίας, σε περιοχές ως επί το πλείστον λαϊκές, κινδυνεύουν να αποτελέσουν το «κυρίως πιάτο» στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Η επίσημη πρεμιέρα τους μπορεί να έγινε με περιουσιακά στοιχεία οφειλετών που ανήκουν ως επί το πλείστον στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών, παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, εκφράζουν φόβους πως προσεχώς οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις και πιο λαϊκών κατοικιών. «Ο λόγος που επικεντρώνονται -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- σε μεγάλα ακίνητα είναι γιατί προφανώς προσδοκούν περισσότερα κέρδη. Εάν, όμως, τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά, τότε ενδέχεται να διευρύνουν την γκάμα των προς διάθεση ακινήτων», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν δεσμευθεί ότι θα ανακτήσουν περί τα 11,5 δισ. ευρώ μέσω ρευστοποιήσεων έως το 2019.
Κλήρωση Τζόκερ (24/12): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Παρά τα επεισόδια έγιναν οι 20 από τις 29 προγραμματισμένες δημοπρατήσεις και αναδείχθηκαν 12 πλειοδότες
Για την ώρα, στις προθέσεις των τραπεζικών στελεχών είναι να χρησιμοποιήσουν την απειλή του πλειστηριασμού ως μοχλό πίεσης για να εξαναγκάσουν τους δανειολήπτες σε ρύθμιση. Με βάση τα πρώτα στοιχεία, άλλωστε, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που στο… παρά πέντε της χθεσινής e-δημοπρασίας έσπευσαν να αποπληρώσουν μέρος των οφειλομένων, πετυχαίνοντας την αφαίρεση του ακινήτου τους από την επίμαχη πλατφόρμα. «Για όσους είναι αδιάφοροι ή έχουν πολλές οφειλές και ακίνητα σημαντικής αξίας, ο πλειστηριασμός είναι κάτι παραπάνω από βέβαιος», εξηγεί ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος, για να προσθέσει: «Εκτός εάν ρυθμίσουν εξωδικαστικά τις υποχρεώσεις τους ή μπορέσουν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη».
Ακόμη και αυτό το καταφύγιο, πάντως, απειλείται με εξαφάνιση, μιας και η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται πρόθυμη να νομοθετήσει για την παράταση της ισχύος του και μετά το 2018. Οι αρχικές διαβεβαιώσεις αρμόδιων υπουργών έδωσαν τη θέση τους σε δικαιολογίες στελεχών ότι δήθεν το Μαξίμου δεν δύναται να νομοθετήσει λόγω… Μνημονίου. Τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια που έχουν ενταχθεί στο συγκεκριμένο νόμο υπολογίζονται σήμερα σε περισσότερα από εννέα δισ. ευρώ, αριθμός που θεωρείται πως αντιστοιχεί στο 1/3 των υπόλοιπων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών στη συγκεκριμένη κατηγορία. Συνολικά, δε, τα δάνεια που τελούν σε καθεστώς νομικής προστασίας ανέρχονται σε 15 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, στο… παιχνίδι μπαίνουν σταδιακά και τα funds, που οσονούπω θα μπορούν να αγοράζουν ακόμη και την πρώτη κατοικία. Κι αυτό γιατί σε λίγες εβδομάδες λήγει η προστασία, χωρίς, επίσης, προοπτική ανανέωσης. Στο πλαίσιο αυτό, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν… ανεβάσει ρυθμούς, με το Bloomberg σε δημοσίευμά του να αποκαλύπτει πως σχεδιάζουν να πωλήσουν πάνω από πέντε δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs).
Η πάλαι ποτέ εξέγερση Καμμένου…
«Οι προ τετραετίας… παραινέσεις του Πάνου Καμμένου, που καλούσε σε εξέγερση τους πολίτες για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, έπιασαν τόπο», σχολιάζουν στον Ελεύθερο Τύπο παράγοντες που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις. Προς επίρρωση, ήταν Οκτώβρης του 2014 όταν ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων προέτρεπε τα κινήματα, τα κόμματα και όλους τους Ελληνες να βρίσκονται κάθε μέρα στα δικαστήρια, για να μην επιτραπεί κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή γης. «Θα μας βρουν μπροστά σε κάθε σπίτι. Καλούμε τους πολίτες, τους καλώ εγώ προσωπικά και μπορεί ο εισαγγελέας να μου ασκήσει αμέσως δίωξη, σε εξέγερση. Θα μπούμε μπροστά σε κάθε σπίτι και θα αποτρέψουμε να μπει μέσα οποιοσδήποτε πάει να κάνει κατάσχεση. Εάν το επιθυμούν θα μετατρέψουμε την αντιπολίτευση σε αντίσταση», σχολίαζε σχετικά.
…και η σεισάχθεια Τσίπρα στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης
Ηταν το ίδιο ακριβώς διάστημα που ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε από την πλευρά του ότι οι πλειστηριασμοί είναι ο δούρειος ίππος για να αλλάξει χέρια η χώρα. «Η διενέργεια των πλειστηριασμών, ακόμα και υπό την πρόφαση ότι δεν αφορά το σύνολο, αλλά ένα μέρος τους, τους δήθεν μπαταχτσήδες, θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Θα υποχρεώσει τις ελληνικές τράπεζες να αναπροσαρμόσουν τις αξίες (marktomarket) για όλα τα ακίνητα που διαθέτουν ως ενέχυρα. Ολα τα ενέχυρα θα αλλάξουν τιμή για όλα τα δάνεια που έχουν λάβει εργαζόμενοι και επιχειρήσεις. Ολα τα ακίνητα -και όχι μόνο αυτά που θα βγουν σε πλειστηριασμό- θα αλλάξουν τιμή επί τα χείρω. Η αναπροσαρμογή των τιμών προς τα κάτω θα εκτοξεύσει τις προβλέψεις που θα πρέπει να εγγράψουν οι τράπεζες», ανέφερε από το βήμα της Βουλής, συμπεραίνοντας πως οι τράπεζες θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια σε distress funds. «Στα λεγόμενα κερδοσκοπικά κοράκια και δη σε εξευτελιστικές τιμές, προκειμένου να τα ξεφορτωθούν, με καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία, αφού τα κοράκια θα βυσσοδομήσουν πάνω στους ανυπεράσπιστους δανειολήπτες», κατέληγε.
Στο περιβόητο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, δε, πρότεινε μια νέα σεισάχθεια για τα κόκκινα δάνεια, ώστε πολίτες και επιχειρήσεις να καταφέρουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, το κόστος της οποίας δεν ξεπερνούσε τα δύο εκατ. ευρώ.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου