Με ανακοίνωσή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση τονίζει πως δεν υφίσταται εκκρεμότητα από τη Δασική Υπηρεσία στα αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρα. Μάλιστα, σημειώνεται πως οι αρμοδιότητες που είχε ως προς την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων προσδιορίζονται από τις διατάξεις του Ν. 4014/2011. Παράλληλα εξηγεί πως το έργο αδειοδοτήθηκε νόμιμα με την ισχύουσα κατά το χρόνο έκδοσης της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων δασική & περιβαλλοντική νομοθεσία, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται οιασδήποτε μορφής εκκρεμότητα των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής περιλαμβανομένων των δασικών.
Ωστόσο, κύκλοι της Περιφέρειας Αττικής εξηγούν πως η αργοπορημένη απάντηση που δόθηκε δεν αναιρεί τους ισχυρισμούς της περιφερειάρχη, Ρένας Δούρου, ότι δηλαδή το Δασαρχείο πάγωσε τη μελέτη λόγω δασικών χαρτών. Οπως εξήγησαν στον Ελεύθερο Τύπο οι ίδιοι κύκλοι, μετά την απόφαση που δημοσιοποιεί το Δασαρχείο, η οποία και αναφέρεται στο 2011, υπήρξαν περαιτέρω συζητήσεις. Επιπλέον, «το Δασαρχείο μετά την έγκριση του ΑΕΠΟ 2014 επανέρχεται το 2017 και λέει ότι η από 15/4 αίτησή σας για την πράξη χαρακτηρισμού η οποία εκκρεμούσε, μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, μπαίνει στο αρχείο».
Πέρα όμως από το ποιος τελικά φταίει ή ποια υπηρεσία θα αναλάβει την ευθύνη, η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι της Μάνδρας υπάρχει και συνεχίζεται. Οι πολίτες που έχασαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους καταβάλλουν ένα καθημερινό αγώνα προκειμένου να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Το πρώτο βοήθημα ύψους 580 ευρώ αναμένεται να δοθεί σήμερα, αλλά, όπως εξηγούν πολίτες της περιοχής, δεν είναι τίποτα μπροστά στη ζημιά που υπέστησαν.
Τραγικότερες φιγούρες είναι οι οικογένειες των θυμάτων που επιδιώκουν να βρίσκονται πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, ούτως ώστε να συνειδητοποιήσουν τι πραγματικά συνέβη και έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους τόσο άδικα.
Στο μεταξύ, με αδιάκοπους ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του τελευταίου επίσημα αγνοούμενου, από τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής και της 1ης ΕΜΑΚ, κατόπιν αναζητήσεων στο εργοτάξιο της Μάνδρας, εκεί όπου βρέθηκαν οι σοροί των τριών τελευταίων αγνοουμένων, πλέον «χτενίζουν» την περιοχή του Ασπροπύργου και συγκεκριμένα το ρέμα του Σαρανταπόταμου που κατέληγαν οι χείμαρροι, για να εντοπίσουν τον 70χρονο κυνηγό, Χρήστο Γεωργακόπουλο, ο οποίος εθεάθη τελευταία φορά κοντά στις καντίνες και έκτοτε αγνοείται η τύχη του.
Mε χειρόγραφες συνταγές και παραπεμπτικά θα εξυπηρετούνται οι πληγέντες της Δυτ. Αττικής
Οχι ηλεκτρονικά, αλλά με χειρόγραφες συνταγές και παραπεμπτικά θα εξυπηρετούνται στο εξής και μέχρι το τέλος του 2017 οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στη Δυτική Αττική που έχασαν τα βιβλιάρια υγείας τους μετά τη θεομηνία.
Φως στο Τούνελ για Αμαλιάδα: Οι καυτές αποκαλύψεις της Νικολούλη - Τι λέει ο πατέρας του Παναγιωτάκη
Η αρμόδια διεύθυνση του Οργανισμού, με απόφασή της, τονίζει επίσης πως θα χορηγούνται κατ’ εξαίρεση από την Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ Ελευσίνας δύο συνταγολόγια ανά γιατρό που έχει ως έδρα τη Μάνδρα.
Την ίδια ώρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε πως πρόκειται να συνδράμει οικονομικά για την επαναλειτουργία των πέντε ιατρείων που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική.
Συνεχίζεται η διάθεση ενισχυτικών αστυνομικών δυνάμεων σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο
Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί η διάθεση ενισχυτικών δυνάμεων στην περιοχή της Μάνδρας και της Νέας Περάμου, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από την πρόσφατη κακοκαιρία.
Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ, διατέθηκαν συνολικά 436 αστυνομικοί, που στελεχώνουν 6 ΟΠΚΕ, 143 εποχούμενες και πεζές περιπολίες, καθώς και 12 ομάδες ΔΙ.ΑΣ.
Σημειώνεται ότι, συνολικά, από τις 16 Νοεμβρίου έχουν διατεθεί 2.092 αστυνομικοί με ανάλογο αριθμό μέσων.
ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου