Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια περαιτέρω έρευνας στις εγκαταστάσεις, τα σκυλιά της Πυροσβεστικής γάβγιζαν περισσότερο σε έναν συγκεκριμένο χώρο ενισχύοντας έτσι τις υποψίες. Πάντως, δημοτικοί παράγοντες εκφράζουν φόβους πως ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 21 νεκρούς.
«Δυστυχώς ο αριθμός των νεκρών μας δεν θα σταματήσει στους 22. Αγνοούμενοι είναι επίσης και άνθρωποι που εργάζονταν στη Μάνδρα, αλλά λόγω του ότι ήταν από ξένες χώρες (σ.σ.: Πακιστάν, Μπανγκλαντές) δεν έχουν συγγενείς εδώ να δηλώσουν ότι λείπουν», τονίζει η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μάνδρας Ερασμία Στάθη στον Ελεύθερο Τύπο. Παράλληλα, η κ. Στάθη εξήγησε πως τα αυξημένα αυτοκίνητα που βρέθηκαν στα χαλάσματα δεν ανήκουν όλα στους κατοίκους του δήμου, ενισχύοντας επιπλέον τις αρχικές ανησυχίες της. Πάντως, ομάδες της πακιστανικής κοινότητας θεωρούν πως δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα μέλη τους που να αγνοούνται, ωστόσο η μαρτυρία του οδηγού της γραμμής Α16 (Πλατεία Κουμουνδούρου – Ελευσίνα) «ότι εδώ και μέρες οι στάσεις δεν γεμίζουν από ξένους εργάτες – όπως γινόταν» προκαλεί ερωτήματα.
Οχτώ μέρες μετά τη φονική πλημμύρα, οι πληγές στους κατοίκους παραμένουν ανοιχτές. Ο ένας προσφέρει στον άλλο από το υστέρημά του, ενώ λειτουργούν σαν γροθιά σε όσους επιχειρούν να επωφεληθούν από την τραγωδία τους. Καθημερινά σημειώνονται κρούσματα «πλιάτσικου» παρά την αυστηρή αστυνόμευση.
Οι ώρες στα γεμάτα από λάσπη στενά της Μάνδρας περνάνε δύσκολα. Οπως εξήγησαν οι κάτοικοι στον Ελεύθερο Τύπο, φεύγουν από τα ξενοδοχεία όπου διαμένουν προσωρινά από νωρίς το πρωί προκειμένου να «συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα». Τα σπίτια, που η πλειονότητα των κατοίκων κληρονόμησαν από τους παππούδες τους, έγιναν μέσα σε λίγες ώρες ανάμνηση. Ανάμεσα στα χαλάσματα, φιγούρες της τραγωδίας είναι και τα δεκάδες σκυλιά που γυρνούν ψάχνοντας στις λάσπες για καθαρό νερό.
Οι συλλογικότητες και οι εθελοντές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθούν στις ανάγκες των δημοτών, αλλά η έλλειψη συντονισμού είναι φανερή. Στο οδοιπορικό που πραγματοποίησε ο «Ε.Τ.» συνάντησε πολλά φορτηγά τα οποία μετέφεραν και μοίραζαν τρόφιμα και είδη καθαριότητας πόρτα πόρτα, παρά το ότι η εντολή που δόθηκε χθες ήταν οι κάτοικοι να μεταβαίνουν στο δημαρχείο για να προμηθεύονται ό,τι έχουν ανάγκη.
Οσοι είχαν ακούσει τους υπαλλήλους του δήμου κυριολεκτικά να φωνάζουν τους πολίτες να έρθουν στο δημαρχείο, πήγαν. Οι άλλοι όμως που ήταν απασχολημένοι περίμεναν στωικά κάποιος να τους μεταφέρει τα απαραίτητα αγαθά. Ωστόσο, φορτηγό της Αεροπορίας μάζεψε το φαγητό που είχε συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο και τελικά το διένειμε πόρτα πόρτα.
Ανεμοστρόβιλος σάρωσε το Αγρίνιο - Εικόνα διάλυσης στο ΔΑΚ [βίντεο και εικόνες]
Η δημοτική αρχή από την πλευρά της εκτιμά πως οι πολίτες είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετούνται, ωστόσο εκείνοι αρνούνται να το κάνουν διότι δεν θέλουν, όπως λένε, να διαπληκτιστούν, αφού ακόμα περιμένουν το βοήθημα των 600 ευρώ. Μεγάλος καβγάς για το συγκεκριμένο ζήτημα ξέσπασε άλλωστε το απόγευμα της Τρίτης μετά το περιφερειακό συμβούλιο, όταν κάτοικοι έκαναν «ντου» στο δημαρχείο.
Ειδικότερα, πρωτοφανείς σκηνές εκτυλίχθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Μάνδρας όταν ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κατηγόρησε τη δήμαρχο για την απουσία της από το δημοτικό συμβούλιο με αποτέλεσμα να προκαλέσει την έντονη αντίδραση μελών της πλειοψηφούσας παράταξης που τον γρονθοκόπησαν.
Συνεργασία
Σε συνεργασία με το Κεντρικό Ιατρείο Αθηνών της Ελληνικής Αστυνομίας προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι πληγέντες πολίτες της Μάνδρας.
Συγκεκριμένα, στην προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών της περιοχής, έχει στηθεί κινητή υγειονομική μονάδα στο τρίτο αποκεντρωμένο σημείο διανομής υλικών πρώτης ανάγκης στην οδό Κοροπούλη στη Μάνδρα Αττικής. Η κινητή υγειονομική μονάδα λειτουργεί και σε συνεργασία με τη Β’ ΔΥΠΕ Αττικής του υπουργείου Υγείας και το πρώην αγροτικό ιατρείο της περιοχής το οποίο επαναλειτούργησε.
Εκατοντάδες τα σπίτια που χρήζουν αποκατάστασης μετά τις αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αττικής από το υπουργείο Υποδομών. Ειδικότερα, στις 1.815 έχουν φτάσει οι διενεργηθείσες αυτοψίες στο Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας, στη ΔΕ της Νέας Περάμου και στην Ελευσίνα από τα τεχνικά κλιμάκια.
Στο Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 1.406 αυτοψίες συνολικά. Τα 1.004 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης.
Συγκεκριμένα: 775 κατοικίες, 107 επαγγελματικοί χώροι, 8 δημόσια κτίρια και 114 αποθήκες-υπόγεια.
Στο Δήμο Μεγαρέων (ΔΕ Μεγαρέων) και στη ΔΕ Νέας Περάμου διεξήχθησαν συνολικά 400 αυτοψίες. Τα 381 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης, εκ των οποίων 242 κατοικίες, 36 επαγγελματικοί χώροι, 3 δημόσια κτίρια και 100 αποθήκες-υπόγεια.
Η έρευνα
Γυναίκα αξιωματικός του Αστυνομικού Τμήματος Ελευσίνας ανέλαβε τη διενέργεια της προκαταρκτικής έρευνας, που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος ως προς τους θανάτους και τις καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία στη Δυτική Αττική.
Οι αστυνομικοί στο πλαίσιο της έρευνας, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, θα αναζητήσουν ενδείξεις, από τις οποίες ενδεχομένως στοιχειοθετούνται κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια και άλλες αξιόποινες πράξεις.
Σε αυτά συγκαταλέγονται πολεοδομικές παραβάσεις και καθυστερήσεις που συντέλεσαν στο θανατηφόρο και καταστροφικό αποτέλεσμα. Ηδη έχει ξεκινήσει μια σκυταλοδρομία αλληλογραφίας με κρατικές υπηρεσίες, όπως Πολεοδομίας, Περιφέρειας και δήμων για τη συλλογή επίσημων εγγράφων που θα βοηθήσουν τις έρευνες, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαρκέσουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα παρά το κατεπείγον της προκαταρκτικής έρευνας.
Μαρίνα Ξυπνητού
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου