Από χθες, το ηγετικό στέλεχος της «17Ν» και καταδικασθείς σε 11 φορές ισόβια κάθειρξη, μεταξύ άλλων για σειρά ανθρωποκτονιών, πέρασε τις πύλες των φυλακών Κορυδαλλού, χαμογελώντας πλατιά, ύστερα από 15 χρόνια εγκλεισμό.
Εξω από το σωφρονιστικό κατάστημα, δίπλα στην Αγγελική Σωτηροπούλου και το γιο του, Εκτορα, βρέθηκαν φίλοι αλλά και αλληλέγγυοι, οι οποίοι φώναζαν γνωστά αντιεξουσιαστικά συνθήματα ως ένδειξη «εορτασμού». Αμέσως επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο –συνοδεία μάλιστα αλληλέγγυων που ακολουθούσαν από πίσω- και έφυγε για τον Βαρνάβα Αττικής, στο Αστυνομικό Τμήμα του οποίου υποχρεούται να δίνει το παρών δύο φορές τη μέρα.
Πριν πάει σπίτι του, πέρασε από ταβέρνα της περιοχής όπου έφαγε με την οικογένειά του και μετά αποχώρησε για «να ξεκουραστεί», όπως έλεγαν οι φίλοι του, ζητώντας από τους δημοσιογράφους να φύγουν.
Ανεμοστρόβιλος σάρωσε το Αγρίνιο - Εικόνα διάλυσης στο ΔΑΚ [βίντεο και εικόνες]
Αν και στο παρελθόν καμία αντίστοιχη αίτησή του δεν είχε γίνει δεκτή από το αρμόδιο συμβούλιο, το τελευταίο που συνεδρίασε είχε διαφορετική άποψη. Ετσι από ύποπτος «τέλεσης αξιόποινων πράξεων» ή «τέλεσης φυγής», το αρμόδιο συμβούλιο έκρινε πως το «πιστόλι» της «17Ν», για πρώτη φορά μετά την παράδοσή του στις Αρχές το 2002, καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις για να λάβει άδεια δύο ημερών. Οπως ο ίδιος υποστήριξε -σύμφωνα με πληροφορίες- ενώπιόν του, αυτό το χρονικό διάστημα θα αξιοποιηθεί «για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου» και για «να επαναστατήσω στη μελισσουργική μονάδα που είχα».
Αντίθετα, στο παρελθόν, δίχως να έχει επέλθει κάποια συνταρακτική αλλαγή σε σχέση με το σήμερα, οι ίδιες θέσεις του δεν κάλυπταν τους αρμόδιους για αδειοδοτήσεις, αφού οι απορρίψεις αιτημάτων του γίνονταν με το σκεπτικό ότι «δεν παρέχει εχέγγυα καλής χρήσης της άδειας» είτε «ουδόλως έχει διαφοροποιηθεί το συνειδησιακό του υπόβαθρο». Αυτή τη φορά, όμως, το υπόβαθρό του δεν αποτέλεσε ζήτημα, απεναντίας ούτε ρωτήθηκε για τη θέση του απέναντι στις κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε ως μέλος της «17Ν».
Με την ολοκλήρωση της εξόδου Κουφοντίνα, η συνήγορός του Γιάννα Κούρτοβικ δήλωσε ότι η άδεια είναι δικαίωμα για τον κρατούμενο. «Ενα δίκαιο συμβούλιο έκανε δίκαιη κρίση. Κρίνοντας με βάση το νόμο και τίποτα παραπάνω, χορήγησε την άδεια», υποστήριξε, ενώ στράφηκε προς τα παρευρισκόμενα ΜΜΕ λέγοντάς τους ότι θα πρέπει να σεβαστούν τον κρατούμενο για την άσκηση του δικαιώματός του και να πάψουν οι φωνές. «Το κοινό περί δικαίου αίσθημα, που σήμερα παίζει από το πρωί στα κανάλια, στους δέκτες μας, δεν αποτελεί παράγοντα κρίσης για την άσκηση των δικαιωμάτων του κρατουμένου. Το κοινό περί δικαίου αίσθημα χειραγωγείται», επεσήμανε.
Την ίδια ώρα που ο Δημήτρης Κουφοντίνας άφηνε προσωρινά το κελί του, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος υπεραμυνόταν την απόφαση εξόδου του, υποστηρίζοντας ότι «πήρε μία άδεια την οποία δικαιούται και είναι βέβαιο ότι αν δεν είχε παραβιάσει την άδειά του ο Χριστόδουλος Ξηρός, θα την είχε πάρει πολύ νωρίτερα».
Αντωνία Ξυνού
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου