Στην οικογένεια του Παύλου Μπακογιάννη η προσωρινή ελευθερία του αρχιεκτελεστή της τρομοκρατικής οργάνωσης προκάλεσε αποτροπιασμό, με την Ντόρα Μπακογιάννη και τα δύο της παιδιά, Αλεξία και Κώστα, να αντιδρούν έντονα, κάνοντας λόγο για «ήττα της Δημοκρατίας». Και σαν να μην έφτανε η σκληρή ανάμνηση από τη δολοφονία του συζύγου και πατέρα τους, χθες είδαν και νέους ανθρώπους να αγκαλιάζουν και να ηρωοποιούν το δολοφόνο του έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού.
Οργισμένη η κ. Μπακογιάννη, χαρακτήρισε ύβρη την εικόνα εξόδου του Δημήτρη Κουφοντίνα από τις φυλακές. «Ο Κουφοντίνας σκότωσε τον Παύλο Μπακογιάννη και πήγε και γλέντησε σε ταβέρνα ενώ τα παιδιά μου κλαίγανε», ανέφερε σε δηλώσεις της, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή. «Είμαι μία απλή βουλευτής η οποία αναρωτιέται τι άλλαξε, κύριε Κοντονή, από τότε που ο Κουφοντίνας ζητάει άδειες και δεν τις έπαιρνε με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο». Η ίδια χαρακτήρισε τον κ. Κοντονή «θλιβερό απολογητή του Κουφοντίνα» και ανέφερε: «Οταν είναι να καταδικάσετε έναν άνθρωπο που σκότωσε 11 ανθρώπους, κρύβεστε, κύριε Κοντονή. Αίσχος».
Από την πλευρά της, η Αλεξία Μπακογιάννη δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο: «Ο Κουφοντίνας εκτέλεσε ψυχρά 11 ανθρώπους επειδή απλώς διαφωνούσε μαζί τους. Σήμερα (σ.σ.: χθες) πήρε 48ωρη άδεια από τα 11 φορές ισόβια ο μεγαλύτερος κατά συρροήν δολοφόνος μεταπολιτευτικά. Τα θύματά του έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι γονείς, φίλοι, αδέλφια, παιδιά μανάδων. Αυτών των οικογενειών ο ατέλειωτος πόνος είχε σήμερα επωδό το καλωσόρισμα του Κουφοντίνα από νέους ανθρώπους που δεν είχαν καν γεννηθεί όταν δολοφονούσε αθώους, και όμως τον ύμνησαν ως μέγα επαναστάτη. Το μήνυμα της απόφασης αυτής είναι σαφές. Τα έργα Κουφοντίνα όλα καλώς καμωμένα. Η Δημοκρατία σήμερα γιορτάζει την ήττα της».
Ο αδερφός της, Κώστας Μπακογιάννης, έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook: «Η άδεια στον κατά συρροήν δολοφόνο δίνεται για να απολαύσει την ελευθερία και τη ζωή που στέρησε από όλους αυτούς που σκότωσε και από αυτούς που μείναμε πίσω. Για χρόνια αποφάσιζε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Ποτέ δεν μετάνιωσε, ποτέ δεν έδειξε ίχνος μεταμέλειας. Το αντίθετο. Συνεχίζει να φτύνει τη Δημοκρατία στα μούτρα και κάνει ό,τι μπορεί για να φτιάξει συνεχιστές, σκορπώντας δηλητήριο και προπαγανδίζοντας τα εγκλήματά του. Και γι’ αυτό σήμερα το κράτος τον επιβραβεύει, με την κυβέρνηση στην καλύτερη να αδιαφορεί και να ανέχεται και στη χειρότερη να παρέχει τις ευλογίες της. Ετσι όμως, αντί να κλείνουμε τραύματα, τα ανοίγουμε. Αντί να επουλώνουμε τις πληγές, τις βαθαίνουμε. Σκοτάδι».
https://www.facebook.com/kostas.bakoyannis/posts/10155574998281999?pnref=story
Τροχαίο στη Ροδόπη: Νεκρός 19χρονος μοτοσικλετιστής - Προσέκρουσε με την μηχανή του σε περίφραξη κτήματος
Ομως και οι λοιποί συγγενείς και φίλοι που βυθίστηκαν στο πένθος, χάνοντας αγαπημένα τους πρόσωπα, δεν μπορούν να πιστέψουν πως ο άνθρωπος που σήκωσε όπλο και αφαίρεσε ανθρώπινες ζωές, που έχει καταδικαστεί σε έντεκα φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη χωρίς να έχει δείξει ίχνος μετάνοιας, βρίσκεται έστω και για δύο ημέρες εκτός φυλακής.
Ηταν 14 Ιουλίου του 1992, στη διασταύρωση Καραγιώργη Σερβίας με την οδό Βουλής, όταν ολόκληρη η χώρα πάγωσε μπροστά στην εικόνα του 20χρονου φοιτητή Θάνου Αξαρλιάν να βρίσκεται αιμόφυρτος στο έδαφος. Δίπλα του, ένας άντρας να κλαίει με λυγμούς. Ο νεαρός φοιτητής έπεσε νεκρός από τη ρουκέτα που εκτόξευσαν οι της «17Ν» που είχε στόχο τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Παλαιοκρασσά.
Στη δίκη της «17 Νοέμβρη», ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζήτησε συγγνώμη από τη μητέρα του Αξαρλιάν, η οποία δεν την δέχθηκε, καθώς, όπως είπε, όταν έχασε το παιδί της έκανε έκκληση στην οργάνωση να σταματήσει οριστικά τις επιθέσεις. Εκείνοι όμως συνέχισαν. Η χαροκαμένη μάνα του Θάνου Αξαρλιάν, Σταυρούλα Αξαρλιάν, χθες επέλεξε να μη δηλώσει το παραμικρό. Η ίδια, άλλωστε, το 2014 οπότε και βγήκε από τις φυλακές Κορυδαλλού και στη συνέχεια απέδρασε ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε πει με πόνο καρδιάς: «Θα έπρεπε να σκεφτούν ότι ο γιος μου δεν παίρνει άδεια από εκεί όπου βρίσκεται».
Ο 59χρονος σήμερα Δημήτρης Κουφοντίνας έχει καταδικαστεί για συμμετοχή αρχικά σε 13 και δευτερόδικα σε 11 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες της «17 Νοέμβρη»:
• Νίκος Μομφεράτος, εκδότης «Απογευματινής», 1985.
• Παναγιώτης Ρουσέτης (οδηγός του Ν. Μομφεράτου), 1985.
• Δημήτρης Αγγελόπουλος, βιομήχανος, πρόεδρος της Χαλυβουργικής, 1986.
• Αλ. Αθανασιάδης-Μποδοσάκης, επιχειρηματίας 1988.
• Ουίλιαμ Νορντίν, πλοίαρχος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και ακόλουθος Αμύνης της αμερικανικής πρεσβείας, 1988.
• Παύλος Μπακογιάννης, βουλευτής της Ν.Δ., 1989.
• Ρόναλντ Στιούαρτ, λοχίας της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, 1991.
• Τσετίν Γιοργκού, Τούρκος διπλωμάτης 1991.
• Αθανάσιος Αξαρλιάν, φοιτητής, 1992.
• Μιχάλης Βρανόπουλος, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, 1994.
• Ομέρ Σιπαχίογλου, Τούρκος διπλωμάτης, 1994.
• Κώστας Περατικός, εφοπλιστής, 1997.
• Στίβεν Σόντερς, ταξίαρχος του Βρετανικού Στρατού Ξηράς και στρατιωτικός ακόλουθος της βρετανικής πρεσβείας, 2000.
Μαρία-Νίκη Γεωργαντά
Βάλια Νικολάου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου