Πρόκειται για τον ΕΣΣΑΤΖΑΝΙΑΝ-ΣΟΡΟΠΙΔΗ Εμμανουήλ του Γρηγορίου και της Σταυρούλας, γεννηθέντα στις 3-1-1959 στη Νέα Ιωνία.
Σε βάρος του, ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα από την οποία επήλθε θάνατος, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, χρονικής διάρκειας μέχρι 9-5-2018, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματική δράση του, της διερεύνησης της συμμετοχής του και σε άλλες ομοειδούς βαρύτητας αξιόποινες πράξεις σε βάρος και άλλων θυμάτων και της ευχερέστερης ικανοποίησης της ποινικής αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των εγκλημάτων που τέλεσε.
Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από την ομολογία του δολοφόνου της Δώρας Ζέμπερη
«Είδα μία νεαρή κοπέλα να κλαίει μπροστά σε έναν τάφο. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς είναι να χάνει κανείς την κόρη του, γιατί έχω και εγώ κόρη», αναφέρει στην κατάθεσή του ο δολοφόνος της Δώρας Ζέμπερη.
«Ξέρω πως μία συγγνώμη δεν θα καλυτερεύσει τα πράγματα, αλλά εγώ ζητάω και πάλι συγγνώμη από τον πατέρα, τη μάνα και την οικογένεια της κοπέλας για το κακό που τους έκανα», ανέφερε στην κατάθεσή του, που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, ο καθ’ ομολογίαν του δολοφόνος της Δώρας Ζέμπερη.
Την ίδια ώρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας άγνωστες λεπτομέρειες για τη ζωή του, το οικογενειακό του παρελθόν πριν πάρει την κάτω βόλτα – πέφτοντας στο «βούρκο» των ναρκωτικών- και για την «κακιά την ώρα», όπως την περιγράφει, που «έτυχε» να κουβαλάει το στιλέτο με το οποίο κατακρεούργησε την εφοριακό.
Η επίθεση
Σήμερα το έθιμο των φωτιών σε Φλώρινα, Πρέσπες, Άργος Ορεστικό και Σιάτιστα Κοζάνης
Οι «επισκέψεις» του στο Β’ Νεκροταφείο με σκοπό τις κλοπές ήταν αρκετά συχνές, καθώς κατά το παρελθόν πήγαινε εκεί και έκλεβε ασημένια κηροπήγια και καντήλια. «Οι πληγές που έχω στα χέρια μου είναι από τα “σπασίματα’’ τζαμιών των αυτοκινήτων. (…) Η κακιά η ώρα το έφερε και μαζί μου κουβαλούσα ένα μαχαίρι, στιλέτο», είπε σχετικά με την ημέρα της δολοφονίας, ενώ περιέγραψε πώς έφτασε στο κέντρο του νεκροταφείου, όπου είδε τη Δώρα Ζέμπερη να στέκεται μπροστά από έναν τάφο και να κλαίει. «Τότε σκέφτηκα να πάω να πάρω την τσάντα της κοπέλας γιατί πίστευα ότι σίγουρα θα είχε μέσα κάποια λεφτά. Την πλησίασα από πίσω, της έβγαλα το μαχαίρι και της είπα “δώσε μου την τσάντα σου τώρα’’. Εκείνη γύρισε ξαφνικά και άρχισε να με τραβάει και να χτυπιόμαστε ενώ φώναζε. Χωρίς να καταλάβω πώς και ενώ παλεύαμε και πέφτανε γλάστρες και άλλα πράγματα γύρω μας, τη χτύπησα με το μαχαίρι. Δεν θυμάμαι πόσες φορές. Μετά η κοπέλα που ήταν ματωμένη άρχισε να τρέχει προς το κέντρο του νεκροταφείου φωνάζοντας βοήθεια», είπε σχετικά με τη στιγμή της επίθεσης.
Μπορεί ο ίδιος να υποστήριξε πως είχε «στερητικά» λόγω έλλειψης της πρέζας, ωστόσο, όπως ανέφερε, όταν είδε τα ματωμένα χέρια του έβγαλε κάτι χαρτοπετσέτες που είχε μαζί του με ψυχραιμία και τα σκούπισε. «Τις χαρτοπετσέτες αυτές δεν τις πήρα μαζί μου και πρέπει να τις άφησα στο νεκροταφείο. Αφού σκούπισα τα χέρια μου και το μαχαίρι με τις χαρτοπετσέτες, σκαρφάλωσα την περίφραξη του νεκροταφείου», είπε σχετικά με το «λάθος» που φαίνεται πως βοήθησε τις Αρχές να εντοπίσουν το γενετικό του υλικό και να καταφέρουν να φτάσουν στα ίχνη του.
«Αγόρασα πρέζα»
Ο δράστης αρχικά να αρνήθηκε πως έκανε τη δολοφονία, ωστόσο στη συνέχεια έσπασε και περιέγραψε καρέ καρέ στην κατάθεσή του που συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία τις στιγμές πριν αλλά και μετά την επίθεση στην άτυχη εφοριακό, την οποία μαχαίρωσε 14 φορές στο Β’ Νεκροταφείο. «Δεν θυμάμαι πόσες φορές πήγα στο μαγαζί αυτό για να πουλήσω το κινητό και τα ακουστικά για 20 ευρώ. Την ώρα που το πουλούσα ήμουν χάλια, δηλαδή αγχωμένος και ιδρωμένος. Ηθελα να το πουλήσω όσο πιο γρήγορα γίνεται και να εξαφανιστώ από εκεί. Μόλις το πούλησα, έφυγα κατευθείαν από εκεί και πήγα ψώνισα πρέζα από την πλατεία Βάθης και πήγα σπίτι και την ήπια για να ηρεμήσω», είπε στους αστυνομικούς ο 58χρονος.
«Οταν έγινε το κακό, δεν είχα “πιει’’ πρέζα, αλλά είχα στερητικά. Ολο αυτόν τον καιρό, από τότε που έκανα το κακό αυτό μέχρι και σήμερα που με φέρατε εδώ στην υπηρεσία σας, έβλεπα ειδήσεις που λέγανε για την κοπέλα και σκεφτόμουν το κακό που προκάλεσα. Περίμενα να με βρείτε και να σας πω τι έγινε. Με το που σας το είπα έφυγε ένα βάρος από μέσα μου. Το βάρος αυτό το κουβαλούσα μέσα μου και δεν είχα πει σε κανέναν για το κακό που είχα κάνει», υποστήριξε ο τοξικομανής στις Αρχές.
«Με χώρισε η γυναίκα μου»
Ο ίδιος όταν ομολόγησε το έγκλημα στις Αρχές ανέφερε πως από την ημέρα που δολοφόνησε τη Δώρα Ζέμπερη το σκέφτεται κάθε μέρα και αισθάνεται πολύ άσχημα. «Ξέρω πως μία συγγνώμη δεν θα φέρει πίσω την κοπέλα, ούτε θα καλυτερεύσει την κατάσταση, αλλά θέλω να την πω. (…). Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Νέα Ιωνία. Εκεί είναι ακόμη το πατρικό μου σπίτι, το οποίο έχω κάνει τα χαρτιά για να το πουλήσω. Εχω δύο παιδιά, ένα αγόρι που έχω υιοθετήσει και είναι 24 χρόνων και ένα κορίτσι που είναι 12 χρόνων. Η πρώην γυναίκα μου με χώρισε γιατί κατάλαβε ότι έπαιρνα την κάτω βόλτα με αυτά που είχα αρχίσει να κάνω», ανέφερε ο δράστης που συνελήφθη για τη δολοφονία της 32χρονης εφοριακού.
Κατά το παρελθόν, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, όταν ο ίδιος ήταν 46 ετών, είχε δουλέψει ως ψαράς σε διάφορα καΐκια. «Αυτό συνεχίστηκε μέχρι και που παντρεύτηκα με τη γυναίκα μου. Μετά πήρα την κάτω βόλτα. Αρχισα τις κλοπές και τα ναρκωτικά. Εχω μπει δύο φορές φυλακή. (…) Από τότε που βγήκα από τη φυλακή μένω σε ένα ισόγειο διαμέρισμα στο Γαλάτσι. Εκεί μένω με ένα άλλο παιδί που τον λένε Γιώργο. Ο Γιώργος πίνει ψυχοφάρμακα και έχω να τον δω κάνα δύο μέρες. Δεν ξέρω πού έχει πάει», είπε στις Αρχές, ενώ τις ενημέρωσε πως από τη στιγμή που αποφυλακίστηκε δεν έχει πιάσει κάποια δουλειά και πως «τα βγάζω με κλοπές που κάνω από δω και από κει».
Τα γυρίζει ο Κοντονής: Ο δολοφόνος μπορεί να βγήκε με το νόμο Παρασκευόπουλου
Tο θέμα τέθηκε από τον κ. Αδωνι Γεωργιάδη ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Κοντονή είπε: «Υποστηρίξατε κ. υπουργέ ότι ο δολοφόνος πληρούσε τις προϋποθέσεις με παλαιότερο νόμο αντίστοιχο του νόμο Παρασκευόπουλου. Όμως ο παλιός νόμος απαιτεί απόφαση του συμβουλίου πλημμελειοδικών και αυτό το αποκρύψατε».
«Τυπικό» απάντησε ο κ. Κοντονής από τα υπουργικά έδρανα με τον κ. Γεωργιάδη να επανέρχεται λέγοντας: «Άρα βγήκε με νόμο Παρασκευόπουλου. Θα μπορούσε να έχει βγει και με παλαιότερο αντίστοιχο νόμο αλλά η πραγματικότητα είναι ότι βγήκε με νόμο Παρασκευόπουλου».
O κ. Κοντονής στην συνέχεια είπε: «Σπέρνετε τρόμο και φαρμάκι στη κοινωνία, ενώ γνωρίζετε ότι αυτό είναι δόλιο που λέτε. Ο συγκεκριμένος καταδικασθείς είχε εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, είχε εκτίσει έξι χρόνια και είτε υπήρχε είτε δεν υπήρχε ο νόμος Παρασκευόπουλου θα είχε απολυθεί με βάση το ποινικό κώδικα που ισχύει από το 1950», σημείωσε.
Ακόμα, ο κ. Κοντονής συντάχθηκε με την άποψη του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλου, τονίζοντας ότι είπε το αυτονόητο, ότι οι νόμοι για την αποσυμφόρηση των φυλακών θα πάψουν κάποια στιγμή να υπάρχουν καλώς εχόντως των πραγμάτων.
Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε τον κ. Κοντονή τρομερό θεατρίνο, ενώ υποστήριξε ότι ο προηγούμενος νόμος που καταργήθηκε από το νόμο Παρασκευόπουλου, προέβλεπε απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών γιατί ήταν εξατομικευμένη η αποφυλάκιση.
Από την πλευρά του, ο κ. Παρασκευόπουλος έκανε λόγο για στοχοποίηση του και συκοφαντική δυσφήμηση κατ’ εξακολούθηση και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει αντίστοιχους αποσυμφορητικούς νόμους από το 2005.