Μάλιστα, ξεδιπλώνει τους κύριους στόχους της επόμενης θητείας του εφόσον επανεκλεγεί και εκφράζει την αντίθεσή του σε όποιο σχεδιασμό περιλαμβάνει την αποδυνάμωση του επιμελητηριακού θεσμού. Τέλος, θεωρεί την εξοντωτική φορολογία υπεύθυνη για τον μαρασμό της οικονομίας και της αγοράς και μεταξύ άλλων ζητά σταθερό κι ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.
Συμπληρώνετε επτά χρόνια στην ηγεσία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Αναλάβατε μέσα στον «τυφώνα» της κρίσης. Ποια είναι τα τρία πιο σημαντικά επιτεύγματα της διοίκησής σας;
Κάνοντας μία αναδρομή στη θητεία μου, που οσονούπω ολοκληρώνεται, μου είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αναφερθώ μόνο σε τρεις σταθμούς της, καθώς ήταν ιδιαίτερα πλούσια σε δράσεις και πρωτοβουλίες που πάντα ως γνώμονά τους είχαν το όφελος του μικρομεσαίου επιχειρηματία. Ωστόσο θα μπορούσα να αναφερθώ στο Κέντρο Διαμεσολάβησης, στο Τμήμα Ενημέρωσης Οφειλετών και στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας (μέσα από έρευνες, ενημέρωση, διοργάνωση εκδηλώσεων, συμμετοχή σε εκθέσεις κ.λπ.).
Για ποιον λόγο διαφωνείτε με την εφαρμογή ενός σχεδίου «Καλλικράτη» για τα Επιμελητήρια; Δεν θα ήταν πιο ισχυρό ένα «Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Μακεδονίας»;
Κατά καιρούς οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να περάσουν νόμους προκειμένου να ελέγξουν τα επιμελητήρια, ωστόσο αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως ο επιμελητηριακός θεσμός παράγει έργο. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε όποιον σχεδιασμό περιλαμβάνει αποδυνάμωση του επιμελητηριακού θεσμού, ειδικά σήμερα, σε μία εποχή που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αγωνίζονται να επιβιώσουν. Κατά συνέπεια θα ήταν τραγικό λάθος να βάλουμε σε ένα τσουβάλι όλες τις βιοτεχνικές, βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και μαζί τους επαγγελματίες.
Μπορεί η ανάπτυξη να συνοδεύεται από υπερφορολόγηση; Ποια είναι η πραγματική εικόνα της αγοράς της Θεσσαλονίκης;
Η εξοντωτική φορολογία είναι ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας που καταδικάζει την οικονομία και την αγορά σε μαρασμό. Μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και διατηρεί καθηλωμένη τη ζήτηση, υποβαθμίζει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και αποτρέπει νέες επενδύσεις. Με αυτό το ύψος της φορολογίας δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάπτυξη. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα φορολογικό σύστημα που θα στηρίζεται στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και όχι στην εξόντωση των συνεπών φορολογούμενων πολιτών και επιχειρήσεων. Χρειάζεται, επίσης, ένα σταθερό και ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, με ανταγωνιστικούς συντελεστές, με μικρό διαχειριστικό κόστος και με συγκεκριμένα κίνητρα για την προσέλκυση κεφαλαίων σε τομείς και κλάδους στρατηγικής σημασίας.
Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στην Αθηνών-Θεσσαλονίκης - Υποχρεωτικός ο εφοδιασμός με αλυσίδες
Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία όπως προκύπτουν από το μητρώο του ΒΕΘ. Στο εννεάμηνο του 2017 σε αναστολή εργασιών οδηγήθηκαν 450 επιχειρήσεις, ενώ έναρξη πραγματοποίησαν μόλις 273 επιχειρήσεις. Κατά μέσο όρο 1,6 επιχειρήσεις αποχαιρέτησαν, καθημερινά, την ενεργό δράση, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Ποιοι θα είναι οι κύριοι στόχοι σας για την επόμενη θητεία, εφόσον επανεκλεγείτε;
Κεντρικός στόχος και μοναδικό μας μέλημα, προσωπικό αλλά και των συμμετεχόντων στον συνδυασμό «Βιοτεχνική Συμμαχία», είναι το όφελος του επιχειρηματία. Χρειαζόμαστε ισχυρά επιμελητήρια, τα οποία μέσα από συλλογικές δράσεις θα αναζητήσουν διεξόδους, προοπτικές, θα κομίσουν νέες ιδέες, θα διεκδικήσουν και θα παλέψουν. Για την επόμενη τετραετία δρομολογούμε:
* Την υλοποίηση Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων, ώστε νέοι άνθρωποι να παραμείνουν στην Ελλάδα παράγοντας και καινοτομώντας.
* Την ενίσχυση της εξωστρέφειας των βιοτεχνικών επιχειρήσεων μέσω της εκθεσιακής πολιτικής του ΒΕΘ.
* Την εκπαίδευση των επιχειρηματιών με νέους κύκλους σεμιναρίων και ημερίδων.
* Την πιστοποίηση τεχνικών επαγγελμάτων σε συνεργασία με τον Διεπιμελητηριακό Φορέα Πιστοποίησης.
* Την υπηρεσιακή αναβάθμιση στην προσπάθεια για ακόμη καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα μέλη του Επιμελητηρίου.
Άγγελος Αγγελίδης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου