Ο Ακης Τσοχατζόπουλος βρέθηκε κατηγορούμενος για παραβίαση του άρθρου 25 του ν. 1882/90, δηλαδή για «παραβίαση της προθεσμίας καταβολής των χρεών προς το Δημόσιο, που είναι βεβαιωμένα στις αρμόδιες υπηρεσίες, εφόσον αυτή αναφέρεται στη μη καταβολή τριών συνεχών δόσεων ή προκειμένου για χρέη που καταβάλλονται εφάπαξ σε καθυστέρηση καταβολής πέραν των δύο μηνών από τη λήξη του χρόνου καταβολής τους».
Η πράξη τοποθετείται τον Μάρτιο του 2014, όταν ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στη φυλακή για το σκάνδαλο των «TOR M1» και δεν είχε τη δυνατότητα να καταβάλει χρήματα. Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας όπου δικαζόταν η υπόθεση δεν εμφανίστηκε ο ίδιος ο κατηγορούμενος, αλλά εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο. Ο διάλογος με την έδρα προκειμένου να δοθεί αναβολή στην υπόθεση ήταν σύντομος, αλλά ιδιαιτέρως αποκαλυπτικός.
Πρόεδρος: Βλέπω εδώ ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να καταβάλει χρήματα, έχουν δοθεί 247 ευρώ.
Δικ. Τσοχατζόπουλου: Θα θέλαμε μια αναβολή. Ο κ. Τσοχατζόπουλος διεκδικεί χρήματα από το κράτος. Αναμένει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Είχαν κάνει προσφυγές μαζί με άλλους βουλευτές ζητώντας αναδρομικά. Αξιώνει να λάβει 200.000 με 250.000 χιλιάδες ευρώ περίπου.
Καιρός: Το χιόνι θα σκεπάσει τα βουνά - Ποιες οι τελευταίες προγνώσεις
Εισαγγελέας: Αυτό είναι το 1/3 των χρημάτων που οφείλει όμως…
Δικ. Τσοχατζόπουλου: Το γνωρίζω αλλά είναι μια αρχή. Να σας πω ότι έκανε κι ένα ραντεβού με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, τον κ. Χουλιαράκη, και τον διαβεβαίωσε ο ίδιος ότι έρχεται ρύθμιση που θα αφορά και όσους δεν μπόρεσαν να μπουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Του ανέφερε ότι αναμένεται άμεσα σχετική εγκύκλιος, που θα αφορά σε οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Ζητάμε αναβολή για να μπει σε ρύθμιση ή να εξοφλήσει.
Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε να δώσει αναβολή στην υπόθεση προκειμένου ο πρώην υπουργός, ο οποίος αναμένει και την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, να προσκομίσει σχετική απόφαση ρύθμισης των χρεών του.
Η προσφυγή
Οι προσφυγές βουλευτών που ζητούν αναδρομικά χρήματα είχαν απασχολήσει τη δημοσιότητα για πρώτη φορά το 2011. Οι βουλευτές ζητούν να αυξηθούν αυτοδικαίως οι αποδοχές τους με βάση ψηφίσματα της Βουλής (του 1964 και του 1975) που προβλέπουν ίσες αποδοχές με τους δικαστές. Επικαλούνται τις αυξήσεις που αναγνώρισε για τους δικαστές το 2006 το Μισθοδικείο, αλλά και το μεταγενέστερο νόμο 3620/07 που ενσωμάτωσε τις αυξήσεις στις αποδοχές των δικαστών.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο είχε απορρίψει διεκδικήσεις των τ. βουλευτών που στηρίζονται στο επιχείρημα της επέκτασης υπέρ τους των αποφάσεων του Μισθοδικείου, γιατί αυτές οι αποφάσεις αφορούν μόνο στους δικαιωμένους διαδίκους. Ωστόσο, είχε κάνει δεκτές αξιώσεις που στηρίζονται στις αυξήσεις που δόθηκαν με το ν. 3620/07, με βάση την πάγια νομολογία ότι «η αύξηση των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων επιφέρει αυτοδικαίως με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις αντίστοιχη αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης».
Μεγάλος αριθμός βουλευτικών αγωγών εκκρεμεί και στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Το αρμόδιο Τμήμα του Ελεγκτικού
Συνεδρίου έχει δικαιώσει συνταξιούχους βουλευτές, κρίνοντας ότι με βάση το Ζ’ Ψήφισμα της Βουλής του 1975, οι αυξήσεις στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών συμπαρασύρουν και τις αποδοχές των βουλευτών. Στην απόφαση αυτή είχε αντιδράσει το υπουργείο Οικονομικών καταθέτοντας αίτηση αναίρεσης ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία είχε αναπέμψει και πάλι την υπόθεση στο Τμήμα. Συνολικά πρόκειται για περισσότερους από 160 βουλευτές, με τις προσφυγές τους να βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ανέφερε η δικηγόρος του κ. Τσοχατζόπουλου στο δικαστήριο, εκείνος αναμένει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος, έπειτα από αρκετές αιτήσεις αποφυλάκισης, πέρασε την πύλη των φυλακών Κορυδαλλού τον περασμένο Μάιο, όταν κρίθηκε απαραίτητη η αναστολή εκτέλεσης της ποινής του για λόγους υγείας. Ωστόσο, του επιβλήθηκαν αυστηροί περιοριστικοί όροι, μεταξύ των οποίων και η καταβολή εγγυοδοσίας ύψους 200.000 ευρώ. Τα χρήματα για την καταβολή της εγγύησης καταβλήθηκαν από φίλους και συνεργάτες του Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος κατάφερε να αποφυλακιστεί περίπου ένα μήνα μετά τη σχετική απόφαση.
Γεωργία Σωτηρίου
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής