Μόνο μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα εκδηλώθηκαν δύο «κρούσματα», με τον προπηλακισμό της πρυτάνεως Βενετσιάνας Κυριαζοπούλου και καθηγητών του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά και τις αφίσες σε κεντρικές γειτονιές της Αθήνας που απεικονίζουν τον αναπληρωτή καθηγητή του Παντείου Αγγελο Συρίγο χαρακτηρίζοντάς τον ως φασίστα. Καταγγελίες υπάρχουν διαχρονικά γι’ αυτά τα φαινόμενα στα οποία εμπλέκονται τόσο φοιτητές όσο και εξωπανεπιστημιακές ομάδες, όμως ακόμα κι αυτές παραμένουν «υπόγειες» υπό το φόβο «αντιποίνων». Ενδεικτικό αυτής της κατάστασης ήταν το ξέσπασμα των 471 φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) προς τον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής και τον πρύτανη του Ιδρύματος κάνοντας λόγο για ναρκωτικά, πορνεία και συστηματική παραβατικότητα. Η επιστολή αυτή με τις υπογραφές δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, καθώς υπάρχουν φόβοι για τους σπουδαστές που μίλησαν ανοιχτά για την κατάσταση στη σχολή.
Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής μιλάει με τρεις πανεπιστημιακούς που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους φαινόμενα από προπηλακισμούς έως και σπάσιμο αμαξιού (σ.σ.: ενώ βρισκόταν μέσα στο όχημα!). Αλλωστε και ο «πρωταγωνιστής» της «θλιβερής» υπόθεσης των αφισών, Αγγελος Συρίγος, σε τοποθέτησή του στο facebook, υπενθύμισε ότι η στοχοποίηση δεν είναι κάτι καινούργιο.
Η αλήθεια είναι ότι τα περιστατικά που κατά καιρούς καταγράφονται είναι μια καλή ευκαιρία για ορισμένους να «πέφτουν από τα σύννεφα» και για άλλους -εντυπωσιακό είναι το ότι ανάμεσά τους είναι και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου– να επιχειρούν να υποβαθμίσουν την κατάσταση.
Κόντρα στις ιδεολογικές εμμονές του Κώστα Γαβρόγλου, η πρυτανεία του ΑΠΘ, η Εισαγγελία της Θεσσαλονίκης και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση είναι αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα της παραβατικότητας στην πανεπιστημιούπολη και κυρίως με τη διακίνηση των ναρκωτικών.
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΗΤΚΑΣ – ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Πρόβλημα η διακίνηση ναρκωτικών»
«Να ξεκαθαρίσουμε ότι το campus του ΑΠΘ δεν ήταν και είναι κέντρο ανομίας. Υπάρχει ένα πρόβλημα, το οποίο θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Δεν είναι η πρώτη φορά που η πρυτανεία ζητά τη συνδρομή των αρμόδιων Αρχών για την αντιμετώπιση του φαινομένου διακίνησης ναρκωτικών», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο πρύτανης, Περικλής Μήτκας. Εξήρε την αποφασιστικότητα τόσο της Εισαγγελίας όσο και της ΓΑΔΘ, τα στελέχη των οποίων έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και ήδη επεξεργάζονται το σχέδιο δράσης.
«Πριν από ένα χρόνο τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. κατάφεραν να τελειώσουν τη διακίνηση στην πλατεία Χημείου του ΑΠΘ. Οι διακινητές αναζήτησαν καταφύγιο στην πλατεία της Ροτόντας που βρίσκεται πολύ κοντά. Από εκεί τους κυνήγησαν και πάλι οι αστυνομικοί. Πλέον, έχουν μεταφερθεί περιμετρικά της Πολυτεχνικής Σχολής. Εκεί, παρουσιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα και λογικά εκεί αναμένεται να δράσει με σχέδιο η ΕΛ.ΑΣ.», πρόσθεσε ο κ. Μήτκας.
Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για κατάργηση του ασύλου, καθώς, όπως είπε, το άσυλο προστατεύει την ελεύθερη έκφραση και τη διακίνηση των ιδεών εντός του πανεπιστημίου και σε καμία περίπτωση την… ελεύθερη διακίνηση ναρκωτικών! Πριν από την απόφαση της Συγκλήτου και του Πρυτανικού Συμβουλίου, 471 φοιτητές του ΑΠΘ με επιστολή τους στα τέλη Ιουνίου περιέγραφαν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο campus αναφορικά με την εγκληματικότητα. Την ώρα βέβαια που εξετάζεται πως θα περιοριστεί το δυσάρεστο και επικίνδυνο φαινόμενο της διακίνησης ναρκωτικών στο πανεπιστημιακό campus, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου εξέφραζε την έντονη… διαφωνία στην ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου και του Πρυτανικού Συμβουλίου ΑΠΘ να ζητήσουν δικαστική και αστυνομική συνδρομή!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ – ΤΕΩΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
«Δέχτηκα επίθεση στο αμάξι μου»
Δύο δεκαετίες πήρε στο Πανεπιστήμιο Πατρών να λάβει απόφαση απομάκρυνσης ομάδας Ρομά που είχε εγκατασταθεί στους χώρους του Ιδρύματος στήνοντας σκηνές. Η επιχείρηση προχώρησε επί της θητείας του καθηγητή Γιώργου Παναγιωτάκη την τετραετία 2010-2014, ο οποίος λίγες μέρες μετά, τον Ιούνιο του 2013, δέχτηκε επίθεση στο αμάξι του ενώ βρισκόταν ο ίδιος μέσα. Νεαροί προσέγγισαν το όχημα και άρχισαν να το καταστρέφουν με ρόπαλα. «Με λύπη μου θυμάμαι ότι, αν και το περιστατικό έγινε μπροστά σε κόσμο, δεν έσπευσε να με βοηθήσει σχεδόν κανένας πλην δύο συναδέλφων. Οι νεαροί με ρώτησαν, μάλιστα, πριν ξεκινήσουν τα χτυπήματα στο αμάξι μου, αν είμαι ο πρύτανης και μου επιτέθηκαν και φραστικά χαρακτηρίζοντάς με ρατσιστή που έδιωξα τις οικογένειες». Συνεχίζοντας εξηγεί και την κατάσταση που επικρατούσε χρόνια στο Ιδρυμα χωρίς ποτέ κανένας να προχωρήσει σε κάποια ενέργεια.
«Είχαμε κλοπές, διακίνηση ναρκωτικών, πορνεία, ακόμα και σεξουαλική παρενόχληση σε φοιτήτριες. Πόσο θα μπορούσε να συνεχιστεί αυτό; Κι όμως, χαρακτηρίστηκα ρατσιστής από ομάδα φοιτητών και κινδύνεψε η σωματική μου ακεραιτότητα επειδή θέλησα να υπερασπιστώ την ασφάλεια και τη δημόσια περιουσία».
Η στοχοποίηση δεν είναι καινούργια πρακτική, μιας και ο κ. Παναγιωτάκης είχε κι αυτός με τη σειρά του μια παρόμοια εμπειρία. «Βοήθησα ένα Πειθαρχικό Συμβούλιο σε κάποιο τμήμα να λειτουργήσει και την επόμενη μέρα γέμισε η Πάτρα με αφίσες που ανέφεραν το όνομά μου και ότι είμαι χουντικός και ο πρύτανης των πειθαρχικών».
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, η οικονομική ενίσχυση των πανεπιστημίων είναι μία πρωτοβουλία που μπορεί να βοηθήσει προς την κατεύθυνση του περιορισμού αυτών των φαινομένων. «Μπορεί να ακούγεται λαϊκιστικό αλλά η δυνατότητα των πανεπιστημίων να διαθέτουν το δικό τους προσωπικό για φύλαξη ενισχύει όχι μόνο το αίσθημα ασφάλειας εντός του Ιδρύματος αλλά και καλλιεργεί και μία κουλτούρα “ασφάλειας” που λείπει από τα ελληνικά Ιδρύματα», αναφέρει ο ίδιος.
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΖΑΠΡΑΝΗΣ – ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
«Ολοι μας έχουμε αντιμετωπίσει περιστατικά βίας»
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης, έχει το «θλιβερό» χαρακτηριστικό να έχει πρωταγωνιστήσει πολλές φορές σε περιστατικά βίας, τα οποία έχουν στόχο τον ίδιο. Αποκλεισμοί και επεισόδια, εισβολές στο γραφείο του, επιχείρηση αναβολής εκδηλώσεων είναι μόνο μερικά από αυτά που έχουν σημαδέψει την πορεία του στον πρυτανικό θώκο. Το πιο πρόσφατο ήταν η εισβολή στο γραφείο του από φοιτητές άλλου πανεπιστημίου, συγκεκριμένα του ΑΠΘ, για να μάθουν την άποψή του για το… ΝΑΤΟ.
«Οι αλλεπάλληλες καταδίκες από πολιτικούς αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που ακολούθησαν το πρωτοφανές περιστατικό της “προγραφής” του συναδέλφου, καθηγητή Συρίγου, η φωτογραφία του οποίου αφισοκολλήθηκε στους δρόμους της πρωτεύουσας με το χαρακτηρισμό “φασίστας”, είναι ένα πρώτο θετικό σημάδι ότι τα αντανακλαστικά της κοινωνίας έχουν αρχίσει να ευαισθητοποιούνται.
Το περιστατικό όμως αυτό, αν και το χαρακτηρίζουμε “πρωτοφανές”, για όσους έχουν εμπειρία από τη ζωή στους χώρους των ελληνικών πανεπιστημίων δεν είναι καινούργιο. Από τους απλούς καθηγητές μέχρι τους πρυτάνεις, όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει παρόμοια περιστατικά βίας από δυναμικές μειοψηφίες, οι οποίες πολλές φορές δεν αποτελούνται καν από φοιτητές.
Το περιβάλλον της ανομίας δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε ξαφνικά. Καλλιεργείται και ωριμάζει εδώ και δεκαετίες, υπό το πρόσχημα της διαφύλαξης ενός πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο, αντί να προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και της διαφορετικής άποψης, κατέληξε να αποτελεί ασπίδα όσων καλυπτόμενοι από το μανδύα της δήθεν αριστεροσύνης κατέπνιγαν με τη βία οποιαδήποτε άλλη φωνή.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον φόβου και ανασφάλειας, οποιοσδήποτε τολμούσε να διατυπώσει αντιρρήσεις βρισκόταν αντιμέτωπος με τις κατηγορίες του αντιδραστικού και του φασίστα και αν δεν συμμορφωνόταν εγκαίρως βρισκόταν με κατεστραμμένο το γραφείο του, το αυτοκίνητό του, αποκλεισμένος για ώρες σε αίθουσες και αμφιθέατρα από τις αυτόκλητες… ομάδες καταστολής του φασισμού.
Ετσι, πολλοί καθηγητές, φοβούμενοι ακόμη και για τη σωματική τους ακεραιότητα, αναγκάστηκαν να αποτραβηχτούν, ακολουθώντας την τακτική των υπόλοιπων συναδέλφων τους, οι οποίοι αρκούνταν στα επιστημονικά τους καθήκοντα και απέφευγαν να θίξουν τα κακώς κείμενα στη λειτουργία των πανεπιστημίων. Ισως επειδή διαπίστωναν ότι πολλές φορές και οι ίδιες οι ηγεσίες των ΑΕΙ αναγκάζονταν να υποχωρούν μπροστά στην επαπειλούμενη βία.
Αν κάτι πρέπει να εξαχθεί ως συμπέρασμα από τα τελευταία αυτά περιστατικά, είναι ότι ο κόμπος της βίας στα πανεπιστήμια έχει φτάσει στο χτένι. Ηρθε η ώρα Πολιτεία και πολίτες να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα τα φαινόμενα της ανομίας με όποια μορφή κι αν εκδηλώνονται, καθώς δεν απειλούνται μόνον τα πανεπιστήμια, αλλά και η ίδια η Δημοκρατία. Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση με τη νομοθέτηση εκ νέου του ασύλου άνοιξε και πάλι τον “ασκό του Αιόλου”».
Η στοχοποίηση του Aγγελου Συρίγου
Με μία δίκη που είναι προγραμματισμένη για αύριο, μετά την επίθεση που δέχθηκε από φοιτητές, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο νοσοκομείο, ο αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Αγγελος Συρίγος είχε να αντιμετωπίσει κι ένα ακόμα κρούσμα στη μακρά, όπως φαίνεται, λίστα: την παρουσία αφισών σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας όπου τον στοχοποιούν χαρακτηρίζοντάς τον φασίστα, ενώ υπάρχει και φωτογραφία του.
Ο κ. Συρίγος απέφυγε να προχωρήσει σε δηλώσεις, σε επικοινωνία που είχε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής μαζί του, παρέπεμψε όμως στην τοποθέτησή του σε ανάρτηση στο facebook, όπου αναφέρει ότι τίποτα απ’ όλα αυτά δεν γίνεται για πρώτη φορά. Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από την έκδοση φυλλαδίου που μπορεί κάποιος να βρει με ιδιαίτερη ευκολία και στο Διαδίκτυο, όπου οκτώ πανεπιστημιακοί καθηγητές της Παντείου κατονομάζονται ως καθάρματα, απεικονίζονται σε φωτογραφίες και ακολουθούν εκτενή υβριστικά κείμενα γι’ αυτούς. Δυστυχώς, η ιστορία του καθηγητή του Παντείου δείχνει μια συνέπεια από την πλευρά των μικρών ομάδων που έχουν ταχθεί εναντίον του. Τους τελευταίους μήνες πρωταγωνιστεί σε πολλές επιθέσεις, εκτός από τις βιαιοπραγίες εναντίον του, καθώς, πέραν της στοχοποίησής του σε φυλλάδια και αφίσες, είχε και δυσάρεστες εμπειρίες από μικρές ομάδες που εισέβαλλαν είτε στο αμφιθέατρο την ώρα που δίδασκε είτε σε εκδηλώσεις στις οποίες ήταν καλεσμένος.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής