Ετσι η διάθεση του υπουργείου να δοθούν λίγες ημέρες παράτασης που θα βοηθούσαν ειδικά τις ευπαθέστερες οικονομικά ομάδες πολιτών δυστυχώς δεν ευοδώθηκε.
Πάντως, γεγονός είναι πως ολοκληρώθηκε ένα δύσκολο κομμάτι του έργου, αφού αφορούσε το 35% της έκτασης της χώρας και συνάντησε αρκετές δυσκολίες σε νομικό, θεσμικό και τεχνικό επίπεδο.
Οι χιλιάδες αιτήσεις πολιτών για εξαγορά ή παραχώρηση χρήσης που έχουν κατατεθεί στα δασαρχεία και οι οποίες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, θα δείξουν το μέγεθος της ανταπόκρισης. Ενδιαφέρον τώρα έχει ποια είναι τα επόμενα βήματα που θα «κλείσουν» και τυπικά το κομμάτι του 35%, για να έρθει η επόμενη μεγάλη πρόκληση για το υπουργείο: Η νέα ανάρτηση χαρτών στο 17% της χώρας που θα ξεκινήσει στις 12 Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα με το κλείσιμο της ανάρτησης ισχύουν τα εξής:
• Εφόσον η αντίρρηση υποβλήθηκε έγκαιρα έως τις 25 Σεπτεμβρίου, δίνεται η δυνατότητα μέχρι την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου για την αποπληρωμή του τέλους και έως την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017 την αποστολή τους (σφραγίδα ταχυδρομείου) στην οικεία δασική Αρχή.
• Ενημέρωση του διευθυντή Δασών για προφανές σφάλμα στον δασικό χάρτη, ώστε έως τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 να μπορεί να διορθώσει το χάρτη αυτεπάγγελτα.
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ταλαιπωρία η Τετάρτη - Ποιοι απεργούν, τι θα γίνει με ΜΜΜ και σχολεία
• Ενημέρωση της υπηρεσίας για οφειλόμενες πράξεις της διοίκησης, μέσω των οποίων έχουν γίνει επιτρεπτές αλλαγές χαρακτήρα σε δάση ή δασικές εκτάσεις (διανομές, αναδασμοί κλπ).
Να υπενθυμίσουμε πως αναμένεται να συσταθούν άμεσα οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων όπου και θα εξετάσουν τις αντιρρήσεις. Σύμφωνα με το υπουργείο, υποβλήθηκαν περισσότερες από 110.411 αντιρρήσεις, εκ των οποίων οι 17.111 έχουν υποβληθεί ατελώς και για τις 15.365 εκκρεμεί η πληρωμή.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΚΧΑ, έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά 15.387 πρόδηλα σφάλματα. Τα στοιχεία αυτά συλλέγονται και θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, όπως και τα στοιχεία από τις χιλιάδες αιτήσεις εξαγοράς ή παραχώρησης χρήσης που έχουν υποβάλει οι πολίτες στα δασαρχεία.
Οπως τονίζει το υπουργείο, οι διευθυντές Δασών έχουν τη δυνατότητα έως τις 2 Οκτωβρίου 2017 να διορθώσουν αυτεπάγγελτα πρόδηλα σφάλματα τα οποία υπέπεσαν στην αντίληψη της υπηρεσίας.
Οσον αφορά τους ΟΤΑ, ολοκληρώθηκαν εμπρόθεσμα οι αναρτήσεις και για τους 120 δήμους. Ωστόσο, οι Δήμοι Κιμώλου, Ωραιοκάστρου και Νότιου Πηλίου δεν είχαν ενημερώσει έγκαιρα, μέχρι δηλαδή και τις 25 Σεπτεμβρίου, την ΕΚΧΑ, για την ολοκλήρωση από μέρους τους των απαιτούμενων διαδικασιών, με το ΥΠΕΝ να αποφασίζει τελευταία στιγμή πως τελικά θα κάνει δεκτές τις αναρτήσεις. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, εντός του 2017 θα αναρτηθεί σε διαβούλευση ο νόμος για τις οικιστικές πυκνώσεις, για την πλήρη εφαρμογή των δασικών χαρτών σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Με αφορμή την ολοκλήρωση της ανάρτησης των δασικών χαρτών, ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, αφού ευχαρίστησε τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, την ΕΚΧΑ και τους 120 δήμους που ανταποκρίθηκαν έστω και καθυστερημένα και ανάρτησαν οικιστικά όρια στους δασικούς χάρτες, έκανε ένα μίνι απολογισμό των οκτώ μηνών: «Επιλύθηκε το θέμα των αναδασωτέων περιοχών που δεν είχαν ποτέ δασικό χαρακτήρα, συμπεριλήφθηκαν οι αναδασμοί γης στους δασικούς χάρτες, καθορίστηκε ελάχιστη δόση για την εξαγορά ή χρήση στα 30 € και με 100 συνολικά δόσεις, μειώθηκαν έως και κατά 80% τα παράβολα για τις αντιρρήσεις.
Παράλληλα, υπάρχει και η δυνατότητα υποβολής αποδεικτικών, όπως τεχνικές εκθέσεις δασολόγων, κατά την εξέταση της αντίρρησης στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων».
Μαρίνα Ξυπνητού
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου