«Πιστεύουμε ότι η μείωση των τιμών είναι απαραίτητη για να μπορέσει ο καθένας να εκπληρώσει τους στόχους εμβολιασμού και να αποτρέψει την εξάπλωση ασθενειών στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς» τόνισε ο κ. Μπασκόζος.
Ο γγ αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που έχει δοθεί από πλευράς υπουργείου Υγείας στην προστασία της υγείας των προσφύγων και των μεταναστών και ενημέρωσε για την οργάνωση μαζικών εμβολιασμών που ξεπέρασαν τους 30.000, στους χώρους διαμονής προσφύγων και μεταναστών και αφορούσαν την κάλυψη 10 παιδικών νοσημάτων. «Με τη βοήθεια της UNICEF, του ΠΟΥ της ΕΕ και των ΜΚΟ η εμβολιαστική κάλυψη ξεπέρασε το 80% που είναι ακόμη μεγαλύτερη αν υπολογισθούν οι εμβολιασμοί στις χώρες διέλευσης» είπε.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι, μετά τον Μάρτιο του 2016 και το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, εφαρμόστηκε πρόγραμμα εμβολιασμού κατά προτεραιότητα, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού κατά 10 παιδικών ασθενειών (Διφθέρα, Τέτανο, Κοκκύτη, Αιμοφιλοινφλουέντσας, Ηπατίτιδας Β, Πνευμονιόκοκκο, Ιλαρά, Παρωτίτιδα, Ερυθρά και Πολιομυελίτιδα).
Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φφροντίδας Υγείας η ανοσοποίηση των παιδιών των προσφύγων θα συνεχιστεί έως την επίτευξη του στόχου που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη ισχυρών συστημάτων ανοσοποίησης σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Εμβολιαστικής Δράσης το 2015-2020.
Κλήρωση Τζόκερ (24/12): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Ο κ. Μπασκόζος ανέφερε, επίσης, ότι το τελευταίο διάστημα πολλές ευρωπαϊκές χώρες βιώνουν υψηλές εστίες εμφάνισης ιλαράς. Κατά την περίοδο 2016-2017, έχουν αναφερθεί περισσότερες από 14.000 περιπτώσεις και 41 θάνατοι σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα έως τις 3/9/2017, έχουν κοινοποιηθεί 100 κρούσματα ιλαράς. Πρόκειται κυρίως για μικρά παιδιά από κοινότητες των Ρομά καθώς και για άτομα με ελληνική ιθαγένεια ηλικίας 25-44 ετών από τον γενικό πληθυσμό. Κανένας θάνατος από ιλαρά δεν έχει κοινοποιηθεί στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας συντονίζει την εντατικοποίηση της ανοσοποίησης με εμβόλιο MMR με τη μορφή εκστρατειών μαζικού εμβολιασμού σε πρόσφυγες, μετανάστες και ομάδες πληθυσμού Ρομά σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ΜΚΟ και με τις τοπικές Αρχές δημόσιαs υγείας. Περισσότερα από 25.000 εμβόλια MMR πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου 2016 – Ιούλιος 2017.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης: Άρνηση εμβολίων: Μία ξενόφερτη τάση που απειλεί την υγεία των παιδιών μας