Οι φετινές Πανελλαδικές είχαν την πρωτοτυπία φέτος να αναδείξουν και μία νέα «φουρνιά» αριστούχων, αυτή από τα Επαγγελματικά Λύκεια. Για πρώτη χρονιά δόθηκαν σε ποσοστό 1% θέσεις εισακτέων στα Πανεπιστήμια και οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ όχι μόνο εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία, αλλά πέτυχαν και πολύ υψηλούς βαθμούς εισαγωγής. Από την Ελένη Παυλή, που κατάφερε παρακολουθώντας μόνο το Κοινωνικό Φροντιστήριο να περάσει Ιατρική Πάτρας, μέχρι την Αθηνά Βουλγαράκη, που στα 42 της χρόνια αλλάζει ακαδημαϊκή πορεία και από το Πολυτεχνείο κατευθύνεται στη Γεωπονία, ο «Ε.Τ.» μιλάει με τέσσερις αριστούχους των φετινών Πανελλαδικών που πέτυχαν πάνω από 19.000 μόρια και κέρδισαν μια θέση στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα.
Ελένη Παυλή, 19.205 μόρια,
1η ιατρική σχολή Πατρών, 2ο ΕΠΑΛ Πύργου
Οταν πριν από τρία χρόνια η Ελένη Παυλή άρχισε να σπουδάζει στο 2ο ΕΠΑΛ Πύργου, θεωρούσε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα περνούσε σε κάποιο ΤΕΙ Ιατρικής. Καθ’ οδόν στάθηκε πολύ τυχερή, καθώς για πρώτη φορά φέτος οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ είχαν τη δυνατότητα να περάσουν σε ΑΕΙ. Πήγαινε σε Κοινωνικό Φροντιστήριο, καθώς η μητέρα της είναι άνεργη, και χθες έκανε το όνειρό της πράξη: πέρασε πρώτη στην ιατρική σχολή Πατρών! «Πετάω από τη χαρά μου…», ήταν το αυθόρμητο σχόλιό της στον «Ε.Τ.». «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη και ικανοποιημένη που τα κατάφερα και έγραψα 19.205 μόρια. Περίμενα από τον εαυτό μου ότι θα τα πάω καλά, αλλά δεν περίμενα τόσο υψηλή βαθμολογία. Την επιτυχία μου, βέβαια, τη χρωστάω στο Κοινωνικό Φροντιστήριο Πύργου και θεωρώ πραγματικά πολύ τυχερή που είχα αυτούς τους ανθρώπους δίπλα μου να με βοηθούν και να με στηρίζουν», πρόσθεσε. Οπως είπε στον «Ε.Τ.», ακόμη δεν έχει αποφασίσει ποιον τομέα της Ιατρικής θα ακολουθήσει… Προς το παρόν, δεν την απασχολεί. Το Κοινωνικό Φροντιστήριο Πύργου λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια και δημιουργήθηκε προκειμένου να παρέχεται δωρεάν στήριξη στα παιδιά των άπορων και οικονομικά αδύναμων οικογενειών. Σημειώνεται πως φέτος οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ διεκδίκησαν το 1% των θέσεων με τα τέσσερα μαθήματα: Εκθεση – Μαθηματικά και δύο μαθήματα ειδικότητας.
Αθηνά Βουλγαράκη, 19.695 μόρια,
1η Γεωπονία ΑΠΘ, 1ο ΕΠΑΛ Καλαμαριάς
«Εχω αποφοιτήσει από το Πολυτεχνείο με πτυχίο Χημικού Μηχανικού. Εργάζομαι στην εκπαίδευση κι επειδή μου άρεσε πάντα να ασχολούμαι με τα φυτά, αποφάσισα να παρακολουθήσω την ειδικότητα της Γεωπονίας στο ΕΠΑΛ, καθώς δουλεύω απογεύματα. Είμαι 42 χρόνων και ήταν απόφαση που προκάλεσε έκπληξη σε αρκετούς, καθώς στην τάξη μου ήμουν ανάμεσα σε 17χρονους μαθητές. Οταν έμαθα για τη ρύθμιση που αφορά το 1% για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, σκέφτηκα να δοκιμάσω την τύχη μου, αν και εξαρχής δεν είχα πρόθεση για περαιτέρω σπουδές. Τελικά, αν και πιέστηκα με δουλειά και σχολείο, έβγαλα έναν πολύ καλό βαθμό και δήλωσα το τμήμα Γεωπονίας, μιας και μου άρεσε αυτή η επιστήμη».
Ευαγγελία Δρακουλάκη, 19.475 μόρια,
Οδοντιατρική Θεσσαλονίκης, 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου
«Τελείωσα την Α’ Λυκείου στο Γενικό Λύκειο και αποφάσισα μετά να πάω στο ΕΠΑΛ για να ασχοληθώ με τη φυσιοθεραπεία. Στο μυαλό μου είχα εξ αρχής την είσοδο σε κάποιο ΤΕΙ και μέσω του τομέα Υγείας στο ΕΠΑΛ ήταν μια καλή αρχή για μένα. Ακόμα κι όταν είδα τους βαθμούς που έβγαλα σκέφτηκα το ΤΕΙ, όμως η ευκαιρία για εισαγωγή σε Πανεπιστήμιο ήταν μοναδική κι έκρινα ότι θα ήταν καλύτερο να εισαχθώ στην Οδοντιατρική, πόσω μάλλον στη Θεσσαλονίκη όπου ονειρευόμουν από μικρή να σπουδάσω».
Φραντζέσκος Δαφερέρας, 19.985 μόρια,
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, 3ο ΕΠΑΛ Ταύρου
«Ξεκίνησα από την Α’ Λυκείου στο ΕΠΑΛ. Πάντα μου άρεσε η ειδικότητα του ηλεκτρολόγου και ήθελα να ασχοληθώ με αυτό. Οταν έμαθα για τη ρύθμιση που αφορά εισαγωγή στα πανεπιστήμια ήθελα να το δοκιμάσω. Πιέστηκα αρκετά με τις Πανελλαδικές, αλλά δεν περίμενα τόσο υψηλό βαθμό. Με το που βγήκε η τελική βαθμολογία πρώτη μου επιλογή ήταν η σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο ΕΜΠ. Σε όλη αυτή την προσπάθεια συνέβαλαν πολύ και οι καθηγητές μου, οι οποίοι με βοήθησαν και στο θέμα των εργαστηρίων αλλά και στα μαθήματα και αξίζουν πραγματικά μια αναφορά».
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου