Πρόκειται για την επιτροπή που είναι αρμόδια να «τρέξει» το κρίσιμο θέμα του αρχείου βρίσκοντας λύσεις στο θέμα της στέγασης, της διαχείρισης των φακέλων και της εξασφάλισης συνθηκών ασφαλείας, προκειμένου να αποκτήσει επιτέλους ο «Ευαγγελισμός» ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο αρχείο.
Το ένα μετά το άλλο μέλη της επιτροπής, που ταυτόχρονα κατέχουν νευραλγικές θέσεις στον «Ευαγγελισμό», εκφράζουν είτε τις αντιρρήσεις τους για τον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής είτε την πρόθεσή τους να παραιτηθούν.
Τα τρία από τα εφτά μέλη, για τα οποία εκτιμήθηκε εξαρχής ότι θα μπορούσαν με τις γνώσεις τους πάνω στο αντικείμενο να «τρέξουν» τη δημιουργία αρχείου, έχουν… αποστασιοποιηθεί. Πρόκειται για το διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Ευαγγελισμού, την προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Πληροφορικής και την υπεύθυνη της Υπηρεσίας Ιατρικού Αρχείου.
Η προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Πληροφορικής υπέβαλε δύο φορές την παραίτησή της (η πρώτη δεν έγινε αποδεκτή) κάνοντας λόγο για κλίμα έντασης, τόσο εντός της επιτροπής όσο και στη σχέση της με τη διοίκηση του νοσοκομείου. Σε επιστολή της επιφυλάσσεται για την περαιτέρω συμμετοχή της στις συνεδριάσεις της επιτροπής, εφόσον υπάρχουν ενστάσεις για τον τρόπο λειτουργίας της (ποιος συγκαλεί τις συνεδριάσεις, ποιος συμμετέχει, ποιος ενημερώνεται).
Αποκορύφωμα όλων αυτών η έγγραφη αναφορά του υποδιοικητή του «Ευαγγελισμού» κ. Χρήστου Πλιάτσικα, που είναι ο εποπτεύων της επιτροπής, ο οποίος ενημέρωσε γραπτώς στις 19 Μαΐου 2017 όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ότι «δεν θα ήθελα να γίνω συνένοχος σε παράνομες, βλαπτικές και παράτυπες πράξεις οιουδήποτε επουδενί, σε βάρος του Ευαγγελισμού, σε βάρος μου και σε βάρος των μελών του Δ.Σ., είτε εν γνώσει τους είτε άθελά τους». Ο υποδιοικητής καταλογίζει σε έγγραφες αναφορές του στον πρόεδρο της επιτροπής ανεπάρκεια, πλημμελή άσκηση καθηκόντων, δυσλειτουργία της επιτροπής, όπως και ελλιπή και μη έγκαιρη ενημέρωσή του για τις ενέργειές του. Στο παρελθόν ο κ. Πλιάτσικας είχε διαφωνήσει με την επιλογή του για τη θέση του προέδρου, επικαλούμενος ΕΔΕ που έχουν διαταχθεί σε βάρος του (μία εξ αυτών με τιμωρία-ποινή στέρησης μισθού, επικυρωμένη από την Α’ Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής), όπως και μία καταδικαστική απόφαση (σε πρώτο βαθμό) σε βάρος του για συκοφαντική δυσφήμηση.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Αρχείου, σε επιστολή που απέστειλε στις 25 Ιουλίου 2017 προς τη διοικήτρια του «Ευαγγελισμού» κ. Παναγιώτα Γκουλάκη-Μητσάκη, αναφέρει ότι «ο υποδιοικητής δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις της επιτροπής και το έργο της», όπως προκύπτει από σειρά εγγράφων που έχει αποστείλει. «Πέραν αυτών δημιουργεί πλείστα προβλήματα στην επταμελή επιτροπή και σε μένα προσωπικά (…). Η επιτροπή δεν έχει λάβει καμία τεκμηριωμένη τοποθέτησή του στις ειλημμένες αποφάσεις της, που του κοινοποιούνται νόμιμα, εμπρόθεσμα και προς γνώση του. Δυστυχώς, απορρίπτει αναιτιολόγητα τις αποφάσεις της επιτροπής εμποδίζοντας το έργο της».
Η τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου 2017. Εκτοτε, ύστερα από τις ενστάσεις για τη λειτουργία της από διάφορες πλευρές, όλα έχουν «παγώσει», παρότι η κατάσταση με την αποθήκευση των ιατρικών φακέλων χαρακτηρίζεται ως οριακή.
Αμπελόκηποι: Σύλληψη 31χρονου για την έκρηξη στο διαμέρισμα - Βρέθηκε αποτύπωμά του σε σακούλα με όπλα
Το θέμα που συζητήθηκε ακροθιγώς στην τελευταία συνεδρίαση ήταν οι προδιαγραφές του πιθανού συστήματος διαχείρισης του αρχείου (χωροταξικός σχεδιασμός και τρόπος παρακολούθησης των φακέλων, δηλαδή εισαγωγή, εξαγωγή, εκκαθάριση).
Το μείζον ζήτημα στο οποίο θα έπρεπε να βρει λύση η επιτροπή είναι η ανεύρεση του κτιρίου που θα μπορούσε να στεγάσει το σύνολο του αρχείου (φάκελοι ασθενών, αρχεία διοικητικού, εργαστηριακές εξετάσεις) από το 1950 και μετά. Ο πρόεδρος της επιτροπής πρότεινε ως βέλτιστη λύση το προσωρινό αρχείο να στεγαστεί εντός του νοσοκομείου, θέση την οποία ενστερνίζεται και η υποδιευθύντρια Διοικητικού (επίσης μέλος της επιτροπής) αναφέροντας μάλιστα ότι σε περίπτωση που το αρχείο δεν στεγαστεί εντός του «Ευαγγελισμού» (δηλαδή αν χρειαστεί να καταβληθεί ενοίκιο), θα υποβάλει την παραίτησή της. Ο πρόεδρος της επιτροπής πρότεινε δύο χώρους στο υπόγειο των χειρουργείων για την αποθήκευση των ιατρικών φακέλων για τρία χρόνια (ώστε να είναι προσβάσιμοι για τις τρέχουσες ανάγκες), με σκοπό μετά την τριετία να γίνεται εκκαθάρισή τους και να μεταφέρονται σε μόνιμο αρχείο σε άλλο κτίριο εκτός «Ευαγγελισμού».
Ωστόσο, ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας, ο οποίος είναι ταυτόχρονα διορισμένο από το υπουργείο Υγείας μέλος της επιτροπής παρακολούθησης του έργου της κατασκευής του κτιρίου των νέων χειρουργείων, αντέτεινε ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Υποστήριξε μάλιστα σε έγγραφη αναφορά του ότι «δεν εισακούστηκα αν και λόγω της θέσης μου είμαι ο μοναδικός αρμόδιος». Ο διευθυντής εξηγεί στην αναφορά του ότι στο συγκεκριμένο κτίριο δεν μπορεί να στεγαστεί το αρχείο, διότι αυτό θα παραβιάσει το έργο της δωρεάς (ύψους 30.000.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα), το οποίο προβλέπει συγκεκριμένες χρήσεις του χώρου.
Αναλυτικότερα, σε αναφορά του στις 17 Μαΐου γράφει: «Ενημέρωσα με πλήρη στοιχεία για την κατάσταση στα διάφορα κτίρια εντός και εκτός του Ευαγγελισμού, από όπου προκύπτει ότι δεν υπάρχουν χώροι κατάλληλοι. Οι αποθήκες του κτιρίου των χειρουργείων είναι αποκλειστικής χρήσης από αυτά και με την έναρξη των εργασιών του νέου χώρου της αιμοδοσίας θα πρέπει οι χώροι αποθηκών από τη στάθμη δύο (δηλαδή πρόβλεψη για συγκεκριμένη χρήση), που σήμερα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο από τα χειρουργεία, να πάνε στη στάθμη ένα, όπως είχε αποφασιστεί παλιότερα, μαζί με υλικά από το φαρμακείο. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση από τη μεταφορά των αποθηκών αυτών αντιστρατεύεται το έργο της δωρεάς και θέτει σε αμφισβήτηση την εκτέλεση του έργου της αιμοδοσίας. Κατά τα λοιπά η επιτροπή έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της».
Για το θέμα τοποθετήθηκε εγγράφως και η υπεύθυνη της Υπηρεσίας Ιατρικού Αρχείου, η οποία αναφέρει ότι «ο χώρος στέγασης δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται στα υπόγεια αλλά μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε υποδείξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες (Τεχνική Υπηρεσία, Επιτροπή Χωροταξίας), αρκεί να ελεγχθεί η στατικότητα και να πληροί τις προϋποθέσεις, δηλαδή να είναι ένας ενιαίος χώρος, εσωτερικά προσβάσιμος από τα ιατρικά τμήματα».
Εικόνες ντροπής και διάλυσης
Το ζήτημα του αρχείου του «Ευαγγελισμού» εκκρεμεί για πάρα πολλά χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 2010 ακόμα, ο τότε γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής ζητούσε την επίσπευση των διαδικασιών για να δοθεί επιτέλους μία λύση.
Τόσα χρόνια μετά και ακόμα το αρχείο του «Ευαγγελισμού» βρίσκεται διασκορπισμένο σε διάφορα κτίρια εντός και εκτός νοσοκομείου. Ανάμεσά τους τα υπόγεια του κτιρίου Πατέρα, όροφοι του ΑΧΕΠΑ, κτίρια στη Χαλκοκονδύλη, στην Παιανία και στην Εκάλη.
Οι συνθήκες ασφαλείας και ταξινόμησης του αρχείου που βρίσκεται στις αποθήκες της Παιανίας, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, είναι τραγικές. Πρόκειται για ένα χώρο που νοικιάζεται από τον «Ευαγγελισμό» έναντι 3.700 ευρώ το μήνα. Εκεί, σε μία έκταση 2.000 τ.μ. αποθηκεύεται ένα μεγάλο μέρος του αρχείου από το 2002. Σε μια προσπάθεια να βρεθεί μία προσωρινή λύση το κράτος παραχώρησε προ διετίας στον «Ευαγγελισμό» για «εσαεί δωρεάν εκμετάλλευση» χώρο 700-800 τ.μ. στην περιοχή Νταού Πεντέλης. Το κτίριο αυτό, ωστόσο, δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμα, παρότι θα μπορούσε να συμβάλει στην αποσυμφόρηση και στην ασφάλεια του αρχειακού υλικού.
Το αρχείο του «Ευαγγελισμού», από την ίδρυσή του το 1884, έχει εκτός των άλλων και ιστορική σημασία και αξία, καθώς στο νοσοκομείο έχουν νοσηλευτεί μεγάλες φυσιογνωμίες. Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να ξέρει τι μπορεί να προκύψει από ιστορικής άποψης κατά την ταξινόμηση των ιατρικών φακέλων. Οταν στο νοσοκομείο της Κέρκυρας έγινε μία αντίστοιχη διαδικασία, οι υπεύθυνοι βρήκαν τον ιατρικό φάκελο του Διονύσιου Σολωμού.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής