Αν και η υπόθεση της δωροδοκίας είχε κλείσει, με τον εισαγγελικό λειτουργό να ζητάει την απαλλαγή του κ. Χριστοφοράκου, κρίνοντας ότι δεν δωροδόκησε κρατικούς υπαλλήλους, αλλά τα εκατομμύρια που δόθηκαν από τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρείας ήταν δωρεά, η περαιτέρω κύρια ανάκριση που διετάχθη με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών δείχνει και πάλι το εδώλιο όχι μόνο για τον επιχειρηματία αλλά και για άλλα 17 άτομα τα οποία ο εισαγγελέας Εφετών ζητεί να παραπεμφθούν σε δίκη για επιμέρους αδικήματα (Ράιχαντ Σίκατζεκ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Διονύσης Δενδρινός, Γραντ Λόρενς Κλαρκ, Ράσελ Μίτσελ Μαγκό, Αλέξανδρος Λέτσας, Γιώργος Καλδής, Σάββας Γιαννακάκης, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς, Γεώργιος Καραμάνης, Εμμανουήλ Βαρδάκης, Ελευθέριος Λώλος, Γεράσιμος Βασιλάτος, Παναγιώτης Αναστόπουλος, Ιωάννης Πετρόπουλος, Παναγιώτης Μέρτης).
Εύβοια: «Περνούσα με τα λεφτά του πατέρα μου» λέει ο γιος του 66χρονου
Ειδικότερα, ο κ. Κωσταρέλλος εισηγείται την παραπομπή του σε δίκη για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας αναφορικά με την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας C4I εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Αποτιμώντας το σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας η νέα πρόταση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι προκύπτουν ενδείξεις ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος μαζί με τα πρώην στελέχη της μητρικής Siemens, Ράιχαντ Σίκατζεκ και Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I. Ο εισαγγελέας πάντως ζητεί εκ νέου να μη γίνει κατηγορία κατά του Χριστοφοράκου και του πρώην στελέχους της Siemens Διον. Δενδρινού για απάτη και εγκληματική οργάνωση.
Η απαλλαγή όμως Χριστοφοράκου για το αδίκημα της απάτης (όπως και του Διον. Δενδρινού) για το οποίο θεωρεί πως δεν στοιχειοθετείται οδηγεί και στο αίτημά του να καταργηθούν τα δύο εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί εις βάρος του Χριστοφοράκου για αυτό το αδίκημα το 2009. Υπενθυμίζεται πως ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens δεν είχε εμφανιστεί να απολογηθεί για την υπόθεση στον 4ο ειδικό ανακριτή και διέφυγε στη Γερμανία, όπου από τότε κυκλοφορεί ελεύθερος. Ζητεί όμως ταυτόχρονα να διατηρηθεί η ισχύς νέου εντάλματος σύλληψης για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και τα πρώην στελέχη της μητρικής Siemens, Ράιχαντ Σίκατζεκ και Μίκαελ Κουτσενρόιτερ.
Ελπίδα Οικονομίδη
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου