Με τέσσερα ακόμα νομοσχέδια να τρέχουν, η κάλυψη της συνεδρίασης από το κανάλι της Βουλής γίνεται μετ’ εμποδίων (γεγονός που προκάλεσε μέχρι και την παρέμβαση της τομεάρχη της Ν.Δ. Νίκης Κεραμέως για τη μη προβολή της), ενώ από την ακρόαση τουλάχιστον 20 φορέων, πολλοί εξ αυτών αναρωτήθηκαν γιατί το σχέδιο νόμου κατατέθηκε με τόσο μεγάλη καθυστέρηση (σ.σ.: τριών μηνών), εφόσον από τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου πρακτικά δεν εισακούστηκε καμία ένσταση από τον ακαδημαϊκό χώρο, όπως για τα μεταπτυχιακά, το άσυλο αλλά και τις αλλαγές στη διοίκηση των Ιδρυμάτων.
Το Master
Ακόμα όμως και στα αιτήματα που καλύφθηκαν κρύβονται παγίδες. Καμία αλλαγή δεν θα γίνει στο θέμα του ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (Master), που με έκπληξη τα ενδιαφερόμενα Ιδρύματα είδαν να θεσπίζεται κατ’ όνομα και όχι στην ουσία, οδηγώντας τόσο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πολυτεχνείο Πάτρας σε δύο «σκληρές» ανακοινώσεις.
Oπως είχε σημειώσει ο Ελεύθερος Τύπος σε ρεπορτάζ του στις 22 Ιουλίου, τα πενταετή προγράμματα σπουδών αναγνωρίζονται ως Master μόνο ακαδημαϊκά, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει ότι δεν επιφέρουν καμία επιπλέον μοριοδότηση σε διαγωνισμούς ούτε μισθολογικές ή βαθμολογικές μεταβολές.
«Ο υπουργός Παιδείας είχε δεσμευτεί ρητά – τελευταία φορά στη Σύνοδο Πρυτάνεων της 8ης Ιουλίου 2017– ότι θα υπάρξει αλλαγή της προσθήκης αυτής. Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι η δέσμευση αυτή δεν τηρήθηκε, πράγμα που θέτει και ζήτημα αξιοπιστίας των όρων με τους οποίους γίνεται ο διάλογος με τα Πανεπιστήμια», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΕΜΠ, ενώ και η Πολυτεχνική Σχολή Πάτρας διαμαρτύρεται έντονα ζητώντας την επαναφορά της αρχικής διάταξης «ώστε να μην ακυρώνεται η αναγνώριση», όπως σημειώνει.
Το θέμα έθεσε και το ΤΕΕ, με τον πρόεδρό του Γιώργο Στασινό να χαιρετίζει τη διάταξη, αλλά να ζητάει και ουσιαστική θεσμοθέτησή της, κάτι που υπογράμμισε και η καθηγήτρια Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ Τόνια Μοροπούλου.
Ο κ. Γαβρόγλου βέβαια ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα μισθολογίου, υποστηρίζοντας ότι «για εμάς είναι ένα ακαδημαϊκό αίτημα και δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μισθολογικό». Μάλιστα, σε έντονο ύφος, εξήγησε ότι η αναγνώριση γίνεται έπειτα από αίτημα και σημείωσε: «Οποιος δεν θέλει να το πάρει (σ.σ.: μόνο με την ακαδημαϊκή του αναγνώριση), ας μην κάνει αίτηση!».
Τα περιφερειακά
Τοποθέτηση για το νομοσχέδιο -εκτός Βουλής- έκανε και η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας, η οποία εναντιώνεται στη ρύθμιση που επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση των μελών ΔΕΠ μετά από 15 χρόνια υπηρεσίας ανεξαρτήτως βαθμίδας. Οπως σημειώνουν, αυτή η ρύθμιση θα ερημώσει τα περιφερειακά Ιδρύματα, με τους πανεπιστημιακούς να επωφελούνται ώστε να μετακινηθούν στα κεντρικά Ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Ελπίδα Οικονομίδη
[email protected]
Από τον έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου