Γράφει ο Ανδρέας Ντίνης
Έτσι εμείς εδώ στο EleftherosTypos.gr σας σκεφτήκαμε (αν και σας ζηλεύουμε λίγο) και σας ετοιμάσαμε κάποιες οδηγίες για το τι πρέπει να προσέξετε πριν βουτήξετε ή πριν ακόμα πάτε στην παραλία. Τώρα αν είστε ήδη στην παραλία ελπίζουμε να μας διαβάζετε από το smartphones ή το tablet σας.
Εκτός από το γνωστό τακα-τούκα (ρακέτες) και την πιθανότητα να σας έρθει το μπαλάκι κατακέφαλα υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι, στους οποίους δυστυχώς δεν δίνουμε και πολύ σημασία.
Κάθε καλοκαίρι δυστυχώς το αστυνομικό δελτίο έχει πολλά περιστατικά με τραγικά δυστυχήματα που γίνονται στις παραλίες ή στις πισίνες της χώρας μας.
Η ανεμελιά σε συνδυασμό με την άγνοια κινδύνου καθώς και η πιθανή κατανάλωση αλκοόλ ή φαγητού πριν βουτήξουμε στο νερό, ανεβάζει κατακόρυφα τον κίνδυνο κάποιου ατυχήματος ή ακόμα και δυστυχήματος.
Οι ασθένειες επίσης δεν κάνουν διακρίσεις και μπορεί να τις υποστεί ο οποιοσδήποτε και οπουδήποτε.
Τι πρέπει να κάνετε όμως;
Εμείς συμβουλευτήκαμε το (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) και σας παρουσιάζουμε μερικές απλές αλλά βασικές συμβουλές.
Ημαθία: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε νοθευμένο λάδι - Δραστηριοποιούνταν στην παρασκευή και την τυποποίηση
Περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας
* Σε περίπτωση τραυματισμού δεν είναι απαραίτητος ο αντιτετανικός ορός, εφόσον έχετε κάνει το αντιτετανικό εμβόλιο και η τελευταία δόση έχει γίνει τα τελευταία 5 χρόνια.
* Ένα μικρό ταξιδιωτικό φαρμακείο είναι απαραίτητο και καλό είναι να περιέχει: φυτικό εντομοαπωθητικό, κρέμα, τζελ, ή stick, για τσιμπήματα από κουνούπια, μέλισσες, ή επαφή με μέδουσες και φυτά, αντηλιακό γαλάκτωμα σώματος, καταπραϋντική κρέμα για τα ηλιακά εγκαύματα, βαμβάκι, οξυζενέ, ιώδιο, αποστειρωμένες γάζες, υποαλλεργικούς αυτοκόλλητους μικροεπιδέσμους, υποαλλεργικές αυτοκόλλητες ταινίες, αντιβιοτική σκόνη και αλοιφή, κάποιο σκεύασμα για την ναυτία.
* Να αποφεύγετε τα ενοχλητικά κουνούπια, χρησιμοποιώντας τις γνωστές συσκευές, με ταμπλέτες ή με υγρά. Πριν τη χρήση τους, όμως, πρέπει να διαβάζουμε με προσοχή τις οδηγίες του κατασκευαστή.
* Για ενοχλήσεις, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, εμετό, δυσπεψία, αλλεργία, πόνο και πυρετό, να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας ή κάποιο ιατρικό κέντρο.
* Μην χαϊδεύετε άγνωστα ζώα, για να αποφύγετε σοβαρά νοσήματα (λύσσα, πανώλη) και δαγκώματα.
* Αποφεύγετε τις σεξουαλικές σχέσεις με αγνώστους και σε αντίθετη περίπτωση χρησιμοποιούμε, πάντοτε προφυλακτικά, για ελάττωση του κινδύνου μετάδοσης του HIV και άλλων ασθενειών.
* Μεγάλη προσοχή απαιτείται για τυχόν αλλεργίες. Ένα απλό τσίμπημα μέλισσας μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο.
Τι να προσέχουμε όταν κολυμπάμε
*Μην μπείτε ποτέ στο νερό, αν έχετε πιει αλκοόλ
* Μην βουτήξετε ποτέ από ύψος, αν προηγουμένως δεν έχετε δει με τα ίδια σας τα μάτια τον βυθό στο σημείο που θα πέσετε. Πρέπει να έχει αρκετό βάθος.
*Όταν πάτε σε ένα νέο μέρος για διακοπές, ρωτήστε τους ντόπιους κατοίκους για τυχόν γνωστά υποθαλάσσια ρεύματα στην περιοχή ή για άλλους κινδύνους.
* Πάντα κολυμπάτε κοντά στην ακτή και αρκετά πριν από τις σημαδούρες, οι οποίες σε ορισμένες παραλίες οριοθετούν τον χώρο κολύμβησης των λουόμενων.
*Πάντα να κολυμπάτε παρέα με ένα ακόμα άτομο.
* Όταν ξεκινάτε τις διακοπές σας, το σώμα σας δεν είναι ακόμα έτοιμο για πολύωρο και κοπιαστικό κολύμπι. Κολυμπήστε μικρές αποστάσεις τις πρώτες μέρες και σταδιακά αυξήστε τις.
* Εάν δεν είστε σε παραλία, αλλά μπαίνετε στο νερό απευθείας από βραχώδη ακτή, βεβαιωθείτε ότι έχετε πρώτα εντοπίσει το σημείο από το οποίο θα βγείτε από το νερό. Προσοχή: Αν έχει κύματα, μην κάνετε μπάνιο κοντά σε βράχια.
* Πολλοί άνθρωποι δεν αναλογίζονται τον ρόλο που παίζει η θερμοκρασία του νερού. Όταν η θάλασσα είναι πολύ παγωμένη το αίμα συγκεντρώνεται στον κορμό του σώματος για να κρατήσει τα όργανα ζεστά. Έτσι, μετά από λίγο μουδιάζουν τα άκρα και, πρακτικά, δεν μπορείτε να κολυμπήσετε.
Τι να προσέξουν οι γονείς
«Η καλύτερη προστασία, που μπορούμε να προσφέρουμε, στα παιδιά μας, είναι να τους μάθουμε να κολυμπάνε. Μέχρι τότε, όταν μπαίνουν, στο νερό, πρέπει να φορούν, απαραιτήτως, σωσίβιο. Πριν κάνουμε βουτιές, ελέγχουμε το βάθος του νερού. Δεν κολυμπάμε, σε περιοχές, που έχουν κίνηση (φουσκωτά, τζετ σκι κ.λπ.). Δεν κολυμπάμε, αν δεν έχουν περάσει 3-4 ώρες, από το προηγούμενο γεύμα. Δεν κολυμπάμε, σε θάλασσες, πού δε γνωρίζουμε και δεν απομακρυνόμαστε, από τις ακτές. Όταν βρισκόμαστε, σε πισίνα, προσέχουμε τα παιδιά, μη γλιστρήσουν και πέσουν, στο νερό. Δεν επιτρέπουμε, σε παιδιά, που δε ξέρουν κολύμπι, να παίζουν σε νεροτσουλήθρες. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τις νεροτσουλήθρες, έχοντας, στην αγκαλιά μας, μικρά παιδιά. Για να κάνουμε σκι, πρέπει να έχουμε εκπαιδευτεί».
«Δεν αφήνουμε μικρά παιδιά να ανεβαίνουν, σε ρυμουλκούμενα φουσκωτά. Το windsurfing (ιστιοσανίδα) απαιτεί μεγάλη εξάσκηση. Δεν είναι μόνο επικίνδυνο, για ένα αναβάτη, χωρίς εμπειρία, αλλά και για τους λουόμενους. Δεν κάνουμε windsurfing, ούτε παίζουμε, με ρυμουλκούμενα φουσκωτά, ή με ιπτάμενες σανίδες, αν δε γνωρίζουμε καλό μπάνιο.Αν οδηγούμε μηχανοκίνητο πλοιάριο, τζετ σκι κ.λπ., φορούμε πάντοτε και εμείς και οι συνεπιβάτες μας σωσίβιο. Δεν οδηγούμε, υπό την επήρεια, αλκοόλ. Δεν αναπτύσσουμε ταχύτητα, σε σημεία, που υπάρχουν λουόμενοι. Η οδήγηση των τζετ σκι είναι δύσκολη. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται, από παιδιά και νέους, κάτω των 18 ετών. Πρέπει να εκπαιδευτούμε, πριν οδηγήσουμε τζετ σκι. Όλα τα θαλάσσια αθλήματα (καταδύσεις, κολύμπι με αναπνευστήρα, κανό, υποβρύχιο ψάρεμα και όλα όσα αναφέρονται παραπάνω) απαιτούν εξάσκηση και τήρηση συγκεκριμένων κανόνων ασφαλείας. Ας ενημερωθούμε, για να χαρούμε το καλοκαίρι. Δεν καθόμαστε, με τις ώρες, στον ήλιο. Όσοι σκοπεύουμε να οδηγήσουμε, μετά την επίσκεψη στη θάλασσα, αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, γιατί υπάρχει περίπτωση να μας προκαλέσει ζαλάδες» επισημαίνει το ΚΕΠΚΑ.
Τι να προσέξετε στις οργανωμένες παραλίες
Όσοι πάλι επιλέξουν μια οργανωμένη πλαζ για να κάνουν τα καλοκαιρινά μπάνια, θα πρέπει να γνωρίζουν πως υπάρχουν σημεία που θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή. Όπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ τα δικαιώματα και τα σημεία προσοχής έχουν ως εξής:
– Όλες οι παραλίες είναι κοινόχρηστου χαρακτήρα και επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Στις οργανωμένες παραλίες, θα πρέπει να προβλέπεται ελεύθερος χώρος και για τους υπόλοιπους λουόμενους.
– Η χρέωση για τη χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο.
– Θα πρέπει να εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών.
– Όσες παραλίες έχουν αντίτιμο εισόδου, είναι υποχρεωμένες να έχουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών κατά τους μήνες Ιούνιο – Αύγουστο και ώρες 10:30-17:30.
– Στις οργανωμένες εγκαταστάσεις πρέπει να υπάρχει επισήμανση με ευδιάκριτους πλωτούς σημαντήρες, των ορίων που μπορούν να φτάνουν οι λουόμενοι.
– Στις παραλίες με εγκαταστάσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει διάδρομος μέσα στη θάλασσα, πλάτους 7 έως 15 μέτρων και μήκους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
– Απαγορεύονται τα θαλάσσια μέσα αναψυχής (σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, κ.λπ.) και τα θαλάσσια μοτοποδήλατα (τζετ σκι, σερφ τζετ, sea beetle, θαλάσσιο ποδήλατο) σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες.
– Η κυκλοφορία των παραπάνω θαλάσσιων μέσων απαγορεύεται τους μήνες Ιούνιο με Σεπτέμβριο μεταξύ των ωρών 14:00 και 17:00.
– Τα wind surf πρέπει να κινούνται έξω από τους σημαντήρες ή 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών.